GRUPO PLAZA

'Geografia Literària. País Valencià', de llorenç soldevila

Un passeig pel territori valencià a través dels textos dels seus autors i autores 

12/06/2019 - 

ALACANT. De conéixer el territori on habites existeixen diverses formes: es poden recórrer els seus carrers, perdre’s per la seua història, descobrir l’arquitectura que s’alça, contemplar l’skyline que vigila la ciutat o participar de les seues tradicions. Però, i si la literatura també donés pistes sobre eixe paisatge? Aquesta és la proposta que planteja Geografia Literària (editorial Grup62), una saga de llibres que pretén recórrer els llocs de parla catalana (Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Andorra) "llegint els autors de cada zona i lligant fragments de l’obra dels autors i les autores a paisatges concrets. La idea és cartografiar els territoris des de la literatura", revela l’escriptor d’aquest passeig cultural, Llorenç Soldevila, qui fixa el punt d’inici l'any 2009, moment en què "surt el primer volum, que tindrà dotze quan l’acabi".

L’última aparició d’aquesta saga ha sigut l’exemplar de la Comunitat Valenciana, anomenat Geografia Literària. País Valencià, "que és el que en fa nou", concreta el català, un volum a tot color sobre els millors textos literaris dedicats al territori d’aquesta comunitat. A aquesta continuació de la sèrie "s’hi poden trobar prop de 200 autors i autores, que van des d’Ausiàs Marc fins al Joaquim Espinós o el Joan Lluís Moreno, aquests últims novel·listes que estan més o menys d’actualitat", detalla Soldevila. Al voltant de dos centenars de representants literaris de totes les èpoques "que abracen uns 60 llocs del País Valencià", apunta. Concretament, a la província d’Alacant alguns noms entre els quals fluctua el llibre són els novel·listes i narradors Enric Valor, Joaquim González Caturla, Lliris Picó, Joaquim Espinós o Joan Lluís Moreno, "però també s’inclouen poetes com Vicent Andrés Estellés, qui surt per bona part de la geografia, Lluís Alpera, Victòria Cremades, de Novelda, o Gaspar Jaén, a Elx", enumera. I garanteix que a aquest volum del País Valencià "hi ha una forta representació alacantina".

A banda dels poemes o fragments de novel·les lligats al territori, el llibre també recull material fotogràfic seleccionat per Soldevila, que complementa i afavoreix el coneixement de la identitat de cada lloc. El mestre, doctor en Filologia Catalana i professor de la Universitat de Vic confessa que va ser idea seua la d’aventurar-se en aquest recorregut cartogràfic i cultural, després de sumar anys d’experiència a la professió de l’ensenyament: "m vaig adonar que traient els alumnes de l’aula i fent rutes literàries aconseguia més la finalitat de captar la seva atenció lectora. A més, em vaig assabentar que la literatura em permetia parlar de la història, el patrimoni o d’aspectes costumistes, raó per la qual em vaig proposar, com a cosa d'aprenentatge meva, cartografiar els territoris de parla catalana, dur a terme aquesta geografia literària".

I és que no resulta el mateix parlar d’un lloc sense conéixer-lo que haver passejat en primera persona pel seu encant i haver comprés els versos i les proses que han dedicat al municipi: "Jo moltes vegades parlava, per exemple, d’Elx o de Guardamar del Segura i no hi havia estat; ara ja sí que ho he fet, he fotografiat, he lligat textos amb llocs i aquests escrits m’han ajudat a entendre què ha passat a Elx, a Guardamar del Segura, a Alcoi o Alacant ciutat". Uns xicotets viatges on explorar i comprovar s’agafaren de la mà i l’aprenentatge dels quals "ha fruitat en aquests llibres", comunica l’autor.

Però tot el procés d’investigació, recerca i documentació en primera persona ha resultat en una sobredosi d’informació, ja que com assegura Soldevila, "el material que he trobat del País Valencià fa tres vegades el llibre i aquest ja té prop de les 600 pàgines". És per aquest motiu que a l’obra "es pot veure que alguns llocs acaben amb una marca en què es llig endrets.cat, el que vol dir que tot el material fotogràfic i literari que no ha cabut als exemplars s’hi troba en el web, el qual suposa la continuïtat i l’actualització de llibre", explica. I comenta que abans de publicar-se el volum de Geografia Literària. País Valencià, "l’any passat van aparéixer el de Les Illes Balears i Pitiüses" i queden per fer "el d’Andorra, que sortirà al desembre d’enguany, i el de la Catalunya Nord, Franja de Ponent i l’Alguer, que es publicarà d’aquí a un any i mig. El darrer, el dotze, es titularà Universos Literaris i veurà la llum al 2021, el qual recollirà els seixanta autors i autores que, per a mi, tenen una rellevància indiscutible amb els seus paisatges", avança Soldevila.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email