VALÈNCIA. Prop de 200 originals es presenten a concurs en els Premis Ciutat d'Alzira 2017, una xifra que "confirma l'expectació que desperta este certamen en totes els seues modalitats", han destacat des de l'organització del certamen en un comunicat. La majoria opten a les categories de poesia i teatre.
Així, el XII Premi de Poesia Ibn Jafadja (dotat amb 5.000 euros), i el XII Premi de Teatre Palanca i Roca (patrocinat amb 6.000 euros) han sigut els categories amb major participació d'autors, amb 40 i 39 obres presentades respectivament.
En la resta de modalitats, la participació ha sigut de 21 obres en el XXIX Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira (dotat amb 16.000 euros), 12 en el XIX Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (patrocinat amb 8.000 euros), 24 en el XXII Pulse Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil (dotat amb 16.000 euros), 15 en el XXII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre (2.500 euros), 10 en l'II Premi Enric Solbes d'Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna (dotat amb 6.000 euros) i 17 en el XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General (dotat amb 12.000 euros).
Per als organitzadors dels guardons, esta participació "demostra el prestigi aconseguit pels Premis Ciutat d'Alzira que promouen des de fa vint-i-nou anys la literatura en la nostra llengua".
El dia 10 de novembre s'entregaran els premis en el transcurs del tradicional sopar literari que tindrà lloc en la sala Rex Natura, encara que el veredicte del premi de teatre es farà públic el 27 d'octubre, i les modalitats infantils i juvenils es donaran a conéixer el 3 de novembre.
A més, en el marc dels Premis Ciutat d'Alzira, tindrà lloc la XXIII edició del cicle de conferències que s'inaugurarà dijous 19 d'octubre amb la intervenció de la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrián. La responsable autonòmica parlarà sobre els "reptes" de la societat quant al medi ambient i la preservació dels espais naturals del territori valencià.
Amb el títol Encara no és tard. Alguns reptes de la societat actual, les diferents sessions intentaran respondre a qüestions com el futur del projecte europeu, la consecució d'un nou model urbà i turístic, la parada del canvi climàtic, l'educació de la ciutadania o el futur del periodisme valencià.
En els jornades van participar "veus destacades" de la societat actual, com els oncólogos Ana Lluch i Blas Ballester; els exdiputats del Parlamento Europeu Pedro Agramunt, Andrés Perelló i Jordi Sebastià; els periodistes Reis Juan, Noa de la Torre, Lola Bañón, Amàlia Garrigós, Adolf Beltran, Salvador Enguix, Empar Marco i Isabel Olmos, així com Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta, que busca recolzar als àmbits social, cultural, educatiu i laboral les persones nouvingudes, amb la finalitat de que se senten plenament ciutadans europeus.
Enguany, en el Cicle de Conferències també hi haurà un "lloc destacat per a la divulgació de la ciència". Andreu Escrivà, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General del 2016, exposarà el seu punt de vista sobre el Canvi Climàtic i les alternatives per a revertir-ho.