VALÈNCIA. Coincidint amb la celebració dels 30 anys de creació de Capella de Ministrers, l’agrupació musical ha creat un espectacle que recorre el passat valencià des de l'Al-Andalús fins a fets històrics com diferents conquestes, la peregrinació, la Corona d’Aragó, el barroc o la convivència de jueus i musulmans. A més, també guarda un espai per a figures importants com Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés i el poeta de Xàtiva, Ibn Hazm. I no deixa de nutrirse de destacats manuscrits ibérics, com el Libre Roig o les Cantigues de Santa María.
Carles Magraner, com a director de la representació, i Xavier Alberti, com a director escènic, són els encarregats de conduir aquest concert que du per títol El so del passat: l’arrel del futur. Un viatge musical per la nostra història. L’obra musical està destinada per a tots els públics i es representarà al Teatre Principal de València el pròxim 14 d’octubre a les 20:30 hores.
“El Teatre Principal és un espai que ens fa fer l’espectacle sense mirament” ha revelat Carles Magraner, qui va treballar ja a aquest espai per l’any 96. També, conta que la seua intenció ha sigut mostrar “la mirada del conquerit perquè en moltes ocasions es mostra la del conqueridor”. Amb aquest sentit, l’espectacle comença amb un ciutadà que plora per la derrota de l'Al-Andalús i la pèrdua de la seua terra.
Per la seua part, Xavier Alberti ha expressat que tots junts han “creat espais d’autenticitat filològica” a fi de donar a conéixer “la importància del passat” per tal de “projectar-la millor a la música del futur”.
I com aplega una companyia als 30 anys de vida? Carles Magraner afirma que ha fet falta “molt de treball, implicació i resistència” a un sector que “no ho posa fàcil”. Amb aquesta trajectòria manifesta, a més, que a Valencia “tenim una cultura molt respectada i envejada fora de les nostres terres.” Per això creu que “és el moment que ens adonem que tenim un producte diferenciador i de primera qualitat”.
L’equip de Capella de Ministrers està format per 30 persones que es desglossen en l’actor Jordi Ballester; les veus de Mara Aranda, Elia Casanova, Iman Kandoussi, Lluís Vich Vocalis i l’Escolania Mare de Deu dels Desesmparats (a càrrec de Luis Garrido); i els músics Carles Magraner, David Antich, Ignasi Jordà, Eduard Navarro, Aziz Samsaoi, Jota Martínez, Robert Cases i Pau Ballestes.
Durant aquesta temporada, la Generalitat té previstes altres commemoracions i actuacions com el comiat de Paco Muñoz, el pop-rock de Sènior en el Teatre Principal per a tancar la seu gira o el concert de presentació de l'últim disc de Carles Dénia en el Rialto de València.
El sábado 23, a las 12:00h, se celebrará en el vestíbulo del Teatre Principal un nuevo 'Confidències amb' con Clara Sanchis, Pablo Rivero y José Sanchis Sinisterra, en el que actores y dramaturgos conversarán abiertamente ante el público sobre la obra. La entrada es gratuita hasta completar aforo
En la Sala 7 del Rialto se presenta ‘For (D)’ de la valenciana Olga Clavel, un espectáculo de danza sobre el impacto de la música en el cuerpo