Hoy es 23 de enero
GRUPO PLAZA

CONSUM RESPONSABLE

Comprar a granel per començar una vida sense plàstics

Nombroses persones estan en transició cap a una vida sense plàstics i algunes botigues adapten les vendes a envasos reutilitzables per evitar generar residus. En parlem amb algunes d’elles per saber com funciona a València la venda sense embalatge

28/05/2018 - 

VALÈNCIA. Imagina’t una illa de la mida d’Espanya, França i Alemanya juntes en mig de l’oceà Pacífic, molt a prop de la tropical Hawaii. Si l’has imaginada amb palmeres i cocos esborra eixa imatge perquè esta illa no és un espai qualsevol: està formada per 1.800 milions de residus surant en l’oceà, el 99% dels quals són plàstics. El planeta té un total de 5 illes de fem plàstic repartides pels oceans. La innocent safata de poliuretà on comprem els nostres còmodes alls tendres pelats; la crema exfoliant de partícules plàstiques que ens deixa la pell meravellosa o fins i tot la nostra samarreta barata de fibres sintètiques que s’alliberen per la fricció en la llavadora són part d’este problema. Si tinguérem una lupa amb els augments suficients seríem capaços de vore fins a quin punt: el microplàstic ha arribat a la sal de taula i ens l’estem menjant, segons alertava ja en setembre passat un estudi de la Universitat d’Alacant. 

Un nombre creixent de persones estan adaptant els seus costums a la vida sense plàstic per fer front al problema i creix el nombre de comerços que en satisfan la demanda. A l’oferta tradicional de venda a granel de productes que fan els mercats municipals, les verduleries, les bodegues o altres comerços de barri s’unixen ara nous negocis basats en la tendència del les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar els embalatges. 

Reduir els envasos en l’alimentació



Locals com Comanda a Granel (al barri de Benimaclet), Al grano (al barri del Cabanyal) o Som Alimentació (a la Saïdia) naixen per tota la ciutat amb la intenció d’abastir una demanda creixent. “La idea del negoci va sorgir per un interés que trobem al carrer per saber d’on ve el menjar i els productes que es compren. Nosaltres volíem posar honestedat en el procés i oferim que la persona, en vindre a la tenda, compre els productes a granel i se’ls enduga en els seus propis envasos o bé en bosses reutilitzables que tinc ací. Si compren així els faig un 5% de descompte en la compra”, explica Vicen Sáez, propietària de Pepita & Grano, al barri de Russafa.

Des de llentilles castellanes fins al kuzu japonès, a les espècies del món o a les fruites deshidratades, l’oferta de productes a orri és ampla i amb sistema d’autoservici. “Tenim productes ecològics i també no ecològics perquè hi ha gent que no els pot pagar. El preu de l’ecològic és quasi el doble del preu normal perquè a Espanya, encara que som un dels majors productors, ix molt car aconseguir l’etiqueta ecològica perquè has de produir en ecològic tu i tot el teu voltant”, explica.  

Al Grano (Foto: EVA MÁÑEZ)

Front a les safates plàstiques o els embalatges que t’obliguen a comprar una quantitat que no has decidit tu mateix, sinó el mercat, les tendes a granel proposen una manera diferent i conscient de comprar. “En una tenda a granel, et pots endur la quantitat justa que necessites i amb això es fa una compra responsable per a un consum sostenible. Tinc clients que venen d’altres barris a comprar ací amb la motxilla plena de pots i d’envasos, com si anaren a fer el Camí de Santiago. I de veres que m’aborrone perquè veig l’esforç i el compromís que suposa això per reduir envasos innecessaris”, explica Sáez. “Però no cal fer-ho així, no és obligatori que vinguen amb els pots, perquè és enfadós! Si no poden dur els envasos perquè és pesat, poden dur la bossa de paper i ací l’omplim amb la quantitat que volen”, precisa. 

Productes de neteja sense envaso

Posar la llavadora, netejar les finestres o passar el motxo també es pot fer sense botelles de plàstic. En Sabó i més, al barri de Russafa, han trobat una manera de vendre productes de neteja sense envasos. “La idea és reutilitzar el màxim que puguem. Si vens amb el recipient, nosaltres pesem l’envàs per descomptar el pes del pot i només es cobra el producte que t’emportes. No cal omplir-lo del tot, pots endur-te la quantitat que tu vulgues. L’ideal és dur el pot de casa, però si no en tens o passes per casualitat i vols provar, nosaltres tenim ací envasos reutilitzats que ens han donat els clients i també envasos nous, que sí que cobem, per a que després pugues tornar ací amb ell”, detalla María José Rodríguez, una de les tres propietàries de la tenda. 

La botiga té prestatgeries amb bidons plàstics reutilitzables que reomplin amb els productes. “Tenim detergents per a roba blanca, de color, fosca, de roba delicada, escuraplats per a màquina, desengreixants...”, enumera. “Com que hi ha gent que a més preferix els productes sense aromes, tenim productes de neteja neutres, sense cap olor i també tenim un ventall de 10 o 12 aromes que podem afegir al producte si el client vol per personalitzar el seu detergent”, proposa. 

Sabó i més (Fotos: EVA MÁÑEZ)

“A Russafa hi ha molta clientela conscienciada. Els nostres clients són famílies amb criatures, persones estrangeres que son veïnes, o gent jove estudiant o treballadora que està preocupada pel medi ambient. El nostre producte no és mes car que un producte convencional. Té un preu intermig. És un poc més car que una marca blanca però no té el preu d’una primera marca”, especifica. 

A més, el seu model de negoci, està basat en el sistema de cooperativa. “Som una cooperativa de tres dones majors de 45 anys. Ens quedàrem parades i,  com que ens atreia molt la venda a granel però en alimentació hi havia molta oferta, buscàrem i vàrem vore que esta classe de producte encara no estava molt estés. Obrirem fa just un any i estem animades perquè la gent torna i veus que està molt interessada”, explica María José. Els seus productes estan fabricats a Corbera (València) i seu distribuïdor de productes és l’empresa basca 4eco, una marca creada fa uns anys per Ricardo Niso, que va voler posar remei al problema des de les arrels.

Assenyalar als sistemes de producció

Som l’única empresa en Europa que retorna a la fàbrica els envasos buits per a reomplir. És a dir, l’única empresa de venda a granel que no tira absolutament res”, explica Ricardo Niso, fundador de 4eco distribuidora de productes de neteja. “El bidó que arriba a la tenda torna a la fàbrica. Em sembla una incoherència que jo li diga al client que no tire un pot de 2 litres mentre jo no pare de tirar al fem bidons de 25. És a dir que la clau està en la petjada global, en si és un granel total”, reflexiona Niso. 

Ho venem com a producte sostenible perquè per a vendre-ho com ecològic ho he de vendre envasat i segellat amb material plàstic. I no té trellat. Perquè no puc vendre’t unes pomes ecològiques embalades , per molt ecològiques que siguen, és incoherent”, critica. A pesar de que la empresa es basca, la fabricació té lloc a València. “Saps per què? Perquè fon l’única empresa que va voler fer-ho així. És una empresa xicoteta, familiar. M’ha costat molt aconseguir fabricants que acceptaren esta manera de produir. Vaig buscar a Catalunya, a Euskadi, a Madrid... però cap d’elles assumia este sistema. Em deien: “Però com anem a fer això? Si és molt més barat reballar-ho”. Però jo els deia que si no ho feien així no ho feien”, recorda. 

Pepita & Grano (Fotos: EVA MÁÑEZ)

El problema de l’alimentació és que moltes vegades ha de ser plàstic nou, que no haja sigut reciclat. També hauríem de vore què és el que fa la Unió Europea. Perquè el que es fa és cremar-los per generar energia”, critica Ricardo Niso. Vicen Sáez, de Pepita & Grano conta que encara que la majoria de productes els arriben en sacs de paper o de ràfia, també ha tingut problemes per poder reduir els residus en origen. 

Front als sistemes punitius, l’eficàcia d’un sistema que premia comença a funcionar. “Quan a la gent li dius que fas un 5% de descompte sempre arriba a la mateixa conclusió: és poc, però és interessant. I t’ho agraïx. Tots som molt conscients dels problemes però la gent el que vol és poder actuar sense que se li toque la butxaca i jo pense que per al client és millor un sistema d’incentius. Però potser sí s’hauria de penalitzar als grans comerços que fan una venda irresponsable: per exemple jo no sé per què Mercadona retractila un cogombre. És que això no té trellat, és de sentit comú”, es queixa Vicen Sáez. 

Pepita & Grano (Fotos: EVA MÁÑEZ)

Encara tardarem uns anys en arribar al nivell d’altres països, però hi ha motius per a l’optimisme: Amsterdam ha obert Ekoplaza, el primer supermercat del món lliure de plàstics on oferixen 680 productes envasats en materials derivats vegetals, paper o vidre. A València anem fent camí.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas