VALÈNCIA. Nascut amb l’impuls de la iniciativa privada, la nova edició de Trovam! es presenta com la més ambiciosa de la seua història, principalment perquè ha sigut assimilat pel pla estratègic Fes Cultura 2016-2020. El suport de la Conselleria de Cultura, liderada per Vicent Marzà, i la fusió amb el festival Pro Weekend ha resultat en una fira de la música valenciana que, com va explicar el conseller durant la presentació, no vol ser un festival, sinó potenciar la reflexió i la promoció, tant dins del territori nacional com internacional, de la indústria musical valenciana. La data de l’examen per a saber si els desitjos es compleixen serà del 10 al 13 de novembre a Castelló, ciutat que també ha sigut seu d’unes tres primeres edicions que han passat més desapercebudes.
Amb més de 60 actuacions musicals i la participació de 300 professionals del sector, la fira ocuparà 6 espais culturals de la ciutat i estima una assistència d’entre 4.000 i 6.000 persones, un esdeveniment que tindria un impacte econòmic d’entre 200.000 i 300.000 euros. Segons els creadors, Trovam! vol impulsar una música valenciana que “travessa un dels millors moments de la seua història”, una fira que es va presentar ahir al Teatre Principal de València, amb la intenció de connectar ambdues províncies, i que comptà amb la participació del conseller de Cultura; el director de Trovam!, Joan Gregori Maria; el codirector del Pro Weekend, Iván Chabrera; i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, un del ajuntaments on, segons el conseller, “més s’està notant l’activitat cultural”.
"Cal tindre en compte que és prioritari per a la Generalitat donar a conéixer, tant dins com fora, l'ampli i ric ventall de propostes musicals existents al nostre territori. Ho és perquè considerem, a més, que és fonamental potenciar una trobada com aquesta entre professionals del sector. Igualment, és important potenciar propostes que ajuden a l'augment de públic en concerts i a ampliar l'oferta de concerts al nostre territori. Considerem, per tant, que el Trovam! reuneix totes les característiques per a servir com a punt de partida dels nostres objectius en matèria de política musical", va declarar el conseller de Cultura, Vicent Marzà.
Mitjançant l'Institut Valencià de Cultura, l’administració autonòmica contribueix amb 25.000 euros, l'actuació del Cor de la Generalitat amb Carles Santos i la donació al VAM dels ingressos en taquilla de totes les actuacions que es fan a l'Auditori de Castelló. Així, Trovam!-Pro Weekend arranca una nova edició completament renovat amb la intenció de configurar-se com “una plataforma de dinamització musical i cultural i un lloc per al debat professional per a analitzar i desenvolupar les eines necessàries que formen un sector musical fort que siga estratègic des del punt de vista social i econòmic”.
Encara que un dels objectius de la fira és potenciar la vertebració del territori –“No tot s’ha de fer a València”, va declarar el conseller de Cultura– cap entitat d’Alacant està inclosa en el llistat d’organitzadors i col·laboradors. “Alacant no ha vist la manera de col·laborar”, encara que “han deixat la porta oberta”, explicà el director de TROVAM, mentre que Marzà va defendre que “estant la Generalitat Valenciana, està Alacant”. Les entitats organitzadores de la fira són la Valencian Music Association (VAM!), Pro-Weekend Castelló, la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació de Castelló, la Universitat Jaume I i el Col·lectiu Ovidi Montllor. D’igual manera, el col·laboradors són la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Presidència de les Corts Valencianes, l’Agència Valenciana de Turisme, la Direcció General de Política Lingüística i Multilingüisme i la Fira Mediterrània de Manresa.
De fet, la descentralització de l’activitat és buscada, doncs un dels objectius principals a mig termini serà convertir Castelló en una ciutat musical on es puga concentrar part del negoci del sector, una fira que comptarà amb la participació de responsables d’altres fires com ara el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira Mediterrània de Manresa o Fira B! de les Illes Balears. La fira comptarà amb debats al voltant de les noves polítiques musicals valencianes o els drets d’autor, un programa que es completarà amb taules redones que tractaran la diversitat i la visibilitat de les dones en la indústria musical o els camins de la internacionalització. A més a més, per tancar la nova edició, l’Auditori de Castelló acollirà el 13 de novembre el lliurament dels Premis Ovidi 2016, que per primera vegada se celebrarà fora de la ciutat de València. Aquesta és una activitat organitzada des de fa onze anys pel Col·lectiu Ovidi Montllor (COM), associació de músics que es va crear per donar visibilitat al treball dels músics que canten en valencià.
Encara que la intenció és que no es comunique com a festival sinó com a fira professional, evidentment l’oferta compta amb concerts, showcases o presentacions de discos. Aspencat, Manel, Gener o Geografies son alguns dels grups que participaran en la trobada, una fira que espera aprofundir en la “professionalització del sector”, va explicar Joan Gregori. “El 2013 es va crear l’embrió amb VAM, l’associació empresarial”, continuà el director de la fira que, aquest any, assumeix Pro-Weekend, més que un cognom, doncs es tracta d’un festival de música emergent que celebra el 2016 la seua segona edició, que en 2015 va tindre lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Impulsada per la Valencian Music Association, la fira ha dut a terme les seues primeres edicions “amb molts pocs recursos” i la inversió a càrrec de les empreses associades.