VALÈNCIA. La investigació i els museus locals és la temàtica que centrarà les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques Permanents, que organitza la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en col·laboració amb la Universitat de València i l’Ajuntament de Gandia els dies 10 i 11 de desembre al Palau Ducal.
La Generalitat realitza aquestes jornades, des de fa sis anys per diversos municipis de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de reunir persones i entitats relacionades amb la gestió dels museus i col·leccions museogràfiques, i oferir-los així un espai de trobada, formació i intercanvi d’experiències.
Els museus tenen entre les seues funcions la investigació dels seus fons, una labor complicada en els museus locals i comarcals ja que no tenen reconeixement formal com a centres d’investigació. Les jornades d’enguany aborden precisament la situació dels museus valencians en els quals es duu a terme molta investigació, però no troben el suport normatiu i financer que permet el reconeixement d’aquestes activitats.
Per a això, s’han organitzat dos tallers participatius, l’un sobre normativa (en relació amb la investigació que es fa als museus) i l’altre sobre finançament de les activitats investigadores. En ambdós es posaran en comú els problemes i les possibles solucions de futur.
La jornada comptarà amb la presència de Jesús Pedro Lorente, catedràtic d’Història de l’Art de la Universitat de Saragossa, i de Rafael Azuar, qui va ser president de l’ICOM-España. Així mateix, intervindran representants dels centres museístics valencians, com José Luis Pérez Pont, del Consorci de Museus, Pablo González Tornel, del Museu de Belles Arts de València, M. Jesús de Pedro, del Museu de Prehistòria de València, o Jaume Coll, del Museu Nacional de Ceràmica González Martí. També participaran en les taules redones representants de museus d’Alcoi, Santa Pola, Borriana, Albaida, Quart de Poblet, Torrent, Xàtiva, Alpuente, Cullera i Petrer.