programació de la institució 

Des de Trump fins a l'estat del periodisme: el Magnànim debat sobre actualitat en una vintena d'actes

1/10/2018 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim ha programat per a aquest darrer trimestre una vintena d’actes culturals que tenen com a nexe d’unió el seu interés social atés que tracten temes que van més enllà d’aspectes locals per a abordar a assumptes globals. En aquest sentit, el 30 d’octubre, en l’Aula Capitular del Centre del Carme, tindrà lloc un debat al voltant del periodisme d’investigació titulat Contra l’opacitat del poder. Periodisme d’investigació hui. L'acte estarà protagonitzat per la periodista Raquel Ejerique, amb la participació de Beatriz Gallardo, catedràtica de la Universitat de València de Lingüística General, i els també periodistes Laura Ballester i Adolf Beltran, aquest últim com a moderador.

També, la catedràtica d’història contemporània  de la Universitat de València Aurora Bosch, conduirà un debat dedicat a L’Amèrica de TrumpEn aquest cas l'esdeveniment estarà presentat per la professora de la mateixa universitat, Nuria Tabanera, i tindrà lloc en la Sala Gregori Maians del MuVIM el 8 de novembre. Igualment, el cicle acomiadrà l’any amb la conferència de Rafael Rebolo, director del Instituto de Astrofísica de Canàries i premi Jaume I, el 13 de desembre en el saló d’actes de l’ADEIT. Amb el títol Descobrir l’univers amb els telescopis del futur, presentarà l’acte Vicent Martínez, director de l’Institut de Ciències Físico-Naturals del Magnànim i catedràtic d'Astrofísica de la Universitat de València.

Homenatge a Josep Vicent Marqués

Dins de l’activitat que desenvolupa el Magnànim s’inclou un homenatge al sociòleg Josep Vicent Marqués, als deu anys de la seua mort. L'acte tindrà format de jornada amb dues taules rodones en les quals parlaran els autors del llibre col·lectiu Tots els colors de Josep Vicent Marqués, que en breu publicarà la Institució. Es tracta d’un recull d’articles on diferents escriptors tracten les vessants de la trajectòria professional del pensador. La trobada se celebrarà a València en Ca Revolta el 25 d’octubre.

D'altra banda, el Magnànim ha preparat presentacións per tots els territoris de la província. Entre les novetats editorials que han eixit publicades recentment destaca El temps guanyat. Memòries d’un mestre valencià, de Vicent Esteve, mestre i pedagog molt implicat en els moviments de renovació pedagògica que va morir poc després d’acabar el seu llibre. D’aquest es faran quatre presentacions: a València en el Centre Cultural la Beneficència -que és féu el passat 27 de setembre-, amb la presència de Joan Llinares, Joan Blanco i Rosa Roig; a Alzira el 2 d’octubre, amb Diego Gómez, Alfred Aranda i Rosa Roig, que tindrà lloc al Cercle Alzireny La Gallera; una altra a València en el marc de la Plaça del Llibre, el 4 de novembre, amb Carme Agulló i Rosa Roig i l’última a Elx, el 12 de novembre en el Palau de Congressos d’Elx, amb Tudi Torró, Xavier Serra i Pura Ferrer. Ferrer, viuda de Vicent Esteve, estarà present en totes les presentacions. 

Així mateix, es presentarà la Poesia completa, de Marc Granell, a la Fira del Llibre de Torrent el 4 d’octubre i en la llibreria Detroit d’Alcoi el 9 de novembre. Com a novetat editorial que es s'exhibirà també en novembre estarà Introducció al Cartoixà de Joan Roís de Corella, de Joan Maria Furió. L’acte tindrà lloc a València, en l’Aula Capitular del Centre del Carme de Cultura Contemporània el dia 13 de novembre, i comptarà amb la presència de l’autor; del catedràtic de Filologia Catalana, Antoni Ferrando i d’Enric Estrela, filòleg, en representació del Magnànim. També en el Centre del Carme i amb Enric Estrela, el seu autor, es donarà a conèixer al públic la biografia de Constantí Llombart, un estudi rigorós amb l’objectiu de dimensionar en el seu context històric la biografia i la producció escrita de l'autor de la Renaixença. Tindrà lloc el 21 de novembre i es comptarà amb la presència de Rafael Roca, de Vicent J. Escartí i del propi autor.

Una de les presentacions més esperades dels llibres publicats recentment és, segons destaca la institució, la de El burócrata y el pobre, de Vincent Dubois. L’autor francés, professor de sociologia a la Universitat d’Estrasburg, acudirà a la presentació amb Joaquim Rius, director de la revista Debats, com a introductor. Tindrà lloc en la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset el 23 de novembre.

Pel que fa a fora de València, es presentarà a Madrid el 7 de novembre, en la Fundación Pastor de Estudios Clásicos, el llibre De la inspiración poética y la idea de la belleza, de Luis Gil Fernández. A més del propi autor, participaran Jaime Siles, Antonio Piñero, Antonio Melero i Ignacio Rodríguez Alfageme, tots ells especialistes en el camp de la literatura.


Noticias relacionadas