L'oficina d'arquitectura JI Arquitectos ha participat al Festival Concéntrico de Logronyo amb una original proposta aliant-se amb deu escoles i un celler de vins.
ALTEA. En los surcos de este viñedo escribiría un poema
como si fueran líneas donde aliviar mis penas
no usaría palabras ni haría falta ortografía
sobre este cuaderno de surcos soles volarían
también habría nubes, de las que hacen tormenta
de las que traen lluvia, que me pone tan contenta con la lluvia
y el sol el arcoíris no tardaría y volaría algún pájaro piando de alegría
y poco a poco harían las flores presencia
con sol y lluvia, su florecer no tiene más ciencia
y todo junto formaría mi poema anhelado de colores
y formas todo sería impregnado.
Amb un poema van guanyar la proposta i este inici de primavera ha pogut florir a las Bodegas Viña Lanciano de La Rioja. Jorge Frías i Irene Zurdo —arquitectes a estudio ji d’Altea— amb Blas Antón han acabat bastint un “poema visual” com a proposta per a la dècima edició de Concéntrico, el festival d’arquitectura de Logronyo dirigit per Javier Peña.
Del 25 d'abril a l'1 de maig de 2024 a Logronyo, Concéntrico “ha celebrat la seua dècima edició amb una gran transformació en la que volem visualitzar el futur de les ciutats i compartir els aprenentatges adquirits sobre processos urbans incorporant nous formats, integrant públics i enfrontant-nos a retocs que explorar el temps com a factor de canvi en el disseny urbà i social”, apunten des del festival.
21 intervencions, trobades i activitats en les que han participat més de cent professionals de vint nacionalitats diferents: “Projectes que ens plantegen renaturalitzar els espais públics, reinterpretar mètodes de l'arquitectura tradicional i vernàcula per millorar el confort tèrmic de les ciutats. , reutilitzar materials de la indústria o tèxtils d'edicions anteriors amb un nou ús o recuperar la idea d'habitatge sota la mirada d'una estàtua eqüestre, tot ell en una mescla que ens portem a imaginar el quotidià des del real a l'irreal”.
I entre totes les propostes, una a les afores de la ciutat. ‘Cuaderno de surcos’ plantejava alçar un paisatge visual als renglons que dibuixen els bancals de les vinyes, coneguts com a solcs. “És una oportunitat de configurar el nostre propi entorn natural. Es tracta de reinterpretar el paisatge natural des de la intuïció innata”, apunten des de l’equip guanyador.
El projecte ha contemplat la participació ciutadana mitjançant els més menuts. “L'elecció de la intervenció s’ha fet mitjançant la participació de xiquetes i xiquets de Logronyo. Per això, Concéntrico va llançar un concurs de dibuix als Centres Escolars d'Infantil, Primària i Educació Especial perquè dibuixaren flors, sols, núvols, raigs, arcs i ocells… D'entre tots ells, s’han seleccionat 12 dibuixos que s’han fabricat en fusta i han sobrevolat les vinyes”.
Tot això durant uns dies, però i ara què? Una vegada ha finalitzat el festival, estava dissenyat que les peces de fusta passaren a formar part del patrimoni urbà de la ciutat. Anaven a ser reacondicionades per a convertir-se en jocs als parcs infantils, però finalment han tornat als llocs on van ser creats: als centres educatius de Logronyo.
El 16 de gener Josep Llinàs arranca el programa públic del Col·legi Territorial d'Arquitectes d'Alacant.
L’estudi d’Alboraia mmarq capitanejat per Pilar Martí Rodrigo es consolida en rehabilitació de tipologies tradicionals amb intervencions acurades