Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

I Trobada d'Autors i Autors Europeus El Drac d'Europa

Dramaturgs valencians intercanvien textos i experiències professionals amb autors d'Europa

20/12/2017 - 

VALÈNCIA. Del 14 al 17 de desembre, València va acollir la I Trobada d'Autors i Autors Europeus El Drac d'Europa. Unes jornades que van comptar amb la participació de l'italià Emanuele Aldrovandi, de l'ucraïnès Dmitrij Gawrisch i de l'andalusa Pilar G. Almansa. Els seus textos, traduïts al valencià, van ser objecte de lectures dramatitzades. També van participar en una taula rodona amb autors locals en què es dirimia si es pot viure d'escriure teatre.

Finalitzada aquesta primera edició el seu coordinador Javier Sahuquillo ha reflexionat sobre el futur de l'encontre i sobre la "necessitat d'una major implicació per part de l’administració". Tan de bó, per al coordinador el balanç "ha sigut molt positiu".

"Hem aconseguit reunir autors internacionals amb professionals valencians, tant autors, com actors i actrius. També ha sigut un èxit perquè s'ha aconseguit la col·laboració entre associacions. Això hauria de ser una norma, però és una raresa. Gràcies al fet que la Aveet i Europa Cultura Escènica han unit les seues forces s’ha pogut realitzar la trobada amb la qualitat desitjada. A més s'ha aconseguit la col·laboració de la Diputació de València i de l'Espai Rambleta que han contribuït realitzant gratuïtament la cessió d'espais. El públic i el privat han conviscut amb gran èxit" ha indicat Javier Sahuquillo.

“A més el resultat de la trobada ha quedat plasmat en un llibre que Edicions 96 ha cuidat fins al màxim detall. El treball de Dolors Pedrós i el seu equip ha estat magnífic. El llibre es pot comprar a l'editorial i al febrer estarà disponible en llibreries. També realitzarem una presentació a la Fira del Llibre de València”.

Pel que hi fa a l'assistència, ha declarat que hi ha "sigut acceptable per a una primera edició". "M'agradaria dir que ha sigut un èxit rotund, però no ha sigut així. La coincidència de quatre estrenes a València no ha ajudat al públic, així com l'èxit de dues funcions que estaven en la seua segona setmana: Medul.la a La Rambleta i La Revelación a la Sala Russafa. No obstant això, el públic va anar augmentant gràcies al boca-boca i vam acabar el diumenge amb una assistència prou positiva. Ressalta l'absència total de representants de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, de la Diputació de València i del Ajuntament de València. Imagine que  ells no es perdran una trobada internacional d’automoció” hi ha afegit.

A més, hi ha destacat el paper destacat que cobra el Drac d'Europa per a la dramatúrgia:"Les jornades han significat un gran pas. Permetre que els nostres autors coneguen de primera mà el que es fa fora i que els autors de fora coneguen els textos dels nostres autors és un èxit. Els intercanvis sempre resulten un èxit. També la trobada del dia 15 va permetre als autors i autores valencianes ser conscients del, encara llarg, recorregut de lluita que ens queda per aconseguir equiparar-nos a altres països com França. L'espai de diàleg "José Monleón" ens ha servit per a pensar-nos, escoltar-nos, cuidar-nos, compartir-nos, prendre consciència, deprimir-nos, riure'ns, però sobretot per saber que no estem sols en aquest camí, i això ens fa més forts".

El futur del Drac D'Europa 

"M'agradaria que fos un projecte de continuïtat. No sé si anual o bianual. Dependrà també del finançament de les institucions. Nosaltres no som sostenibles. Entre altres coses perquè totes les activitats que hem realitzat han sigut gratuïtes. Creiem que ha de ser així ja que el contribuent ja les ha pagat mitjançant les subvencions que ens han concedit. També crec que hauríem de rebre subvencions nominatives que ajudaran a consolidar el projecte i a augmentar l'equip de gestió de la trobada, que ha estat molt reduït. De tota manera, Roberto García, director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura, s'ha oferit a acollir les jornades en un dels seus espais, la qual cosa, sens dubte, és una gran notícia. Crec que la continuïtat del projecte també depèn de l'augment de les sinergies que aconseguim crear. Una opció seria mirar cap a la Associació de Autores i Autors, els festivals urbans de València o la Mostra d'Autors d'Alacant. També estic segur que Francesc Sanguino ens rep amb les portes obertes".

En aquest sentit i de cara a una propera edició, Javier Sahuquillo ha assegurat que els seus particulars dessitjos serien: "portar a més autors, m'agradaria que pogués durar més dies, m'agradaria que les institucions assumiren de facto esta trobada, m'agradaria que la trobada pogués arribar a tots els professionals i a tot el públic valencià, m’agradaria tindre una Radiotelevisió Pública Valenciana que es comprometés amb les jornades, m'agradaria que una trobada d'autors tingués la mateixa importància que la Ford perquè incrementa el nostre patrimoni cultural, m'agradaria que es fes un tiratge de 10.000 exemplars i s'esgotessin. M'agradaria, en fi, poder tindre la mateixa energia i il·lusió, continuar amb el suport incansable, com he tingut, de la Aveet i d'Europa Cultura Escènica per assumir la coordinació de la segona edició".



Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas