Hoy es 19 de enero
GRUPO PLAZA

El catedràtic emèrit Julio Marín dóna 166 obres a la Universitat de València

3/06/2016 - 

VALÈNCIA. Aquest divendres, 3 de juny, s’ha signat a la Sala de Juntes del Centre Cultural La Nau la donació a la Universitat de València de 166 obres entre obra pictòrica, gràfica i peces de ceràmica, del catedràtic emèrit de la Universitat Julio Marín. En l’acte han participat el rector de la Universitat de València Esteban Morcillo i el donant.

La part més significativa d’aquesta donació correspon a més d’un centenar d’obres realitzades per l’artista valencià Juan Borràs Casanova. La majoria de les peces són pintures a l’oli de diferents formats i suports, datades des de 1933 fins als anys 80. També destaca una part significativa d’obra gràfica, que data dels anys 70 i 80 del segle XX, principalment d’artistes valencians estretament relacionats amb el professor Marín. Hi ha obres d’autors com ara Alberto Corazón, Joan Genovés, Alberto Solsona, l’Equip Realitat, Jordi Ballester, Aldo Modino, Rafael Solbes, l’Equip Crònica, Calduch, Monjalés i Spadari, entre altres.

El catedràtic de medicina, que afirma haver rebut ofertes de compra per a gran part de les obres insisteix en la importància que aquest llegat descanse en una institució, especialment en  la Universitat de València.

Per altra banda, el rector de la Universitat ha manifestat la seua satisfacció no només per l’increment del patrimoni per a la institució sinó també pel valor afectiu que té aquesta donació per procedir del catedràtic Julio Marín.
Aquest mes hi haurà dos actes més de donació. El dia 8 de juny, el catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art, Román de la Calle, i el dia 15 es farà una donació múltiple de diferents particulars.

Juan Borràs Casanova ( l’Olleria, 1909 – València, 1987) va ser un pintor i cartellista valencià. Figura entre els artistes valencians sensibilitzats pels ‘ismes’, l’eclosió de l’art-decó i del surrealisme fins que va realitzar, ja en la Guerra Civil una peculiar síntesi entre el realisme social i l’al·legoria matisada per ressons surrealistes.

Durant la Guerra Civil va treballar per a la CNT creant cartells propagandístics. En 1937 es van seleccionar dues obres seues per al Pavelló de la República en l’Exposició Universal de Paris, en la qual es van exposar al costat del ‘Guernica’.

Després de la victòria franquista, Juan Borràs va viure anys  d’exili, primerament a Montevideo i després a Buenos Aires. No va deixar mai de pintar.

En l’exili es va dedicar bàsicament al retrat, amb gran èxit, gràcies a la singular netedat del seu ofici, sense abandonar els treballs de forta càrrega onírica. Va tornar definitivament a València en 1959, on va morir el 15 de novembre de 1987.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas