GRUPO PLAZA

fins al 27 de maig

El centre d'art de Riba-Roja despedeix l'univers creatiu del pintor José Morea

16/05/2018 - 

VALÈNCIA. L'exposició Sieteseriesviajesividas  del pintor José Morea romandrà en les sales de L’Espai d’Art Contemporani El Castell (E CA) de Riba-Roja fins al pròxim diumenge, 27 de maig. Es tracta d'una mostra retrospectiva que il·lustra la gran varietat d’etapes i viatges de l’artista durant les dècades dels 80 i els 90. José Morea (Xiva, 1951) és un dels artistes més rellevants del panorama creatiu valencià, figura clau en la renovació del llenguatge pictòric en l’últim terç del segle passat.

Etapes d’un univers creatiu marcat pel nomadisme

En primer lloc, 'Personatges / Forçuts' recull obres firmades majoritàriament a principis de la dècada dels 80. Eixes teles mostren figures humanes en escenes quotidianes, on se succeeixen els autoretrats, amb una forta carga figurativa. S’observa l’ús de les tècniques mixtes i l’explosió cromàtica en llenços de gran format.

En 'Egipcis / Doñana' es reflecteixen les primeres mostres del nomadisme de Morea. Així, predominen les peces signades a Madrid, durant la seua estada a la Casa de Velázquez, i al seu estudi de Pedralba. En este cas, destaca l’ús dels olis amb les primeres aproximacions egípcies, als animals i als forçuts.

En 1984, l’artista es va traslladar a Roma amb la intenció de començar una nova etapa. Rodejat per la natura, els seus pinzells, les seues mans, els seus peus i el seu cos recrearen personatges de la Ciutat eterna i els seus mites. Eixos treballs, i d’altres signats en la dècada dels 90 a Taormina (Sicília), configuren la sèrie 'Itàlia'.

La secció 'Nostàlgia porcina' inclou obres concebudes a València o Xiva entre 1985 i 1998. Es troben bodegons que miren amb els seus propis ulls, personatges mitològics i eixos objectes mundans que el pintor altera amb l’ús de la seua paleta.

Un faisà àcid, una zebra techno i un cigne blau s’erigeixen en protagonistes d’alguns dels quadres de 'Acid B Mallorca'. Les teles que s’han inclòs ací van ser creades entre 1989 i 1998 a Barcelona i Mallorca.

La llibertat creativa de Morea també es va expressar sobre la moqueta. En este material va pintar una Harpia verda i motius de la cultura japonesa (El gran mikado, La japonesa de Yakutaky). Eixes obres s’exhibeixen en la secció 'Orientàlia'.

Per últim, 'Les Amèriques' reuneix els quadres creats a Amèrica Llatina, fonamentalment a Brasil, entre 2001 i 2012. Són bodegons on destaquen una tallada de síndria amb pits, l’ús dels colors primaverals o el roig intens i una natura morta amb braços sobre un calze.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme