Totes les activitats són d’accés gratuït, amb necessitat d’inscripció per a la del 15 de juliol, en la qual els assistents passaran la nit al centre
VALÈNCIA. El Consorci de Museus, en col·laboració amb el col·lectiu artístic EdredonLab, reflexiona aquest mes de juliol sobre el descans en els museus, per mitjà de tres activitats que se celebren al Centre del Carme els dies 2, 9 i 15 de juliol. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de les pràctiques que ofereix el màster PERMEA, Programa experimental de mediació i educació a través de l’art, un màster de referència en la formació de professionals en mediació cultural, creat pel Consorci de Museus juntament amb la Universitat de València, que ja ha obert el període de preinscripció per a la seua cinquena edició, que se celebrarà en el curs 2022-2023.
En aquest cas, les activitats han sigut organitzades pel col·lectiu artístic EdredonLab, creat en el marc del màster PERMEA i compost per Marina Incertis, Alejandro Ocaña, Sahara Dolores i Sara Aliana. Un projecte sorgit en un context hiperproductivista que imposa ritmes frenètics allunyats de les necessitats dels cossos i que treballa a partir de la urgència de fer valdre els processos relacionats amb el descans, utilitzant metodologies artístiques i participatives. “En 2017 vam prendre la iniciativa, des del Consorci de Museus, de donar forma a un programa experimental de mediació i educació a través de l’art, després de detectar la necessitat d’una major definició i formació de professionals en aquestes matèries, aplicades a l’àmbit cultural. Sumant forces juntament amb la Universitat de València, vam posar en marxa en 2018 la primera edició del màster PERMEA, que el pròxim curs celebra ja la seua cinquena edició. El període de pràctiques del programa ofereix a les i els alumnes l’oportunitat de posar en comú tot el que s’ha aprés i desenvolupar experiències ‘in situ’, al CCCC i altres espais museístics”, assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del Centre del Carme.
“El màster PERMEA se celebra al CCCC i és un dispositiu formatiu i de producció cultural al mateix temps, ja que l’alumnat del màster té l’opció de posar en pràctica els seus propis projectes, en els quals pot aplicar els coneixements i les metodologies que travessen el programa formatiu”, assenyala el coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus, José Campos.
Els dies 2, 9 i 15 de juliol, el col·lectiu artístic EdredonLab invita la ciutadania a participar en tres activitats i tallers relacionats amb el descans en els museus. La primera activitat, ‘Lavanda del pati: taller de coixins relaxants’, que va tindre lloc el passat dissabte 2 de juliol al matí, s’invitava els assistents a intercanviar la roba de llit que ja no fora necessària per un xicotet coixí o saquet de lavanda (tradicionalment utilitzada per a induir el son), elaborats en un microtaller.
El 9 de juliol, d’11.00 a 12.00 hores, tindrà lloc el ‘Recorregut peresós’, una visita pel Centre del Carme en la qual es localitzaran les zones on és necessari descansar i es realitzarà una cartografia d’acord amb les necessitats recollides. Del divendres 15 al dissabte 16 de juliol, l’activitat ‘Somien els museus amb cossos roncants’ proposa una experiència col·lectiva centrada en els processos de descans i autocura que es realitzen durant la nit, entenent les rutines prèvies al son com a processos vinculats al benestar i a la salut. S’instal·laran tres tendes de campanya i s’invitarà les persones participants a portar una estoreta i un sac de dormir. Des de les 20.30 del divendres a les 11.00 hores del dissabte es proposaran activitats —amb sopar i desdejuni inclòs al claustre gòtic— i tallers d’autocura com rituals de descans o cosmètica natural, contacontes, estiraments, entre altres. L’activitat del 9 de juliol és d’accés lliure, gratuït i sense reserva prèvia, mentre que la del divendres 15 i dissabte 16 sí que requereix inscripció prèvia fins a completar aforament.
El màster PERMEA ja ha obert el primer període de preinscripció, que durarà fins al pròxim 15 de juliol i que pot realitzar-se omplint el formulari d’inscripció disponible en la pàgina web d’ADEIT. El període lectiu del màster PERMEA començarà l’octubre de 2022 i finalitzarà el desembre de 2023, i inclou la realització de pràctiques entre gener i desembre. El programa permet participar en projectes de mediació i educació a través de l’art en diversos àmbits, tant en contextos institucionals com privats i independents. El màster està dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural; Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus.
El Museu de Belles Arts de València sí aumenta ligeramente su número de visitantes en un curso marcado por la dana