VALÈNCIA. La UPV celebra enguany la vint-i-cinquena edició del Festival Novembre Jazz, coincidint amb el 50 aniversari de la Universitat Politècnica de València. Els concerts tindran lloc entre el dimarts 20 i el divendres 23 de novembre als campus de València, Alcoi i Gandia, amb un programa que torna a fixar-se en formacions jazzístiques del panorama valencià, nacional i internacional com a mostra de la pluralitat estilística del millor jazz contemporani. El certamen està organitzat pel Vicerectorat d’Alumnat, Cultura i Esports de la UPV amb la col·laboració de l’IVC (Institut Valencià de Cultura) i l’Ajuntament d’Alcoi, el festival té el suport de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
L’obertura de Novembre Jazz a València el dimarts 20, a l’Auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de la UPV, tindrà com a protagonista el trio valencià Naima, que hi presentarà el seu quart disc, Bye (2016). Naima, integrat per Enrique Ruiz al piano i teclats, Rafael Ramos al contrabaix i Luis Torregrosa a la bateria, fa més d’una dècada que roda pels escenaris nacionals i internacionals, explorant a través del seu repertori la fusió de diferents fonts jazzístiques, la sensualitat de la Mediterrània i les músiques populars contemporànies. Naima és un dels nostres grups joves més inconformistes, amb una gran energia en els directes i una imatge acurada. A més de l’important ascens que ha conegut en el món del jazz, es dona la feliç circumstància que dos dels seus integrants són titulats per la UPV: Luis Torregrosa, llicenciat en Belles Arts, i Enrique Ruiz, llicenciat en Informàtica. La UPV reconeix així la seua trajectòria musical i es felicita pel fet que els seus antics estudiants perfilen carreres professionals excel·lents, fins i tot més enllà dels seus estudis.
El dimecres 21, el campus de Vera rebrà Stochelo Rosenberg & Biel Ballester Trio, que interpretaran Melodium Melodynamic (2016), presentat amb gran èxit en el Festival de Jazz de Marciac (França). El guitarrista Stochelo Rosenberg està considerat com un de les principals estreles internacionals del gypsy jazz o jazz manouche. Dotat d’una tècnica extraordinària, és així mateix un brillant compositor en la línia del mític Django Reinhardt. Rosenberg es presenta per primera vegada a València acompanyat pel trio capitanejat per Biel Ballester, guitarrista i compositor mallorquí amb una àmplia trajectòria internacional, que inclou la participació en la banda sonora de la pel·lícula de Woody Allen Vicky Cristina Barcelona (2008). El grup homenatjarà Django Reinhardt i repartirà entre el públic swing a dolls, ara que torna a estar de moda.
El dijous 22 serà el torn d’una nova versió de Victor Jiménez & Friends, amb el seu Tribute to Yellowjackets, un projecte de fusió de l’extraordinari saxofonista valencià que aborda un repertori molt interessant que s’obri des de les tradicions del jazz fins als sons groove i funk. Víctor Jiménez és un dels joves talents que avui conformen la nova generació de músics de l’escena jazz espanyola. Víctor Jiménez & Friends suma inquietuds tot mantenint obertes les opcions dels músics que prenen part en un projecte que deixa espai perquè altres veus, com ara la del trombó o les congues, cobren presència, en una bomba d’enorme èmfasi. El grup d’aquest saxofonista alt pujarà a l’escenari de la UPV per presentar-hi el seu darrer projecte, un homenatge a la banda de fusió Yellowjackets, que serà gravat i que posteriorment s’editarà com a disc en directe.
I el certamen tancarà la seua etapa a València amb l’actuació el divendres 23 de la cantant lituana Viktoria Pilatovic, estrela emergent formada a l’escola de Berklee, que presentarà temes propis i estàndards recollits en els seus dos primers discos —el segon dels quals, Stories (2017), va ser compost entre Lituània, Holanda, Espanya i l’Equador— i un avanç del seu pròxim disc, que llançarà el 2019. Cantant, compositora i professora de cant al Berklee College of Music València (centre adscrit a la UPV), Pilatovic és una gran promesa a nivell internacional en l’escena jazzística, que destaca per la interpretació de les seues pròpies composicions, pels seus arranjaments originals d’estàndards del jazz i per les improvisacions en què comparteix la seua preciosa veu al voltant del món.
En col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, Novembre Jazz trasllada la seua seu en aquest municipi: de l’EPSA a l’auditori del reobert Centre d’Art d’Alcoi (CADA), on Naima farà doblet, ja que hi actuarà també el dimecres 21, i on el teclista i arranjador Santi Navalón presentarà el dijous 22 el seu esperat debut discogràfic, Elektrik Jazz Mantra: Silent Songs, gravat després d’anys col·laborant amb altres artistes de jazz i pop. Navalón ha sigut, a més, productor del disc, en el qual participen importants músics valencians i col·laboradors. En paraules seues: “Silent Songs és bàsicament el meu homenatge a Miles Davis i Joe Zawinul, dues figures que van ser essencials perquè jo arribara al jazz en l’adolescència, quan el rock progressiu i la cerca de les fonts de la música del nostre temps em van anar acostant al món ingràvid i espiritual que emanava d’aquella música tan furiosament contemporània que era el jazz fusió o jazz rock que regnava en la dècada dels 70.”
I la prolongació del Novembre Jazz al campus de la UPV a Gandia inclou en aquesta edició la presència de Vicente Espí Cuarteto, que presenta el nou disc d’aquest baterista, Espiral (2018), confirmació del seu bon moment de forma i la seua assimilació de les tendències del jazz contemporani junt amb el seu còmplice habitual, el saxofonista Jesús Santandreu. Sis anys després del seu cèlebre Dog Sounds, el conegut baterista valencià torna a sorprendre amb un treball fet amb la passió que el caracteritza. Perico Sambeat ha escrit aquestes paraules sobre el disc: “Espiral és un disc fabulós. Vicente Espí, Jesús Santandreu, Massa Kamaguchi i Ivan Cebrián, antics coneguts meus, companys en mil projectes, es troben entre els meus músics favorits. Els temes són tots de Vicente Espí, i són una mostra de la seua maduresa i el seu bon fer. Tots desprenen una sana irreverència, gràcies a la contínua interacció dels quatre músics i a un perfecte equilibri entre tradició i modernitat.”