Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

el 3 d'octubre a la sala magna

El Magnànim presenta el llibre de Wilson Ferrús sobre les escoles laiques 
i republicanes a València 

27/09/2017 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà el dimarts, 3 d’octubre, a les 19 hores, el llibre Renovació i innovació educativa en les escoles laiques i republicanes valencianes (1900-1939), de Wilson Ferrús. La presentació se realitzarà a l’Aula Magna de la Universitat de València (carrer Universitat, 2) i en ella participaran, junt a l’autor, el secretari autonòmic de Cultura i autor del pròleg Albert Girona, la professora d’Història de l’Educació de la Universitat de València Maria del Carmen Agulló i el director del Magnànim Vicent Flor . El treball de Ferrús, ja disponible a les llibreries, s’ha publicat dins de la col·lecció Estudis Comarcals, dirigida per Manel Pastor.

La creació d’escoles laiques i republicanes al llarg de tots els districtes de València com a alternativa al sistema educatiu de la Restauració, autoritari, elitista i clerical, va ser un dels objectius del blasquisme  en el panorama polític valencià en el primer terç del segle XX. Les escoles laiques practicaren molts dels ideals i propostes educatives de la Institución Libre de Enseñanza, els moviments pedagògics de l’Escola Nova i del racionalisme i serviren de base per a plantejar la revolució en l’ensenyament que els governs de la conjunció republicana i socialista van intentar portar a terme a partir de 1931.

Amb el seu llibre, Ferrús reconstrueix al detall el mapa d’aquelles escoles al llarg de tota la ciutat i, per damunt de tot, reivindica el paper fonamental dels mestres que les feren possible. El model d’aquelles escoles era una ensenyança laica i racional, activa i arrelada al medi, on conviuen xiquets i xiquetes i que pretén formar ciutadans, no súbdits, solidaris, autònoms, crítics lliures i actius. En definitiva, un model educatiu "modern i innovador" que serà "combatut amb ferocitat pel catolicisme més conservador, però que contribuirà sens dubte al triomf dels ideals republicans".

Estudiós de l’educació durant la II República

Wilson Ferrús Peris (Catarroja, 1963) és diplomat en Magisteri i llicenciat en Filosofia i Ciències Socials per la Universitat de València. Professor de Llengua i Literatura a la Facultat de Magisteri de València i a l’IES d’Albal, ha centrat el seu camp d’investigació en l’estudi de l’educació durant la II República i la repressió exercida posteriorment pel franquisme contra el magisteri. Ha publicat també Mestres de la República a l’Horta Sud. Il·lusions trencades, vides partides (2014) i Mestres i escoles a l’Horta Sud (1936-1939). Perspectiva històrica i anàlisi quantitativa (2015).


next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas