Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

GRUPO PLAZA

14 de novembre

El Museu de Prehistòria acull la conferència d’Eulàlia Subirà al voltant dels 'Caps Tallats'

12/11/2018 - 

VALÈNCIA. El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, obri les seues portes el dimecres, 14 de novembre a les 19.00 hores, per a oferir la conferència 'Els caps passen pel laboratori' a càrrec de la Dra. Eulàlia Subirà, una de les veus amb major ressò al món de l'antropologia i experta en els estudis realitzats a les peces que es mostren a l'exposició Caps tallats. Símbols de poder.

La conferència prevista dins de les activitats complementàries a l'exposició Caps tallats. Símbols de poder, arrancarà amb una de les últimes troballes de restes humanes ibèriques, els denominats "caps tallats", realitzades a Ullastret el 2012, que han permès programar de manera coordinada i realitzar un seguit d'anàlisis de laboratori destinades a esbrinar la seua identitat.

La informació que s’han tret d'eixos estudis es va donar a conèixer de manera resumida en l'exposició Els caps tallats d'Ullastret. Violència i ritual al món iber (2014) i de manera molt més ampla en l’exposició Caps tallats. Símbols de poder inaugurada al Museu d'Arqueologia de Catalunya – Barcelona en 2015 i recentment presentada al Museu de Prehistòria de València al setembre de 2018, on també es presenten els caps apareguts al poblat iber del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet a principis del s.XX.

La recerca paleogenètica (proves d'ADN) i les proves físico-químiques d'aquest conjunt de restes òssies, realitzades durant la primera etapa del projecte, es van ampliant i completant amb altres línies d'investigació com ara els estudis de mobilitat, d'isòtops estables o de microscòpia confocal 3D. La Dra. Subirà farà una presentació de totes aquestes aportacions que obren noves perspectives pel coneixement de la cultura ibèrica.

La doctora Eulàlia Subirà és professora a la Unitat d'Antropologia Biològica, al Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i en aquests moments coordinadora del grau en Biologia. Subirà és especialista en l'estudi de restes humanes antigues (prehistòriques i històriques) amb més de 30 anys d'experiència, des de l'estudi antropològic tradicional però concretament en anàlisis químics per establir diferències en l'alimentació i socials. En aquests moments és responsable de l'equip d'antropòlegs del projecte de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista finançat pel Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email