GRUPO PLAZA

14 de novembre

El Museu de Prehistòria acull la conferència d’Eulàlia Subirà al voltant dels 'Caps Tallats'

12/11/2018 - 

VALÈNCIA. El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, obri les seues portes el dimecres, 14 de novembre a les 19.00 hores, per a oferir la conferència 'Els caps passen pel laboratori' a càrrec de la Dra. Eulàlia Subirà, una de les veus amb major ressò al món de l'antropologia i experta en els estudis realitzats a les peces que es mostren a l'exposició Caps tallats. Símbols de poder.

La conferència prevista dins de les activitats complementàries a l'exposició Caps tallats. Símbols de poder, arrancarà amb una de les últimes troballes de restes humanes ibèriques, els denominats "caps tallats", realitzades a Ullastret el 2012, que han permès programar de manera coordinada i realitzar un seguit d'anàlisis de laboratori destinades a esbrinar la seua identitat.

La informació que s’han tret d'eixos estudis es va donar a conèixer de manera resumida en l'exposició Els caps tallats d'Ullastret. Violència i ritual al món iber (2014) i de manera molt més ampla en l’exposició Caps tallats. Símbols de poder inaugurada al Museu d'Arqueologia de Catalunya – Barcelona en 2015 i recentment presentada al Museu de Prehistòria de València al setembre de 2018, on també es presenten els caps apareguts al poblat iber del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet a principis del s.XX.

La recerca paleogenètica (proves d'ADN) i les proves físico-químiques d'aquest conjunt de restes òssies, realitzades durant la primera etapa del projecte, es van ampliant i completant amb altres línies d'investigació com ara els estudis de mobilitat, d'isòtops estables o de microscòpia confocal 3D. La Dra. Subirà farà una presentació de totes aquestes aportacions que obren noves perspectives pel coneixement de la cultura ibèrica.

La doctora Eulàlia Subirà és professora a la Unitat d'Antropologia Biològica, al Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i en aquests moments coordinadora del grau en Biologia. Subirà és especialista en l'estudi de restes humanes antigues (prehistòriques i històriques) amb més de 30 anys d'experiència, des de l'estudi antropològic tradicional però concretament en anàlisis químics per establir diferències en l'alimentació i socials. En aquests moments és responsable de l'equip d'antropòlegs del projecte de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista finançat pel Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas