VALÈNCIA. El Palau de la Música i Capella de Ministrers celebren el 35 aniversari de la formació valenciana, amb un concert dins de l’abonament de l’auditori valencià, que tindrà lloc al Teatre Principal demà dimecres, a les 19.30 hores.
Amb el títol Arrels, la formació especialitzada en música antiga dirigida pel seu titular i fundador, Carles Magraner i acompanyada per les veus d’Èlia Casanova i Josep Aparici “Apa”, oferirà una nova proposta interpretativa de la música tradicional valenciana, des de la perspectiva de la música històrica i amb els versos de cinc poetes valencians: Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Jaume Pérez Muntaner, Begonya Pozo i Isabel Robles.
La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha felicitat la formació valenciana pel seu aniversari i ha recordat que “tant el Palau de la Música com Capella de Ministrers estan celebrant els seus respectius 35 aniversaris d’intensa trajectòria musical, de manera que no podia deixar d’estar present en la nostra programació i, en especial, en el nostre abonament”. Tello ha volgut destacar també que “pocs conjunts especialitzats poden presumir de desenvolupar una tasca tan reconeguda d’estudi i recuperació de la música antiga, i, sobretot, del nostre patrimoni musical”.
Arrels cerca la revaloració de la música de tradició oral a través dels vincles d'unió entre esta i les formes més arcaiques de composició. També en aquelles obres que evidencien uns orígens antics, pot ser originàries dels segles XVII i XVIII, com són peteneres, fandangos o boleros, i que formalment utilitzen elements comuns i estructures harmòniques similars a la passacaglia o l’ostinato. Així, es podrà escoltar cançons vocals i peces instrumentals de Picassent, València, Xixona, Carlet, Guadassuar, Morella, la Vall d'Uixó, la Vilavella, Alacant, Alcàsser, Xàtiva o Muro, unint el fràgil pont que separava la música antiga manuscrita de la música de tradició oral.
Carles Magraner assegura que “és una gran alegria i agraïm poder celebrar i compartir amb el públic 35 anys de trajectòria en la programació del Palau de la Música”. “En este punt”, ha afegit Magraner “comprovem que hem desenvolupat una intensa labor que compta amb l’acollida i el suport del públic, mitjans de comunicació, institucions, empreses, entitats... i el reconeixement de la premsa especialitzada”. Per últim, ha subratllat que “res haguera sigut possible sense els excel·lents intèrprets, cantants i professionals que ens han acompanyat en este viatge musical apassionant”.
Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, també ha volgut felicitar a Capella de Ministrers i ha destacat que en el mes de novembre “tenim una gran programació per a les i els amants de la millor música antiga i barroca, començant per Capella de Ministrers per a després continuar, dins del nostre cicle de cambra, amb Musica Ficta i concloure amb Estil Concertant”.
Des de la seua creació el 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha desenvolupat una tasca important investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l’edat mitjana fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig de comunicar i fer partícips d’estes experiències. L’ensemble ha fet més de 1.500 concerts en els cinc continents. Esta trajectòria d’estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en els més de 55 discos gravats, a més de nombrosos premis i distincions.