Perilla ma casa a una riuada? Ja no ho sabem
Els actuals plans urbanístics contra el perill d’inundació han quedat obsolets han pluges tan fortes provocades per les emissions de gasos
Amb conferències i exposicions, Alacant i Elx clausuren el certamen anual que pretén connectar l’arquitectura amb la societat
ALICANTE. Després de celebrar rutes, premis, conferències i exposicions, estos són els quatre plans per acomiadar la Setmana de l’Arquitectura que organitza el Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant.
Este premi anual que concedeix el Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana va ser atorgat l’any passat a l’arquitecte il·licità. Des del mes de maig i fins al proper cap de setmana, el Museu d’Arqueologia i Història d’Elx aprofita la celebració per recollir el seu llegat en una exposició.
Esta mostra se submergeix en la trajectòria professional de l'arquitecte i ressalta la contribució inabordable a l'arquitectura del segle XX a les comarques d'Alacant, especialment a la ciutat d'Elx, on va donar forma a molts dels principals espais de la ciutat. L’exposició està produïda i organitzada pel Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant, amb el suport de l’Ajuntament d’Elx i el patrocini de l’empresa ASA, se centra a destacar obres de rellevància i valor patrimonial, actualment custodiades a l’Arxiu Històric Municipal de la capital del Vinalopó.
Comissariada per Mercedes Carbonell Segarra, l’exposició inclou plànols, fotografies i maquetes que reflecteixen diverses tipologies arquitectòniques agrupades en tres categories: habitar, educar, protegir i intervenir. Este enfocament permet als visitants comprendre la profunditat i la diversitat del treball projectat per l'arquitecte al llarg de la carrera.
A la seu d’Alacant del CTAA fins al mes de novembre, esta exposició destaca una selecció de treballs curosament elegits per un jurat per a la Mostra d’Arquitectura Recent de l’any passat. Este certamen pretén reflectir exemples destacables de la nostra professió a les comarques d’Alacant i esta mostra se centra en les categories de “Nova planta” i “Urbanisme, espai públic i paisatge”.
Les obres exposades són el Pavelló en la Pedrera (Monòver) de Pablo Muñoz Payá, la Casa Más que Blanca 1 (Alacant) d’Iván Capdevila Castellanos, el CEIP Serra de Bérnia (Xaló) de Blanca Rodil Rico, Pau Tur Escofet, Alejandra García-Prieto Ruizi José Andrés Seguí Cosme, la Casa Celosía (Sant Joan d’Alacant) d’Isaac Peral Codina I David Bisquert Cabrera, la Casa unifamiliar (Dénia) d’Hugo Mompó Salvador, Ramón Campos Carceller, Mª Dolores Contell Jurado i Juan Miguel Martínez López, la Casa Vicente y Maricruz (Novelda) de Juan José Pastor García, la Casa Toni (Novelda) de Luis Navarro Jover i Carlos Sánchez García, la Casa en la Penya Roja (Banyeres) d’Ivo Eliseo Vidal Climent i Carlos Francés Revert, la Casa North (Alacant) i la reforma del carrer Pare Esplà (Alacant). d’Andrés Silanes Colange i Fernando Valderrama Garre, la Casa entre mitgeres (Guardamar del Segura) de Bernardo Cerrato Hernández i el Cohousing (Sant Joan d’Alacant) de Daniel Solbes Ponsoda, David Moreno Soler i José Luis Durán Arribas.
Alejandro Martínez [Bona Fide], protagonista de l'edició anterior, ha seleccionat el reconegut arquitecte Javier García-Solera Vera, com a conferenciant per a aquesta edició. A la seua conferència, titulada “Supernormal” ens donarà a conèixer les principals línies sobre la seua trajectòria professional recent.
Segons el CTAA, l’arquitecte alacantí reflexionarà el dijous 17 d’octubre “sobre allò que ens interessa i on ho trobem; sobre el que mirem; sobre els mateixos dubtes de sempre; sobre allò que ha quedat en allò que fem; sobre la manera com pensem com construir. Sobre una arquitectura que sigui respectuosa amb el medi, atenta amb les persones i molt tècnica; una arquitectura que només diga: sóc arquitectura”.
Fins al 25 d’octubre hi ha temps per presentar-se al concurs que organitza el CTAA anualment. Està obert a tota la ciutadania i té com a objectiu compartir amb la societat la feina valuosa dels arquitectes, els quals, a través de la seva tasca, transformen l'entorn construït i milloren la qualitat de vida de tots.
Les fotografies han de centrar-se en els edificis i espais visitats durant la Setmana de l'Arquitectura a Alacant, ressaltant aspectes clau com la sostenibilitat, l'accessibilitat, la inclusió i el benestar urbà. Es valoraran especialment aquelles imatges que capturin la interacció entre les persones i els espais, reflectint com l’arquitectura i espai públic de qualitat poden enriquir el dia a dia dels ciutadans. Les imatges seleccionades pel jurat formaran part d'una exposició al saló d'actes del CTAA, celebrant així l'impacte positiu de l'arquitectura a la vida de la comunitat.
Els actuals plans urbanístics contra el perill d’inundació han quedat obsolets han pluges tan fortes provocades per les emissions de gasos
L'arquitecta valenciana Amanda Ramón-Constantí investiga una metodologia per modelitzar el comportament climàtic d’edificis i ciutats
El col·lectiu alacantí la cuarta piel és un dels set estudis joves d'arquitectura d'Espanya i Portugal guardonats en els premis Arquia/Pròxima 2022-2024.