enciclopèdia il·lustrada

Guia gràfica dels 95 valencians indispensables

15/12/2015 - 

VALÈNCIA. Des de Venceslau Ayguals d'Izco fins a Rafael Chirbes. ‘Il·lustres valencians il·lustrats’ (editorial Drassana) és la història d’una regió a través dels seus personatges indispensables, una obra creada com a homenatge als reconeguts i, també, destinada a (re)descobrir aquells protagonistes que han actuat des de l'ombra. L’objectiu: conéixer l’obra d’aquells veïns i veïnes que han fet més que donar nom als nostres carrers.

El dissenyador Migue Martí proposa una representació icònica de cadascun d'ells i la historiadora Judith Coronado n'aporta una nota biogràfica en un llibre que viatja des de l’any 1800 fins al 2015. L'obra es presentarà demà dimecres 16 de desembre a les 19.30 hores a l'Sporting Club Russafa (C/ Sevilla, 5) en un acte que comptarà amb la intervenció dels autors i de l'editor i col·laborador de Valencia Plaza Vicent Baydal.

El projecte presenta una selecció de valencians i valencianes nascuts entre els segles XIX i XX que destacaren per les seues notables aportacions al món de la cultura i l'art, un llibre que pretén dedicar una especial atenció a les dones que, encara que només representen el 20% d'‘Il·lustres valencians il·lustrats’, han estat històricament excloses de les publicacions, fet que ha dificultat el procés de documentació.

Entre tants personatges, Judith Coronado destaca la soprano Lucrezia Bori, que debutà amb vint-i-un anys al Teatro Adriano de Roma per a, després, convertir-se en la gran diva del Metropolitan Opera House de Nova York. "Se'n va anar als Estats Units però mai va oblidar els seus costums. Ens va paréixer molt bonic que, després de la riuada del 1957, fera una gal·la benèfica a Nova York per ajudar els valencians", explica.

Per descomptat, amb un límit de 95 personatges, no hi són tots. Coronado destaca l'absència de Matilde Pérez Mollá, primera alcaldessa d'Espanya, al municipi de Quatretondeta (Alacant). Potser la primera seleccionada d'una segona edició? El llibre tracta de ser un viatge per la història valenciana a través dels seus protagonistes, més o menys coneguts, més o menys sorprenents.

Entre Blasco Ibáñez i Javier Goerlich, també hi ha lloc per a un altre tipus d'icones que han estat igualment importants per a la societat valenciana, com Rafael Conde Santiago, 'El Titi'. Nascut a Toledo però valencià d'adopciò, resultà una de les figures que, des del món de cabaret i varietés, va situar l'homosexualitat en primera plana durant el franquisme. Anys després, Libérate continua sent un himne.

El dissenyador Migue Martí ha estat l'encarregat de posar cara als 95 personatges que componen el llibre, una representació en la qual sintetitza cada protagonista amb figures geomètriques. Amb la simplicitat com a eix vertebrador, els xicotets detalls, com per exemple un teclat d'un piano que forma les pestanyes d'Amparo Iturbi, són clau per tal de reconéixer els il·lustres il·lustrats.

El target, com en el cas dels joguets de Lego, és de 0 a 99 anys. "M'agradaria molt veure un xiquet llegint el llibre amb els seus pares", afirma Migue Martí. Disseny i història en un 'Il·lustres valencians il·lustrats' que no vol que es perda la memòria d'aquells que han definit la personalitat de la Comunitat. 

Noticias relacionadas