VALÈNCIA. Mostrar al món la seua imatge renovada, reivindicar-se com a gran cita urbana de la literatura escrita en valencià i defendre la necessitat de seguir creixent en tant que agent vertebrador del territori. Amb aquestes premisses, la Plaça del Llibre ha celebrat aquesta vesprada, 25 de juny, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània una festa de presentació del seu nou cartell, realitzat per reconegut creador Ibán Ramón. A l’acte, on han estat presentes diversos representants del món cultural i polític, han participat el president de la Fundació Full, Jesús Figuerola, i el dissenyador responsable del nou aspecte visual del projecte.
Amb la voluntat de consolidar-se com el gran encontre literari i urbà de la tardor i l’hivern, la Plaça del Llibre la ciutat de València acollirà la 7a edició d’aquest esdeveniment del 20 d’octubre al 3 de novembre. Per a Alacant, es tractarà de la seua 4a entrega, que tindrà lloc del 14 al 16 de febrer. A aquestes cites se suma Castelló, que celebrarà la seua primera entrega del 24 al 27 d’octubre. Al llarg dels darrers anys, la Plaça del Llibre s’ha establit com un dels esdeveniments principals de la literatura escrita en valencià i actua també com a punt de trobada per amants de la lectura. Amb les editorials valencianes com a protagonistes, durant les diferents cites de la Plaça, els visitants no solament podran descobrir nous títols per a omplir les seues prestatgeries, sinó que també podran gaudir d’activitats complementàries com presentacions, actuacions musicals, taules redones, trobades amb autors i espectacles infantils.
De fet, Jesús Figuerola ha recordat la voluntat d’aquesta llibreria a peu de carrer per “vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària” que es realitza a casa nostra. Així, el president de Full, ha destacat que “els tres encontres que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.
“A diferència d'altres fires de llibres que estan situades en parcs o jardins, la Plaça del Llibre es troba enmig de la ciutat, en espais pels quals passem cada dia amb total normalitat. Per això, en el meu treball he volgut destacar especialment aquesta característica”, ha indicat Ibán Ramón. Així, la imatge el creador inclou una sèrie de llibres “dibuixats d'una manera parca, que tracten d'allunyar-se de la idea d'il·lustració i acostar-se més a l'estil tipogràfic. L'objectiu és simular una espècie de mapa urbà, de manera que eixos llibres també poden interpretar-se com a illes d’edificis traçades en un plànol”. El treball d’Ibán Ramón inclou quatre imatges similars però amb matisos diferenciadors: d'una banda, el cartell general de la Plaça del Llibre com a projecte total, però també, cartells diferenciats per a les cites de Castelló, València i Alacant. “La idea és ressaltar que no es tracta d'un esdeveniment aïllat en una ciutat, sinó que formen part d'un mateix projecte. Hi ha un color assignat i una distribució d'elements diferent per a cada ciutat, però els quatre es basen en un format molt semblant”, ha afirmat Ibán Ramón, qui el passat mes de maig va guanyar cinc dels premis atorgats per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) .
Respecte a l'estil d'aquests cartells, destaquen les gammes cromàtiques de colors relacionats amb la tardor i l'hivern, les dues estacions que acolliran aquestes trobades en les distintes ciutats valencianes. Ocres, marrons, groc mostassa...i un blau suau que recorda a eixos gèlids matins en els quals res abelleix més que arraulir-se en el sofà amb un llibre recentment descobert. A més, com sol ser habitual en el treball de Ramón, “la tipografia guanya importància sobre la resta d'elements. De fet, quant al nom de la Plaça, he optat per una composició tipogràfica poc ortodoxa que pot funcionar de forma aïllada com a identificador, com a marca”. A més, respecte a la imatge de la Plaça en altres edicions, en aquest cas, s'ha optat per línies molt més sòbries i depurades: “Tinc una tendència a treballar amb formes visualment molt senzilles, no per una qüestió estilística o estètica, sinó perquè crec que la comunicació és molt més senzilla així i produeix major impacte”, assenyala el dissenyador.
La Plaça del Llibre és un projecte coordinat per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i organitzat amb la col·laboració de l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, el Gremi de llibreters independents de les Comarques d’Alacant, el Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià. La iniciativa, que forma part del Pla Valencià de Foment del Llibre i la lectura 2017-2021 (PVFLL) també compta amb el suport de la Generalitat Valenciana i Escola Valenciana, a més d’entitats corresponents a cada ciutat participant.