VALÈNCIA. L'Institut Valencià d'Art Modern organitza el divendres 22 i el dissabte 23 de setembre el congrés Imaginar el Mediterrani, que compta amb la col·laboració de la Universitat deValència, la Universitat Politècnica deValència, la Universitat Miguel Hernándezd'Elx, l'Institut Français de València, l'Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) i la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani (FACM).
El congrés té com a objectiu reflexionar sobre el context sociopolític i artístic del Mediterrani en el segle XXI. Entre els conferenciants convidats cal destacar a Nicolas Bourriaud, comissari, autor de llibres teòrics de referència com a Estètica Relacional i actual director del'Espace d’Art Contemporain La Panacée (Montepeller); Pedro Azara, arquitecte, comissari d'exposicions i professord'Estètica de l'ETSAB; Begum ÖzdenFirat, investigadora i professora de Sociologia en la Mimar Sinan Fine Arts University (Istanbul), Marie Muracciole, directora del Beirut Art Centre, i Nadira Laggoune, directora del MAMA (MuséePublic National d’Art Moderne etContemporaine d’Alger).
A més de les conferències, hi haurà sis taules redones en les quals es presentarà més d'una vintena de comunicacions. Els participants, especialistes de diferents camps –museològic, de recerca, artístic, etc–, abordaran qüestions com ara els contextos sociopolítics actuals, els seus canvis derivats en el marc del Mediterrani i les transformacions que s'han produït en l'àmbit artístic; la construcció i representació de l'imaginari col·lectiu en la contemporaneïtat que ofereix el Mediterrani; projectes artístics i teòrics associats a trajectòries d'artistes mediterranis o a treballs desenvolupats sobre aquest context sociopolític; i exemples de gestió de projectes, espais iinstitucions –incloent crítica institucional-amb caràcter transformador, relacionatsamb aquest mateix marc d'acció.
Aquest congrés s'emmarca dins d'una de les línies fonamentals de treball de l'IVAM dels tres últims anys amb la qual es pretén reflexionar sobre la realitat soci-cultural del Mediterrani.
Juntament amb el congrés, l'IVAM accentua el caràcter mediterrani de la seua programació amb la recent obertura de l'exposició En rebel·lia. Narracions femenines al món àrab. Així mateix, la conferència el dijous 28 de setembre, a les 19 hores, del cineasta israelià Avi Mograbi (organitzada per la Càtedra d'Estudis Artístics de l'IVAM), considerat una de les veus fonamentals en el permanent conflicte d'Orient Mitjà, servirà per a reflexionar sobre la concepció actual de la mediterraneïtat.