Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

Institució Alfons el Magnànim

La exdiputada Özlem Cekic reflexiona sobre l’origen de l’odi i com combatre’l

El masclisme i el racisme van ser una constant durant els 8 anys que va exercir com a diputada al parlament danés

4/06/2019 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació realitzarà dijous 6 de juny a les 19 hores una nova sessió dels Debats del Magnànim, que se durà a terme a la Sala la Muralla del Col·legi Major Rector Peset. En Prendre un cafè amb algú que m’odia Cekic tractarà temes de rellevància en la societat actual com quins són els orígens de l’odi, com se pot gestionar l’assetjament i a quines dificultats s’enfronta una persona quan intenta dialogar amb els seus agressors. Com és habitual, l'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala. A més, Cekic serà presentada per Albert Mora, sociòleg i membre de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València.

Cekic, exdiputada i activista danesa d´origen turc, ha sigut víctima de nombroses amenaces i missatges d´odi per part de persones que no acceptaren que una dona amb el seu perfil fora diputada en Dinamarca. Açò ocorre en un context en què un partit anti-immigració i anti-islam (Danish People’s Party) va obtenir un 21’1% dels vots en les eleccions de 2015, la qual cosa li va donar la clau per a formar el govern de la nació. Per tant, Cekic va haver de desenvolupar la seua tasca parlamentària en un context en què el racisme estava ben present en la vida política danesa.

Diàleg i café contra l’odi

Cekic tenia una forma molt particular d’enfrontar els atacs racistes de que era objecte. Ho feia convidant els seus agressors a prendre’s un café amb ella. Aquest fet és tot un símbol de les possibilitats que obri enfrontar-se a l’odi, la persecució i l’assetjament amb les ferramentes de la raó, el diàleg i el respecte. “He aprés a allunyar-me dels punts de vista d’odi sense allunyar-me de la persona que expressa aquests punts de vista”.

La primera vegada que va dur a terme aquesta estratègia va ser amb la persona que més correus amenaçadors li havia enviat. Van quedar a casa d’aquest home, van prendre café i van descobrir que tenien moltes coses en comú. Cekic explica que “en tornar a casa, vaig tenir sentiments ambivalents. D’una banda em va agradar aquesta persona, però no podia suportar la idea de tindre tantes coses en comú amb algú que tenia punts de vista clarament racistes”.

La visió de Cekic és especialment atractiva en el context del món actual.  Cada vegada l’espai públic està més dominat  pels recels, la polarització social i l’odi a la persona que és diferent. Açò és alarmant en tant que contradiu valors democràtics essencials com la tolerància, la comprensió i el respecte als discursos aliens. Per tant, conèixer experiències com la d’Özlem Cekic ens permet pensar en noves formes, més intel·ligents i efectives, de promoure la lluita contra el racisme i la intolerància.

Per acabar, Gareth Dale

Després de l’exposició de Cekic, la programació del segon trimestre dels Debats del Magnànim 2019 finalitzarà dijous 27 de juny amb el debat protagonitzat per Gareth Dale, qui recuperarà la figura de l’influent antropòleg hongarés Karl Polanyi i aproparà al públic les principals etapes del seu pensament polític i econòmic, sempre lligat als plantejaments d’esquerres. L'acte servirà de presentació de l'edició en valencià de la biografia de Polanyi obra de Gareth Dale recentment publicada pel Magnànim. El debat es realitzarà a les 19 hores en la Sala la Muralla del Col·legi Major Rector Peset. A més, Dale serà presentat per l’escriptor i economista Gustau Muñoz.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas