Hoy es 22 de noviembre
GRUPO PLAZA

guanyadors dels premis berlanga

La Sala SGAE acull els millors documentals valencians dels últims anys

18/10/2021 - 

VALÈNCIA. Fins i tot a risc d'abusar dels tòpics, es diria que la ficció queda molt sovint aombrada per la realitat. Així ho han entés nombrosos realitzadors, però també altres protagonistes de la indústria audiovisual: plataformes de televisió, festivals especialitzats, sales d'exhibició… Professionals que coincideixen a afirmar que el gènere documental viu un extraordinari auge en els últims anys. Un cinema que apel·la a la realitat per a després reconstruir-la, analitzar-la, pervertir-la o pensar-la, des dels més diferents flancs, i tirant mà de les tècniques i recursos més variats i imaginatius. Precisament, per a mostrar i, alhora, celebrar la puixança del cinema documental facturat en els últims anys a la Comunitat Valenciana, la Fundació SGAE ha organitzat, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), un cicle de projeccions integrat pels títols guanyadors en la categoria de Millor Llargmetratge Documental en les tres edicions celebrades fins a la data dels Premis de l'Audiovisual Valencià (ara, Premis Berlanga).

El programa, que es podrà gaudir a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6), s'obrirà el dimarts 26 d'octubre amb Experimento Stuka, de Pepe Andreu i Rafa Molés. Seguirà el dijous 4 de novembre amb El cuarto reino. El reino de los plásticos, d' Adán Aliaga i Àlex Lora, i conclourà el dia 9 amb The mystery of the Pink Flamingo, de Javier Polo. Les projeccions començaran a les 18 hores i l'entrada és gratuïta, prèvia inscripció obligatòria.

Dirigit pels cineastes Rafa Molés i Pepe Andreu, que signen també el guió al costat de Núria Tirado, Experimento Stuka es va alçar en 2018 amb el Premi al Millor Llargmetratge Documental en la primera edició dels Premis de l'Audiovisual Valencià, després d'obtindre aqueix mateix any un esment especial en la Secció Mirades al Millor Llargmetratge Valencià en el 2n Festival Internacional de Cinema Documental DOCS València. La pel·lícula narra el bombardeig de quatre xicotets pobles castellonencs durant la Guerra Civil espanyola. L'atac, que es va saldar amb 38 morts, va ser resultat d'un experiment militar de la Legió Còndor alemanya.

L'alacantí Adán Aliaga i el barceloní Àlex Lora signen El cuarto reino. El reino de los plásticos, una pel·lícula documental els protagonistes de la qual són els habitants d'un centre de reciclatge situat als afores de Nova York i que comparteixen la seua decepció per la falsa promesa del somni americà. Va ser la guanyadora en 2019 del guardó al Millor Llargmetratge Documental en la segona edició dels Premis de l'Audiovisual Valencià. També va triomfar en certàmens com el FICG Festival Internacional de Cinema a Guadalajara (Mèxic), Atlanta Film Festival (els Estats Units) i Euganea Film Festival (Itàlia), entre altres.

Finalment, The mystery of the Pink Flamingo, dels valencians Javier Polo (direcció i guió) i Sixto García (guió), conta la investigació que un excèntric personatge duu a terme per a intentar desentranyar l'estrany fenomen del flamenc rosa i, a través de testimonis com els del cineasta John Waters o de l'actor Eduardo Casanova, revelar la poderosa influència que aquests ocells tenen en el món que ens envolta. El llargmetratge es va fer en 2020 amb el Premi al Millor Llargmetratge en els III Premis de l'Audiovisual Valencià. L’Acadèmia li va atorgar també els guardons a la Millor Direcció Artística i Millor So.

Aquest cicle de pel·lícules documentals guardonades en els Premis de l'Audiovisual Valencià és una iniciativa de la Fundació SGAE i el seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, i compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV).

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas