Hoy es 17 de noviembre
GRUPO PLAZA

La institució aprova una declaració

L’AVL celebra a Burjassot el centenari de Vicent Andrés Estellés

6/09/2024 - 

VALÈNCIA. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua s’ha reunit en sessió plenària al castell de Burjassot. La institució normativa ha volgut sumar-se així a la celebració del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 4 de setembre del 1924) i proclamar el seu reconeixement per este "poeta extraordinari nascut a Burjassot que va crear una obra monumental" a través d’una declaració institucional. "Tenim el convenciment que és un d’aquells poetes que són un pur miracle, ja  que va emergir i es va consolidar en una època en què no hi havia condicions perquè apareguera una figura literària com la seua", recull el text. L’acadèmic Josep Palomero ha sigut l’encarregat de llegir el document en presència de l’alcalde de la localitat, Rafael García, i de Carmina Andrés, filla del poeta valencià més prolífic, més llegit i més popular de tots els temps. 

Rafael García ha agraït a l’Acadèmia el fet d’haver triat el municipi per a celebrar el ple en "un any tan important per a nosaltres com és el del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés". A més, l’alcalde també ha tingut paraules d’agraïment per a Carmina "per portar el nom de Burjassot allà on va".  En la seua intervenció, Carmina Andrés ha mostrat "emoció i orgull" pels seus pares. "El meu pare solament volia ser la veu d’un poble. Va ser un home que va lluitar, va patir i va caure, però sempre tornava a alçar-se. La celebració del centenari del seu naixement està sent motiu d’orgull per a tots", ha expressat.

La declaració de l’AVL també subratlla el compromís social i polític del poeta amb el poble valencià: "Estellés es va proposar ser cronista de records i d’esperances i, degut a la seua adhesió incondicional a la vida, també va ser lleial al seu país i a la seua gent".

En este sentit, la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, ha ressaltat que "els versos estellesians esdevenen un símbol de resistència i de futur, i per això nosaltres tenim el deure i l’obligació de reconéixer el seu valuós llegat, de continuar mantenint-lo com un dels nostres referents literaris i culturals, i seguir avançant per la nostra llengua i la nostra cultura, perquè cal recordar sempre que: Ací em pariren i ací estic./ I com que em passen certes coses,/ací les cante, ací les dic".

L’aprovació del text se suma a altres actuacions de l’Acadèmia per a celebrar l’efemèride. Així, s’ha reeditat el llibre La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d’un poeta, que es va publicar el 2012, any que l’AVL va dedicar a l’escriptor. La València de Vicent Andrés Estellés. Mirada d’un poeta, amb poemes de Vicent Andrés Estellés i fotografies de Mateo Gamón, és una proposta de ruta literària per la ciutat de València dissenyada per Isabel Anyó Andrés, que ens oferix una nova visió d’una ciutat no sempre ben coneguda, on els versos del poeta es transformen en imatges que ens il·lustren situacions, anècdotes i històries viscudes. A més, s’ha confeccionat marxandatge del centenari que es distribuïx en les diferents activitats organitzades per la institució normativa del valencià. 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas