Hoy es 12 de enero
GRUPO PLAZA

"L’exili valencià: història i literatura"

L’AVL tanca l'homenatge als Escriptors valencians de l’exili amb una jornada adreçada al professorat

29/01/2024 - 

VALÈNCIA. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua organitza la jornada L’exili valencià: història i literatura, l’última de les activitats proposades per la Comissió Escriptor de l’Any 2023 per a recordar i difondre el paper destacat dels escriptors, intel·lectuals i artistes valencians que hagueren d’emprendre el camí de l’exili durant la dictadura de Francisco Franco. 

La jornada, coordinada per l’AVL amb la col·laboració del CEFIRE de Plurilingüisme i el Departament de Didàctica de la Llengua i Literatura de la Facultat de Magisteri, tindrà lloc el 2 de febrer en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. L’objectiu principal de la trobada és retre homenatge als escriptors i creadors valencians al llarg de la nostra història, a més d’explorar un ventall d’aproximacions didàctiques a les seues obres per tal d’apropar-les als joves. 

Així, les diverses ponències de la jornada explicaran com la història dels valencians inclou una llarga successió d’exilis. «Estos èxodes representen grans tragèdies que afectaren de diverses maneres la nostra història i que seran explicats pels estudiosos i especialistes que participen en la jornada» explica l’acadèmica Carme Manuel, encarregada de coordinar i presentar l’activitat.

L’acadèmic i president de la Comissió Escriptor de l’Any 2023 Josep Palomero obrirà la sessió de conferències amb Els escriptors valencians de l’exili.

Seguidament, serà el torn de l’escriptor Pasqual Mas, amb la xarrada L’escriptura valenciana de l’exili i el seu estudi a l’aula. El professor Mas és l’autor de L’últim exili valencià, una guia didàctica per a Batxillerat publicada per l’AVL.

Després de la pausa intervindrà l’escriptora i investigadora especialitzada en la recuperació del llegat cultural i històric de les dones Cristina Escrivà, que parlarà sobre Les dones de la República: silencis i exilis. A continuació, hi haurà temps per a reflexionar sobre l’art dels exiliats amb la proposta Geografies artístiques de l’exili valencià, de la doctora en Història de l’Art Irene Ballester. Tancarà la sessió del matí la conferència El Stanbrook en la ficció i el cinema, a càrrec del professor de la Universitat de València Iván Carbonell.

Recital de Pau Alabajos

Durant la vesprada tindrà lloc la intervenció de l’acadèmic Ramon Ferrer amb la xarrada  Els moriscos valencians: expulsió i exili. Després es durà a terme el diàleg El còmic explica l’exili, entre Francisco Collado i Josep V. Garcia, membres del projecte euroregional Memòria i patrimoni de l’exili a l’Euroregió. Cal recordar que l’AVL va editar el 2023 el tebeo La cançó del bedoll. Una família en l’exili. Finalment, l’economista i assagista Gustau Muñoz compartirà amb els assistents una aproximació a la figura d’Emili Gómez Nadal, "un exemple de resistència", segons indica en el títol de la seua conferència. L’AVL va publicar l’any passat, en col·laboració amb la Institució Alfons El Magnànim, una nova edició de El País Valencià i els altres, a cura de Francesc Pérez Moragón. La jornada clourà amb el recital Cançons d’exili i memòria del cantautor Pau Alabajos.

En opinió de Carme Manuel, la jornada teixirà un fil entre els exilis del passat i del present. "L’última xifra que ha facilitat l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, el 14 de juny del 2023, és de 110 milions de persones desplaçades. Ara, més que mai, cal que coneguem la trista història dels valencians exiliats per tal d’ajudar, en la mesura de les nostres possibilitats, a no destruir els somnis de llibertat i esperança d’altres desplaçats que arriben a casa nostra", expressa l’acadèmica.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas