GRUPO PLAZA

LA ÒPERA I LA OCV, ALS POBLES

Les Arts Volant comença el seu recorregut itinerant per diferents municipis valencians

23/06/2017 - 

VALÈNCIA. La localitat de Càrcer serà aquest proper divendres, 7 de juliol, la primera parada del programa Les Arts Volant, el qual portarà la representació de l'òpera 'Bastià i Bastiana', de Mozart, per diferents municipis i barris valencians, gràcies al conveni de col·laboració establert entre l'Àrea de Cultura de la Diputació de València i el Palau de Les Arts Renia Sofía. A més, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, també ajudaran a la difusió del projecte de Les Arts Volant.

Posteriorment arribarà a Benaguasil (8 de juliol), Montaverner (9 de juliol), Guardamar de la Safor (20 de juliol), Albuixech (21 de juliol), Castielfabib (22 de juliol) i Albalat dels Tarongers (23 de juliol). Així mateix, al mes de setembre es reprendrà la gira per altres tres municipis valencians, com són Sueca, Picanya i Alginet, encara amb dates encara per concretar.

Aquest projecte persegueix fer visible –i itinerant a la seua vegada– el fascinant món de l'òpera, a més de tractar de projectar sobre les comarques valencianes una activitat pròpia de grans ciutats. Segons Xavier Rius, diputat de Cultura, «dinamitzar i descentralitzar la cultura, a més de contribuir a la vertebració del territori són els objectius bàsics que mouen la Diputació de València a escometre iniciatives com aquesta», ha explicat el diputat. Un projecte que, segons el seu parer, «contribuirà a que els valencians i les valencianes cresquen culturalment», donat que iniciatives com aquesta «permeten acostar un art total, com és l’òpera, a tots els indrets del nostre territori», ha subratllat Rius.

Per la seua part, l'Intendent de Les Arts, Davide Livermore, ha assegurat que la presentació d'aquest projecte «constitueix un fet històric a través del qual la gent pot conèixer la bellesa de la cultura operística i entendre-la com a pròpia». I ha insistit en que aquesta iniciativa «és l'exemple perfecte de com la política cultural pot millorar la qualitat de vida de la ciutadania», ha apuntat.

Òpera sobre un 'camió-escenari'

Les Arts Volant naix com un treball que ha pogut fructificar gràcies a la conjuntura i la cooperació entre les diverses administracions implicades, així com a l’esforç comú i l’entusiasme que han mostrat els deu ajuntaments que acolliran les representacions de l’exercici 2017. Un projecte de difusió cultural per fer arribar l'òpera, un bé cultural reconegut com a patrimoni de la humanitat, a qualsevol racó de la geografia valenciana.

La proposta contempla un total de 14 representacions –quatre en diferents barris de la ciutat de València i una desena en municipis de la demarcació de València–, orientades, principalment, tant a aquelles localitats amb escassa activitat musical o en què seria difícil dur a terme una representació per manca dels mitjans i/o les instal·lacions necessàries, així com als habitants de nuclis residencials amb escassetat de recursos econòmics per poder gaudir d'aquest espectacle.

Inspirada en la companyia de teatre 'La Barraca', de Federico García Lorca, que va representar obres de teatre clàssic espanyol a més de 70 pobles al començament dels anys 30, Les Arts ha creat la seua pròpia companyia itinerant que viatjarà en un gran camió adaptat per transformar-se en un escenari mòbil capaç d'acollir una funció d'òpera en directe.

El títol escollit per a aquesta primera edició és una de les obres més emotives i interessants de Wolfgang Amadeus Mozart, que el geni de Salzburg va compondre quan només tenia dotze anys: 'Bastià i Bastiana', un 'singspiel' en un únic acte i d’una hora aproximada de durada.

L'òpera suma 16 xicotets números musicals, amb una entrada instrumental, un recitatiu, 11 àries, dos duets i tercet final, a més d'incloure parts parlades. Per tal d'aconseguir una major proximitat amb l'espectador, 'Bastià i Bastiana' es recitarà i cantarà en la seua versió en valencià.

El llibret, basat en 'Les amours de Bastien et Bastienne', de Favart i Harny de Guerville, narra la història d'amor entre dos joves que transcorre en un humil llogaret de pastors. Tots dos estan enamorats l'un de l'altre, però la inseguretat els farà recórrer –cadascun pel seu compte– al bruixot Colas per que amb els seus poders màgics provoque que ambdós tornen a sentir atracció. Bastiana provocarà la gelosia de Bastià, fent-li creure que està enamorada d'un altre jove, i ell intentarà atreure la seua atenció amenaçant amb suïcidar-se. Al final hi haurà reconciliació i preparatius de noces.

Els cantants del Centre Plácido Domingo protagonitzen aquesta obra que s'interpretarà amb acompanyament de piano. L'Intendent Davide Livermore serà el director d'escena de la producció realitzada pel personal tècnic de Les Arts. La primera gira de Les Arts Volant amb l'òpera 'Bastià i Bastiana' començarà el proper 7 de juliol.

El 'camió-escenari' sobre el qual es representa l'obra conté tot el material necessari per dur a terme l'espectacle: decorats, il·luminació i so. Un vegada instal·lat, el vehicle s'anivella a terra i s'obri per desplegar –mitjançant un sistema hidràulic– l'escenari complet que alberga la representació. A la part posterior del camió, s'instal·larà una caravana que farà de camerino per als artistes.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email