Hoy es 16 de enero
GRUPO PLAZA

fins al 14 de gener

Les figures d'Alfaro i Fuster apleguen a La Nau amb una exposició que recorre la seua amistat

23/10/2017 - 

VALÈNCIA. Dibuixos, escultures, esbossos, llibres, fotografies i publicacions són els materials que conformen Alfaro-Fuster. Assaig amb els dits, una exposició que aplega per primera volta per a relatar, a manera d’assaig, la relació entre dues figures importants en la història valenciana: l’escriptor Joan Fuster i l’artista Andreu Alfaro, i que aplega vint-i-cinc anys després de la mort de Fuster i cinc d’Alfaro. En aquest sentit, la Universitat de València ha inaugurat aquest dilluns i fins al 14 de gener aquesta mostra que reflecteix tant “una relació molt entranyable entre els dos” com “la idea que compartien d’un país”, segons ha avançat el profesor valencià Anacleto Ferrer. 

Organitzada per la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Fundació General de la Universitat de València i el Centre Cultural La Nau, el projecte està dirigit per l’artista Artur Heras juntament amb Anacleto Ferrer, i es tracta concretament de prop d’un centenar de peces que permet a l’espectador "immiscuir-se en les vides creuades dels dos protagonistes, una trobada produïda per la paraula i els grafismes; pel dibuix i el text".

La relació entre Alfaro i Fuster va començar el 1958 i des d’aquell momento es va forjar per a sempre. Una amistat on les aportacions de Fuster sobre la identitat de Valencia van guiar la producció artística d’Alfaro. Però a més, a paraules del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, la relació va tindre lloc precisament a “aquests espais”, els de la Universitat de València, a través del club universitari. En aquesta exhibició es pot veure doncs la figura de Fuster a través d’Alfaro, i viceversa. I és per això que va “d’allò íntim, per la seua relació personal tan estreta, fins a allò col·lectiu perquè ambdós han contribuït amb la seua obra a orientar el futur. Un projecte entranyable alhora que extraordinari”, hi ha conclòs Antonio Ariño.

També Artur Heras ha volgut subratllar que són “molt especials” per la seua “gran càrrega sentimental, plens d’emocions i de vivències”. A més ha volgut fer saber que va ser amic dels dos i per tant va poder “gaudir de la seua saviesa”.

Pel que fa al títol Assaig amb els dits, els dits (les paraules) substitueixen els dits (de les mans) en una comesa en la que les línies i mots “assagen amb els dits”. Anacleto Ferrer explica que aquest doble sentit es deu al fet que “l'assaig és un gènere no dogmàtic que ací es converteix en una experiència compartida des de dos angles: l’admiració d’Alfaro cap a Fuster per la seua intel·ligència i amplitud de mires, i la de Fuster cap a Alfaro en descobrir en l’artista la bellesa del seu traç”. Els comissaris recorden a més que aquesta característica del gènere literari ja la formula aforísticament Fuster qui va mabnifertar en una ocasió: “Algú ha dit que és impossible que un assaig siga massa breu. Potser. L’assaig perfecte seria aquell que constàs d’una sola paraula. De la paraula ‘assaig’, només, per exemple”. Així doncs, conclouen considerant que "aquesta aspiració a la brevetat, a l’economia expressiva i a la màxima disponibilitat de sentit germana l’assaig de Fuster amb el dibuix d’Alfaro”.

Alfaro comença a dibuixar a l’escriptor perquè aquest li ho demana i continua així després de la mort de Fuster. En la mostra els dibuixos es presenten “a la manera clàssica, del natural” i “modulant poèticament la línia amb la qual es determina uns fons (en blanc) que constitueixen l’ordit espacial d’un món que al mateix temps és aeri i material, o si es vol físic i metafísic”, segons han indicat els comissaris. 

En el mateix acte en el qual es va presentar l’exposició es va exhibir un catàleg que ha sigut dissenyat per Artur Heras i Pablo Mestre, amb la signatura dels comissaris, Francesc Pérez Moragon i Raimon. A més de l’obra, la publicació inclou quatre textos d’Alfaro a Fuster i nou textos de Joan Fuster escrits per a exposicions d’Andreu Alfaro, set dels quals són inèdits i han estat cedits per l’arxiu familiar: “És interessant perquè ací Fuster realitza un recorregut per les arts plàstiques a partir de la progressió d’un únic artista: Andreu Alfaro”, ha assenyalat Ferrer.

La mostra s’emmarca en la línia expositiva de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia Contextos, ubicada en el Centre Cultural La Nau. L’horari per a visitar-la és de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, i diumenge i festius de 10 a 14 hores.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas