GRUPO PLAZA

programació

Llorenç Soler i Buster Keaton, en el menú de cap de setmana de La Filmoteca

5/05/2023 - 

VALÈNCIA. (EP) Cultura de la Generalitat, mitjançant l’IVC, ha programat per a aquest cap de setmana a la Filmoteca Valenciana el documental valencià Contra el NO-DO. Llorenç Soler o la pulsió per l’honestedat (2018), dirigit per Albert Montón, i el clàssic del cinema mut El colegial (College, 1927), dirigit per James W. Horne i protagonitzat per Buster Keaton.

La projecció del documental sobre Llorenç Soler forma part de la programació de la 7a edició del festival internacional de cinema documental de València DocsValència, Espai de No Ficció, que se celebra del 5 al 13 de maig als cines Lys de València, com a seu principal, però amb projeccions també a la Filmoteca Valenciana, l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, el Centre Cultural La Nau i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

Les dues projeccions de la comèdia muda El colegial s’inscriuen dins del cicle mensual Menuda Filmo, dedicat al públic infantil.

Homenatge a Llorenç Soler

L’Institut Valencià de Cultura i el festival DocsValència reten homenatge al director valencià Llorenç Soler, un dels precursors del cinema documental independent a l’Estat espanyol i mestre de documentalistes, que ha deixat un llegat de pel·lícules que han sigut testimoniatge de la història i de les lluites socials. Soler va morir el novembre de 2022.

Llorenç Soler va dirigir documentals com Será tu tierra (1965), 52 domingos (1966), D’un temps, d’un país (1968), Votad, votad malditos (1977), Ser Joan Fuster (2008) o la sèrie L’oblit del passat (1994-1996) per a TV3, entre altres. A més, també va destacar en la ficció amb Saïd (1999), Lola vende cá (2000) o Vida de família (2007), així com en altres projectes audiovisuals experimentals.

Aquest homenatge s’inicia el dissabte 6 de maig, a les 20 hores, a la Filmoteca Valenciana amb la projecció en sessió única de Contra el NO-DO. Llorenç Soler o la pulsió per l’honestedat, un documental dirigit per Albert Montón, que retrata l’obra i vida del reconegut cineasta. Aquesta obra va aconseguir el Premi Mirades 2019 al millor llargmetratge valencià en la tercera edició de DocsValència.

La projecció comptarà amb la presència del biògraf del cineasta, Josep Miquel Martí Rom; el president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i director del TAU de la Universitat de València, Miquel Francés, i la família de Llorenç Soler, acompanyats pel director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe.

El colegial

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València també acollirà les projeccions d’algunes de les obres més destacades de Soler, com Francisco Boix. Un fotógrafo en el infierno (2000) i El largo viaje hacia la ira (1969), que es projectaran el dilluns 8 de maig, a les 18 hores. Del roig al blau (2004) es podrà veure el divendres 12 de maig, a les 18 hores.

Aquest homenatge és possible gràcies a la col·laboració de La Nau Centre Cultural de la Universitat de València i el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València.

Buster Keaton en Menuda Filmo

El clàssic del cinema mut El colegial (College,1927), dirigit per James W. Horne, es projecta el dissabte 6 i el diumenge 7 de maig, a les 18 hores, dins del cicle mensual Menuda Filmo, destinat al públic infantil.

Protagonitzada per Buster Keaton, Anne Cornwall, Harold Goodwin i Snitz Edwards, la pel·lícula està ambientada en un campus universitari on un estudiant model, que no té traça per a l’esport, intenta destacar en les proves d’atletisme per a aconseguir l’atenció de la xica que li agrada.

Joseph Francis Keaton, conegut artísticament com a Buster Keaton (1895-1966), és una figura fonamental dins del cinema mut còmic, i El colegial és un dels llargmetratges més destacats de la seua filmografia, malgrat haver estat un fracàs de taquilla en el moment de la seua estrena.

Gran admirador de Keaton i de la pel·lícula, Luis Buñuel va escriure en la revista Cahiers d’Art: “Es parla molt de la tècnica de pel·lícules com Napoleon (1927) d’Abel Gance i Metropolis (1927) de Fritz Lang, però mai es parla de la tècnica de títols com El colegial, perquè aquesta es troba tan indissolublement mesclada amb els altres elements del film que u no arriba ni a adonar-se’n”.

L’entrada a les projeccions de Menuda Filmo és gratuïta per a menors de 14 anys. Cada persona podrà traure un màxim de sis entrades. Les entrades es poden adquirir de manera anticipada en la web del IVC o el mateix dia de la sessió, en taquilla, des de mitja hora abans de l’inici de la projecció. La taquilla es tancarà cinc minuts abans de la projecció.

 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas