Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

GRUPO PLAZA

dimarts, 26 de juny, 

Melcior Gomis, el músic ontinyentí que va fer l’Himne de Riego

El Magnànim presenta el un estudi biogràfic de Miquel Àngel Múrcia sobre el seu paisà d’Ontinyent, Josep Melcior Gomis, va introduir a Espanya el romanticisme europeu

22/06/2018 - 

VALÈNCIA. La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, presentarà el dimarts 26 de juny a les 19 hores el llibre Josep Melcior Gomis i la cançó lírica de saló. Una aportació valenciana al primer romanticisme musical europeu, de Miquel Àngel Múrcia i Cambra. L'acte es realitzarà a la sala La Muralla del Col·legi Major Rector Peset (plaça Forn de Sant Nicolau, 4) amb la participació, junt amb l'autor, de Josep Antoni Alberola, codirector de les col·leccions de música del Magnànim. A continuació, la soprano María Ángeles Lambíes i el pianista Joanjo Albinyana interpretaran diverses peces musicals obra de Gomis. El llibre de Múrcia, prologat pel professor de la Universitat de València, Francisco Carlos Bueno, s'ha publicat dins de la col·lecció Compendium Musicae i com tots els títols del Magnànim es pot adquirir a les llibreries i també online.

Òperes que competien amb les de Rossini

Josep Melcior Gomis i Colomer (Ontinyent 1791-1836) és un dels compositors més interessants del primer romanticisme europeu i, alhora, un gran desconegut. Múrcia realitza un recorregut per la biografia del músic d'Ontinyent i la relaciona amb la seua producció musical, prolífica i poc coneguda. Després de la seua formació a València, Gomis es traslladà a Madrid on va composar himnes patriòtics, entre ells l'Himne de Riego, l'obra per la qual és més recordat. Més tard, les seues idees polítiques (era un partidari convençut de la revolució liberal) l'obliguen a exiliar-se a París i Londres, ciutats on el valencià entra en contacte amb el primer romanticisme europeu. Cultivà l’exitós gènere de música lírica de saló a París i Londres i les seues òperes rivalitzaren en èxit popular amb les de Rossini. Al llibre Múrcia realitza una anàlisi biogràfica i estilística de la producció musical de saló, així com l’edició crítica de partitures de cançons gomisianes; en definitiva, una reivindicació de la producció de Gomis, un dels patrimonis sonors europeus més interessants que romania quasi ignot.

Especialista en Gomis 

Miquel Àngel Múrcia i Cambra (Ontinyent, 1982) és compositor i investigador, títol superior en composició musical  i llicenciat i doctor en Història amb una tesi sobre el compositor valencià Josep M. Gomis. Les seues investigacions han estat vinculades a les relacions entre música, identitat, biografia i cultura. Pel que fa a la seua vessant com a compositor, la seua música ha estat estrenada per destacades agrupacions com ara Carnegie Contemporary Ensemble, Ensemble Col Legno i Interensemble, entre d’altres.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email