Hoy es 3 de diciembre
GRUPO PLAZA

El filòleg rep aquest dijous la Medalla de l’AVL

Pitarch: "La clau per a preservar la nostra cultura és la ferma fidelitat a la llengua i viure en valencià"

17/10/2024 - 

CASTELLÓ. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua posarà en valor aquest dijous el treball que atresora Vicent Pitarch Almela defensant la llengua i la cultura valenciana. El filòleg (Vila-real, 1942) rebrà de mans de l'AVL la seua Medalla, que representa la màxima distinció que atorga la institució, i que suposa una altra oportunitat per a reconéixer la contribució de Pitarch a la normalització de la llengua al País Valencià gràcies a la seua vasta producció investigadora i a la seua no menys nombrosa obra literària.

Així doncs, a la seua llista infinita de premis se li suma ara la Medalla de l'AVL, una condecoració que en cap cas ell esperava. En conversa amb Castellón Plaza, assegura que la seua primera impressió després de conéixer la notícia va ser “d’un cert desconcert. Ja sé que resulta tòpic, però, francament, mai no se m’havia ocorregut que l’AVL em pogués distingir amb un honor com aquest. A tot estirar, podia esperar que m’encarreguen un article, una conferència, i prou”. En aquest sentit, Pitarch afig que “la concessió de la medalla la considere, per un costat, com a mostra que també a l’AVL tinc bons amics i amigues i, per un altre, com a reconeixement institucional a la lleialtat a la llengua i cultura del País Valencià”.

Este sociolingüista que ja l'any 1972 va publicar una obra titulada ‘Defensa de l’idioma’, és el principal estudiós de les Normes de Castelló del 1932 que van consagrar la unitat de la llengua catalana. Preguntat si sempre havia tingut clar que al que volia dedicar la seua labor investigadora i la seua professió, respon assenyalant que, abans de res, vol manifestar que la contestació a aquesta qüestió és clarament decidida i rotunda: “De bon començament la meua professió i la meua activitat civil han tingut una orientació nítida: el coneixement, la recerca, la divulgació, promoció i defensa aferrissada de la cultura del meu poble, que no és, per descomptat, l’espanyola”.

Insistent i meritòria contribució a la llengua

A l'hora de valorar els mèrits per a atorgar-li aquesta Medalla, l’AVL no sols ha tingut en compte la seua insistent i meritòria contribució a la llengua i cultura valencianes sinó també la seua gran capacitat de treball i de compromís amb la societat valenciana, concretada en una extensa i productiva aportació com a docent, promotor, divulgador, investigador i activista cultural del valencià.

Malgrat tot el bagatge fecund, Vicent encara té il·lusió pel treball, i no són poques les qüestions que assegura que li queden per afrontar. “Em queda veure que el poble valencià continue actiu, cada dia més despert, amb capacitat per no deixar-se despersonalitzar ni envilir. Em queda veure que la societat valenciana que mantindran les meues netes, posem per cas, serà capaç de desmuntar l’entramat ideològic del valencianisme ranci, el de “nuestra lengua”, la “terreta” i l’”ofrendar”, alhora que serà una societat solidària, pacifista, antiracista, en equilibri de gènere i en un entorn natural sostenible”.

Respecte a les tasques pendents que tenim els valencians com a societat per a continuar preservant la nostra llengua i la nostra cultura, Pitarch té clar que “el punt de partida indefugible és la fidelitat a la llengua, en tot moment i circumstància, amb l’objectiu ferm de viure en valencià. Naturalment, no podem afluixar en l’actitud insubornable de reivindicar els nostres drets –personals i col·lectius– a fer part d’una llengua de 10 milions d’habitants, una de les més vigoroses en el panorama mundial”.

La trajectòria de Vicent Pitarch Almela

Vicent Pitarch es doctor en Filologia Catalana. Ha estat catedràtic de batxillerat, professor associat a la Universitat Jaume I i és membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de la Societat Catalana de Sociolingüística y del Patronat de la Fundació Huguet, Al 1975 va fundar el parvulari El Rogle, la primera escola en valencià de Castelló.  Ha estat autor de llibres de text de llengua i literatura catalanes i ha publicat treballs de sociolingüística, sobre la cultura catalana al País Valencià contemporani i sobre una de les seus grans passions, el senderisme.

El monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l'AVL, serà on tindrà lloc en un acte solemne el lliurament de la Medalla. Coincidint amb l'obertura del curs acadèmic de la institució se celebra este esdeveniment en el qual d'igual mode es distingix la labor del grup de música, Zoo. Els noms de Vicent Pitarch i de Zoo s’unixen als d’Emili Rodríguez-Bernabeu (2023), Ramon Lapiedra i Rosa Serrano (2019), Rafael Ninyoles (2018), Joseph Gulsoy (2017), Germà Colón (2016) i Pere Maria Orts (2015), guardonats també amb la Medalla de l’AVL

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas