Hoy es 16 de enero
GRUPO PLAZA

audiovisual valenciano

Quatre curts de ficció i dos d’animació conformen el primer volum de Curts Comunitat Valenciana

13/12/2024 - 

VALÈNCIA. La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura, presenta el primer volum del catàleg Curts Comunitat Valenciana 2025, amb el qual es pretén promocionar i donar a conéixer la producció anual del curtmetratge valencià en festivals de cine nacionals i internacionals, així com en la indústria audiovisual.

L’IVC elabora dos volums anuals del catàleg Curts Comunitat Valenciana: el primer volum es publica en gener i el segon es publica en juny, i cada un compta amb un màxim de sis curtmetratges. Així mateix, l’Institut Valencià de Cultura s’encarrega de realitzar la promoció del catàleg de curtmetratges per un període de dotze mesos.

En concret, en este primer volum del catàleg Curts Comunitat Valenciana 2025 s’han seleccionat sis curtmetratges de les 45 obres presentades: quatre curts de ficció i dos documentals.

El jurat encarregat de fer la selecció ha estat format per Nuria Castellote, tècnica de Programació de la Filmoteca Valenciana; Elena Escura, directora de cine, i Elisabeth Sala, tècnica de difusió de mercats en Catalan Films.

La selecció està formada per quatre curts de ficció: Las niñas mayores no tienen miedo, dirigit per Alba Crespo; Pikachu, dirigit per Ben Fernández; (Pre)sentiment, dirigit per Marisa Crespo i Moisés Romera, i Switched on, dirigit per Iván Fernández de Córdoba.

Els dos curts d’animació són Marcharse, dirigit per Miguel Medrano, i Sweet Cabanyal, dirigit per Anna Juesas i Sonia Sánchez, amb els estudiants de Barreira Arte y Diseño.

Quatre curts de ficció

Escrit i dirigit per Alba Crespo, Las niñas mayores no tienen miedo conta la història de Natalia i Nadia, dos germanes que es retroben en el seu poble després de temps sense viure juntes. Una nit, durant les festes del poble, un incident desencadena una discussió entre elles en la qual ixen a la llum retrets que no s’havien dit fins ara. Durant la discussió, les jóvens s’enfronten i reflexionen sobre què significa tindre una germana.

El curt està protagonitzat per Natalia Risueño, Nadia Risueño, David Ruiz, Vega Pinazo i Irene de Jorge. En la direcció de producció participen Antonio Barquero, Alba Crespo i Claudia Morcillo.

Alba Crespo (València, 1995) ha realitzat diversos projectes audiovisuals en la seua carrera professional entre València i Madrid. En 2022 va dirigir, junt amb Antonio Barquero, el documental Allí en París, premi del públic del Festival La Cabina i premi a millor llargmetratge en el Festival de Cine Flamenc de Granada. Actualment compagina els seus projectes cinematogràfics amb el seu treball com a guionista i supervisora creativa en el sector de la publicitat.

D’altra banda, Pikachu, escrit i dirigit per l’alacantí Ben Fernández, conta la història d’Enrique, que descobrix una fira d’atraccions fugint d’un dinar d’empresa. Allí decidix deixar-se portar i oblidar els seus problemes. Produït per Alpaca Films i Unmesenjapon, el curt està interpretat per Alfon López, Víctor Javaloyes, Nerea Sants i Andrea Manero.

Ben Fernández (Alacant, 1993) és especialista en animació a partir de retalls fotogràfics en Photoshop i After Effects. En 2016 va estrenar The Stunt Manual i va obtindre un gran èxit en festivals internacionals. Dos anys més tard finalitza Miss Mbulu, que també aconseguix importants reconeixements, entre els quals la preselecció als Premis Goya, i el Premi Berlanga al millor curtmetratge d’animació.

Actualment es troba en el circuit de festivals la seua tercera pel·lícula, Mortelli, un caso desesperado, que també ha sigut preseleccionada per als Goya i va formar part del catàleg de Curts, igual que The Stunt Manual.

En tercer lloc, escrit i dirigit per Marisa Crespo i Moisés Romera, (Pre)sentiment té com a protagonista una lectora del tarot obsessionada amb la sensació que una desgràcia terrible succeirà i com podria evitar-la. El curt està interpretat per Cristina Fernández, Àngel Fígols, Jordi Ballester, María Maroto i Estela Martínez.

Marisa Crespo i Moisés Romera han realitzat cine, publicitat, documentals i ficció televisiva. Amb les seues obres han superat els 340 premis i més de 1.200 seleccions en festivals de 90 països i diversos milions de visionats en internet. En 2013 van estrenar la innovadora pel·lícula interactiva La insólita aventura de Jovi contra el tiempo.

En 2018 van estrenar el curtmetratge 9 pasos, com a mostra per a impulsar el seu projecte de llarg amb el mateix nom. El curt va aconseguir els 150 reconeixements i va ser nominat als Goya i preseleccionat als Oscar. En 2022 van estrenar el llargmetratge Tú no eres yo en l’Austin Fantastic Fest (Texas), amb un molt bon acolliment per part de la crítica internacional.

Finalment, Switched on està dirigit per Iván Fernández de Córdoba, escrit per Sergio Serrano i produït per PTMedia. Protagonitzada per Berna Llobell i Toni Agustí, la pel·lícula conta la història d’un pare i el seu fill que canalitzen el seu dolor a través d’un robot de neteja en una casa de l’horta valenciana.

Iván Fernández de Córdoba (València, 1989) va estudiar disseny gràfic, fotografia, realització, guió en l’EICTV i direcció cinematogràfica en Ciutat de la Llum. Va iniciar la seua trajectòria professional en 2015 amb Cruzando el sentido, sobre la comunitat skater nacional.

En 2016 va estrenar el curt Un lugar en el Festival de Sant Sebastià, que va obtindre més de 120 seleccions i 35 premis, a més de ser preseleccionat als Goya. En 2018 va dirigir #Seguidores, estrenat en la Secció Oficial del Cinema Jove. En 2022 va guanyar el Premi Berlanga al millor curt de ficció amb Quiet Billy. També ha treballat en sèries documentals i programes televisius.

Dos curts d’animació

Produït pel Màster en Animació de la Universitat Politècnica de València i dirigit per Miguel Medrano, Marcharse conta la història d’Ale, que arriba a una nova ciutat per a estudiar en la Universitat. El seguix un núvol de pensaments negatius que no li permet avançar cap a la seua nova vida. En la seua rutina de viatges en el metro acabarà afonant-se, per a després enfrontar-se a eixos pensaments fins que deixen d’atabalar-lo.

Miguel Medrano va estudiar Belles Arts en la Complutense de Madrid i és autor dels relats El diamante de mercurio (2011) o Sobre la felicidad y por qué los atunes no entienden del buen tiempo (2020).

Anna Juesas i Sonia Sánchez dirigixen Sweet Cabanyal amb els estudiants de Barreira Arte y Diseño. El curt narra la història d’Amparo, una exvedet extravagant i passional, que s’enfronta a perdre la seua casa a les mans de Dan, un arquitecte atabalat amo d’una multinacional. Dan buscarà redissenyar un barri històric en el qual el local d’Amparo s’alçarà com a la resistència.

Anna Juesas va estudiar Comunicació Audiovisual i es va especialitzar en guió a través del màster de Creativitat i Guió de la Universitat Rey Juan Carlos i Globomedia. Des de 2018 ha escrit i dirigit quatre curtmetratges d’animació en Barreira. Sonia Sánchez va estudiar Belles Arts i es va especialitzar en animació 2D i 3D. Amb este curtmetratge firma el seu segon projecte com a directora.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas