VALÈNCIA. Aquest matí, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat el projecte guanyador de la convocatòria '365 dies VLC', de Juan Luis Toboso, 'Reinventar el possible. Accionar l'imaginable' que ocuparà la sala Carlos Pérez del Centre del Carme durant un any.
'Reinventar el possible. Accionar l'imaginable' és un cicle de quatre exposicions que té com principal interés constituir-se com un programa d'investigació, creació, exposició i debat al voltant del pensament ecològic, no sols ambiental, sinó també polític i subjectiu. Inspirat en gran part pel text publicat en la dècada de 1980 per Félix Guattari i titulat 'Les tres Ecologies', este cicle d'exposicions introdueix en el pensament, les problemàtiques ambientals en relació a les formes de vida i de la societat contemporània.
Segons el director del Consorci de Museus "ciència i art es donen la mà en el primer projecte que invita un comissari independent a programar una durant un any. Amb esta exposició posem en marxa un projecte innovador".
L'exposició que comissaria Juan Luis Toboso s'inaugura el 18 de maig coincidint amb la celebració a nivell mundial del Dia dels Museus. Al fil del lema d'enguany 'Dir l'inenarrable en els Museus' Pérez Pont ha manifestat que "esta mostra ens servix per a reflexionar sobre la capacitat comunicadora de l'art i el repte que suposa per a un artista i per a un centre d'art traslladar el públic un missatge com este amb una càrrega de denúncia social tan potent".
El director del Consorci de Museus ha conclòs explicant que "el Consorci de Museus celebra el Dia dels Museus inaugurant les exposicions resultat de les primeres convocatòries públiques Escletxes, '365 dies VLC' i 'V.O'.
Esta vesprada s'inaugura la primera exposició del cicle 'Reinventar el possible / Accionar l'imaginable' titulada 'Un immens joc d'energies' amb participació d'artistes com a Úrsula Biemann, Pedro Neves marqués, Marco Ranieri, Milena Bonilla o Pedro Barateiro.
Segons el comissari de la mostra, Juan Luis Toboso, "les quatre exposicions giren entorn de la idea que hem modificat el cicle de la naturalesa de tal manera que ja és irreversible. El ser humà ha modificat el cicle de la naturalesa per tant ja no la veiem com una font de recursos sinó com un ser domesticat".
A través de set instal·lacions, l'exposició 'Un immens joc d'energies' convertix a l'espectador en un explorador que transita per un bosc d'idees on és difícil distingir on comença i on acaba la mà de l'home. Segons Toboso "la revolució industrial, la tecnologia, el sistema capitalista ens ha portat a un ritme de vida en què les relacions entre nosaltres mateixos i amb la naturalesa estan basades en la dominació".
Dominació, capitalisme, interiodependència o alienació, aquestes són algunes de les idees que sobrevolen esta exposició que busca establir un paral·lelisme entre el comportament de la naturalesa i el del ser humà.
Este joc d'energies que es proposen en aquest cicle prentén caminar cap a una ecologia de les pràctiques artístiques, prestant atenció a tots els organismes implicats este conflicte d'entitats amb agència política pròpia, intentant alçar més preguntes que respostes i estimular la relació entre múltiples proposicions com a forma de producció de coneixement.
Un año después del cese de Pérez Pont el centro sigue sin crear la plaza de director artístico y ya acumula cerca de diez exposiciones suspendidas
La sede del Consorci de Museus acumula numerosas muestras a la espera de ser reprogramadas y mantiene la incógnita sobre el futuro de su programación