VALÈNCIA. L’Orquestra de València interpretarà demà dimecres un programa rítmic i espectacular entorn del segle XX, en el qual figuren dos obres mestres d’este període musical com són el Concert per a viola i orquestra d’Alfred Schnittke i “Harmonielehre” per a orquestra de John Adams. Es tracta d’un concert que tindrà lloc a l’Auditori de Les Arts, a les 19.30 hores, que serà dirigit pel mestre nord-americà Dennis Rusell Davies, i que comptarà amb la presència del viola alemany Nils Mönkemeyer com a solista convidat.
El Concert per a viola i orquestra d’Alfred Schnittke va ser compost el 1985 per al viola Iuri Bashmet, a qui està dedicat, i que el va estrenar el 1986, acompanyat per la Royal Concertgebouw Orchestra, dirigida per Lukas Vis. Es tracta d’un concert vital, esglaiador pel seu sentit agònic i que no deixa indiferent. En la segona part, el títol de l’obra “Harmonielehre” d’Adams es refereix al Tractat d’harmonia d’Arnold Schoenberg, publicat el 1911. Va ser estrenada el 1985 per la Simfònica de San Francisco, dirigida per Edo de Waart. El mateix Adams va comentar que esta obra “unix les tècniques de desenvolupament del minimalisme amb el món harmònic i expressiu del Romanticisme tardà del final del segle … Les ombres de Mahler, Sibelius, Debussy i del jove Schoenberg estan pertot arreu en aquesta estranya peça.”
Dennis Russell Davies és des del 2018 director artístic i director principal de la Filharmonie de Brno i, director principal de la MDR-Sinfonieorchester des del 2020. Ha estat director musical general de l’Òpera de Stuttgart i de l’Òpera de Bonn i de la Beethoven Orchestra de Bonn. Com a director convidat ha treballat als Estats Units amb les orquestres de Chicago, Filadèlfia, San Francisco, Boston, Nova York i Cleveland. A Europa ha dirigit les filharmònques de Berlín, della Scala, Sant Petersburg, Hamburg i Munic i l’Orquestra del Maggio Musicale Fiorentino.
Nils Mönkemeyer ha treballat amb directors com Andrey Boreyko, Silvayn Cambreling, Pietari Inkinen, Vladimir Jurowski, Marc Minkowski o Kent Nagano, i ha actuat com a solista amb orquestres com la Tonhalle de Zuric, London Philharmonic, Helsinki Philharmonic, Les Musiciens du Louvre, Vienna Radio Symphony, Deutsches Symphonie-Orchester, RundfunkSinfonieorchester i Konzerthausorchester Berlin, Dresden Philharmonic o Hamburg Philharmonic. El 2022/23 estrenarà Depart de P. Ruzicka amb l’Orquestra Tonhalle de Zuric que interpretarà també amb la Filharmònica de Zuric. Toca una viola construïda per Philipp Augustin.
La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha volgut destacar que “l’Orquestra de València interpretarà per primera vegada en la seua història el Concert per a viola de Schnittke, afegint-lo d’esta manera al seu vast repertori”. Respecte al director i solista convidats, el director del Palau, Vicent Ros, ha destacat que “estem programant per a l’Orquestra als millors músics internacionals especialitzats en este tipus de repertori, i tant Rusell Davies com Nils Mönkemeyer estan fent un gran treball amb les obres que podrem escoltar demà, espectaculars, però d’una gran complexitat tècnica i interpretativa”.