Kase.O, Mala Rodríguez, Muchachito, El Kanka, Ángel Stanich, Corizonas, Sexy Sadie o L.A., entre els artistes confirmats
VALÈNCIA. Aquest dilluns s’ha presentat la programació de Music Port Fest, un nou festival que forma part de les iniciatives culturals amb les que es pretén revitalitzar i dinamitzar la zona industrial de la Nau, al Port de Sagunt. L'esdeveniment se celebrarà els dies 6 i 7 de juliol en l’entorn de La Nau, en el recinte de l’antiga siderúrgia valenciana d’Alts Forns del Mediterrani.
La presentació ha tingut lloc en el Casal Jove d’esta localitat, i a l’acte han assistit Francesc Colomer, president de l’Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana; Pilar Moncho, diputada provincial de Turisme; Josep Francesc Fernández, alcalde de Sagunt; Natalia Antonino, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Sagunt; i Luis Óscar García i Sergi Almiñana, responsables de programació del festival.
Durant l'acte, els intervinents han posat en valor la recuperació d’este espai "d’alt valor històric" de més de 30.000 m2. D’esta manera, la ubicació està cridada a convertir-se en un "espai de referència cultural i trobada ciutadana" amb la celebració de l’esdeveniment. A més de concerts, el Music Port Fest acollirà propostes artístiques i escèniques d’avantguarda i comptarà amb zones d’oci i gastronomia per a respondre a totes les necessitats del públic assistent.
La intenció dels organitzadors del Music Port Fest és oferir "una experiència vital singularitzada" a un públic "actiu, conscient i amb ganes de descobrir noves propostes culturals". Des dels seus primers passos, Music Port Fest destaca per voler implicarse amb el context sociocultural del Port de Sagunt. Una part significativa de les activitats ha sigut organitzada en col·laboració amb artistes, associacions i col·lectius locals.
Este esdeveniment coincidirà amb la Capitalitat Cultural Valenciana de Sagunt durant el període 2018-2019. El nomenament és un reconeixement de la Generalitat Valenciana a l’aposta per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment de l’economia realitzada per la localitat del Camp de Morvedre. Una ciutat que ja compta amb importants equipaments culturals com el Teatre Romà, l’auditori Joaquín Rodrigo, la Casa de la Cultura i el Centre Cultural Mario Monreal, entre d’altres.
El Music Port Fest naix enguany amb la sinergia de les promotores valencianes El Caimán Producciones, Metrònom i Sagarmanta amb l’Ajuntament de Sagunt, l’Agència Valenciana de Turisme i Turisme València (Diputació de València).
El Music Port Fest está format per més de trenta propostes culturals que combinen música, arts escèniques i intervencions plàstiques amb activitats culturals. La programació musical contindrà propostes de pop i rock, hip hop, mestissatge i música electrònica, dins de l’ampli ventall de la cultura urbana.
D’esta manera, l’esdeveniment comptarà amb la presència de Kase.O, raper saragossà que va formar part del grup Violadores del Verso. Actualment, l’MC segueix amb la gira de presentació del disc El círculo (2016, Boa). Mala Rodríguez, una altra de les referències del hip hop estatal. En el camp del rap, el festival també comptarà amb la presència de l’argentina Sara Hebe, una de les artistes revelació d’este gènere en Llatinoamèrica.
Muchachito s’encarregarà de fer ballar als assistents al ritme del rumboxing, la fusió de rumba i swing. El Niño de la Hipoteca pujarà a l’escenari del festival amb les seues cançons de crítica social. Per la seua part, El Kanka oferirà al públic les composicions del seu últim disc, El arte de saltar (A volar), editat fa poques setmanes. A més, el santanderí Ángel Stanich, el cantautor lisèrgic, aprofitarà el seu pas per Sagunt per a mostrar el seu repertori, sobretot les composicions de Antigua y Barbuda (Sony Music, 2017), el seu treball més recent.
Així mateix, el Music Port Fest acollirà l’actuació de Corizonas, banda sorgida en 2010 a partir de la unió de Los Coronas i Arizona Baby. El festival viurà un moment històric amb la reunió de Sexy Sadie. La banda, dissolta oficialment en 2006, tornarà als escenaris per a festejar el 20 aniversari de la publicació de l’àlbum It’s Beautiful, It’s Love (Subterfuge). I els també mallorquins L.A. repasaran composicions com 'Leave It All Behind', 'Living by the Oceans' o 'Stop the clocks'. Els almeriencs Nixon presentaran el seu tercer àlbum d’estudi, Utopía.
L’escenari del Port de Sagunt comptarà amb la banda de reggae Green Valley. D’altra banda, el soul i el funk tindran la seua representació amb els madrilenys Freedonia, amb la veu de Maika Sitte al front. Una altra vocalista femenina, Núria Graham, deixarà mostres del seu pop acústic.
També s’ha de destacar que el Music Port Fest tindrà una notable presència de bandes locals. És el cas d’Smoking Souls, rock cantat en valencià; El Diluvi, banda que fusiona el folk amb la cúmbia, el reggae i altres estils; Ñekü, una proposta de pop amb tocs electrònics; Arcana Has Soul, formació saguntina que en el seu últim disc es va decantar per la música disco; Candela Roots, part del moviment reggae autòcton; i Gener, abanderats del pop amb pinzellades soul i psicodèliques.
Per últim, s’ha de mencionar que el Music Port Fest participa en el concurs Morvedre Rock 3.0 en col·laboració amb la Regidoria de Joventut de Sagunt i l’Associació Viure Dignament. D’esta manera, les bandes guanyadores del certamen actuaran en el festival.
La companyia Xarxa Teatre presentarà el seu espectacle Papers! sobre un andami de diversos metres d’alçada. Esta obra utilitza els recursos de teatre de carrer per a abordar la importància dels diners i el poder que esta proporciona.
A més, l’artista Vic Pereiró (Port de Sagunt, 1971), els projectes del qual han sigut exposats en museus internacionals com el MoMA (Nova York) o la Tate Modern (Londres), està preparant una intervenció multiformat que comptarà amb la participació dels assistents al festival i que té relació amb el concepte de regeneració de l’enclavament industrial del Port de Sagunt.
També es fomentarà la implicació d’associacions i col·lectius locals, com l’Associació de Patrimoni Industrial Valencià (APIVA) o Ciutat Prohibida, que desenvoluparan activitats relacionades amb el turisme i la difusió de la memòria històrica d’este lloc.
El Music Port Fest continuarà desgranant la seua programació en les pròximes setmanes amb l’objectiu de confeccionar un cartell que el distingisca per "la qualitat" i la seua voluntat d’integrar-se plenament en el context que l’acull.