GRUPO PLAZA

publicat per Edicions Tres i Quatre

'Una tendresa oculta': l’antologia més completa de la poesia d’Estellés

31/03/2024 - 

VALÈNCIA. Just en el 31è aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-1993), Edicions Tres i Quatre, de València, ha anunciat que publica Una tendresa oculta (poemes escollits). Aquest llibre és l’antologia més completa que mai s’ha fet de poesia d’Estellés i està preparada per tal d’arribar a un gran públic. La selecció i la introducció les ha fet Jaume Pérez-Montaner (L’Alfàs del Pi, La Marina Baixa, 1938), que porta pràcticament mig segle estudiant el poeta de Burjassot i n’és el principal especialista. De fet, Pérez-Muntaner ha publicat molts estudis sobre Estellés, entre els quals destaquen l’epíleg a Sonata d’Isabel (1990), que tancava la primera Obra completa d’Estellés, o la introducció i l’edició de Mural del País Valencià, que va aparèixer el 1996 de manera pòstuma. Pérez-Montaner també havia preparat ja diverses antologies. Però mai cap de tan completa com aquesta. 

A Una tendresa oculta s’hi apleguen més de 200 poemes organitzats en tres grans blocs de manera  cronològica que corresponen a tres etapes creatives del poeta, cadascuna travessada per una crisi vital o literària. Aquestes crisis impliquen assoliments literaris que el poeta fa seus en el procés d’escriptura i superació; tres llargs i grans moments bastant definits en la seua creació en els quals el lirisme profund emergeix a partir de la confrontació entre la seguretat i la incertesa, l’espontaneïtat i la repetició, la immediatesa i la posteritat. Així, a través de les pàgines d’aquest llibre, podem veure l’evolució literària d’Estellés i apreciar-ne tota la varietat de registres, tota la capacitat expressiva i tota la potència poètica.

El llibre es tanca amb un epíleg d’Irene Mira (Castalla, Alcoià, 1992) i Jordi Oviedo (Ontinyent, Vall d’Albaida, 1980), que són els curadors dels darrers volums de l’Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés, un projecte que està en marxa i del qual n’acaben d’aparèixer els volums 10 i 11. En aquest epíleg, Mira i Oviedo, que són els dos especialistes estellesians joves més destacats, hi aborden la vigència d’Estellés com a poeta llegit en ple segle XXI. Així, Una tendresa oculta també reuneix les mirades i reflexions de diferents generacions d’especialistes estellesians a través dels textos crítics de Pérez-Montaner, Oviedo i Mira. Tot plegat ofereix al lector una imatge general d’Estellés en un sol llibre.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas