GRUPO PLAZA

Valenciano tenías que ser

10 propostes per a viure unes falles alternatives

9/03/2016 - 

VALENCIA. Hi ha moltes activitats alternatives, diferents i divertides que es poden realitzar durant les Falles sense ser faller, o sent-ho. Propostes vinculades a la festa que ens faran conéixer una realitat fallera molt diferent de la clàssica afirmació: “les Falles són només per als fallers”. Les Falles poden ser per a tots, només has de trobar el teu espai a la festa i, sense necessitat de colar-te al casal d’un conegut, pots aprofitar les festes de Sant Josep per descobrir una altra realitat fallera.

1.- Plantà al tombe

La nit de la plantà és una de les més màgiques de tota la festa fallera. Encara no ha arribat a la ciutat la invasió de guiris zombis i es pot apreciar el treball dels artistes fallers que col·loquen els últims remats, pinten les juntes i endrecen la falla. Però dins de la plantà hi ha un mètode tradicional, que continuen practicant algunes comissions valentes com Arrancapins la nit del 15 o Sanchis Bergón-Túria la nit del 12 de març. És la plantà al tombe, en la qual tots els fallers de la comissió ajuden amb cordes i amb les seues mans a alçar els monuments. Tot un espectacle digne de vore.

2.- Nits de ronda

Sense deixar les nits prèvies a la plantà, suggerix l’influencer faller @MalaltdeFalles fer colla d’amics o companys de comissió per fer la ronda entre les falles d’especial. Les millors fotos es poden fer estes nits, especialment en la "nit de l'alba", en la qual podrem viure un dispar de totes les comissions a les 12 de la matinada, coordinat per la falla Na Jornada, per a donar inici a la nit de la plantà.

3.- Altres disparaes

A banda de les mascletaes i els castells del riu, hi ha altres maneres d'apropar-se al món de la pirotècnia i el soroll. Si t’estressa la multitud de la plaça del Ajuntament, pots visitar altres mascletaes com la de la plaça de Russafa del dia 19 o les moltes altres que organitzen les comissions Pintor Segrelles, Bisbe Amigó-Conca i Jesús-Sant Francesc de Borja. Menys gent i soroll a manta. Però l’enginy faller s’aguditza amb la globotà: un invent de la falla El Cudol, que celebrarà enguany la seua 16a edició i que, amb més de 4.000 globus, s’ha convertit en tot un esdeveniment al barri de Torrefiel.

4.- Solidaritat

Hi ha una part desconeguda de la festa que hauria de ser més pública. Les iniciatives solidàries que es coordinen des dels casals ajuden molta gent i apropar-se a esta realitat ajudaria molt al bon nom de les Falles. Per això cal anar a visitar el dia 17 la Falla Borrull–Socors, que organitza activitats (xocolatada, paelles...) a benefici dels Caminantes de Aspanion, una associació de gent que ha superat el càncer i que ajuden xiquets a superar-lo. La falla Ferroviària enguany recapta diners per lluitar contra el Parkinson (l’any passat, l’Alzheimer) amb un mercat especial el dia 11 de març entre altres activitats; i la falla Castelló–Segorb es dedica a PayaSOSpital, des del monument a les rifes i els tallers infantils, sempre busquen col·laborar. I com estos tres exemples hi ha molts, de falles solidàries, que paga la pena visitar.

5.- Concurs de paelles

A qui no li agrada cuinar una paella enmig d’un carrer de la ciutat? La veritat és que fer foc on habitualment hi ha cotxes, muntar un taula amb un tauló i uns cavallets i sopar a la fresca una paella amb els amics és impagable. Jo vos anime a fer comboi i ajuntar uns quants amics (un almenys que sàpiga cuinar bé una paella a llenya) i passar una nit de categoria en qualsevol de les moltes comissions que organitzen estos concursos.

6.- Ruta alternativa

Les falles alternatives són cada vegada una part més important de la festa, mereixen una visita totes estes comissions que fan un esforç per modernitzar els monuments. De vegades són falles fetes per artistes internacionals que debuten com a artistes fallers, com a la falla Corona; altres intenten involucrar el veïnat, com la falla de la plaça Jesús; i altres sempre ens sorprenen amb la seua originalitat, com Castielfabib, Lepant-Guillem de Castro, Mocador de Sagunt...

7.- Cavalcada del foc

És un dels actes fallers més diferenciadors, únics i moltes vegades desconeguts per als turistes. La cavalcada del foc servix de preludi a la cremà la vesprada del dia 19. Correfocs, color i pólvora que recorre el carrer Colom.

8.- Música alternativa

És cert que la música està molt present durant tots els actes fallers, però també és cert que quan arriba la nit les orquestres i el DJs de reggaeton o remember es fan els amos de places i carpes. No patisques, hi ha música per a tots. Pots anar a l'espectacle de Takones Rumberos de la falla de la Bicicleta; a les revetlles més indies de la plaça del Collado; el house i el techno tenen lloc a la Plaça Baró de Cortes de Russafa; i per als més clàssics, sempre està ple d'orquestres el barri de Cànoves.

9.- A la falla en bicicleta

Algunes botigues de bici com Vici de Bici o guies turístics com Guiarte organitzen recorreguts per les principals falles en bicicleta. Però també tu pots ajuntar un grupet d’amics que vulguen recórrer les falles d’especial (per exemple) dalt de la bicicleta. Amb la ciutat pràcticament tallada al transit, és una gran alternativa per a viure una jornada diferent i arribar a vore falles més allunyades del centre.

10.- Música clàssica

He deixat per al final una idea que vos pot servir a aquells als quals vos molesta tant de coet i tanta aglomeració. Durant estos dies es pot passejar pel mig dels carrers, però el rebombori pot arribar a ser incòmode. Per això jo baixe al carrer amb música clàssica (o la meua música favorita) a tota virolla als auriculars. Vos sorprendria experimentar com el fet de no escoltar res és capaç d’alterar la resta de sentits per magnificar olors i sensacions i apreciar detalls que entre molt de soroll s’escapen a la vista.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email