El Cabanyal, Campanar, l’Olivereta, Quatre Carreres, Benicalap, la Saïdia, Jesús i Rascanya comptaran amb una programació simultània fins a novembre
VALÈNCIA. 8 barris. 100 activitats. 3 mesos. 207.000 euros. La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València ha activat el seu major projecte de la legislatura, una iniciativa que impulsarà un programa cultural –des del 30 de setembre fins al 19 de novembre- d’àmbit urbà amb nombroses activitats, totes d'accés lliure i gratuït, a aquelles zones amb ‘dèficit’ de projectes culturals. ’Cultura als barris’ és una iniciativa que naix de la consciència que “és un dret de totes i tots”, va declarar la regidora Glòria Tello durant la presentació del projecte, que va tindre lloc a la plaça de l’Església dels Àngels i que va contar amb una breu introducció de Rafael Pla, responsable del Circ Gran Fele, i l’actuació de dos dels malabaristes de la seua companyia.
“València és una ciutat de barris i això és una sort”. Amb un gran nombre de festivals urbans, la majoria integrats en la plataforma PICUV, des de l’Ajuntament s’ha volgut arribar a aquells espais “necessitats de cultura” per no competir amb les iniciatives ja existents, encara que a barris com el Cabanyal, inclòs al projecte municipal, sí que hi ha una oferta urbana estable. El Cabanyal, Campanar, l’Olivereta, Quatre Carreres, Benicalap, la Saïdia, Jesús i Rascanya són els barris i districtes inclosos per a oferir esta programació simultània, que integra més de cent activitats i en la qual participen més de cinquanta professionals del món del cinema, teatre, circ, poesia i música, lectures teatralitzades, contacontes, endevinalles, titelles, màgia, humor, jocs, balls, mímica i tallers participatius.
Entre el participants s’inclouen el Circ Gran Fele amb l’Escola de Circ, una activitat participativa que permet experimentar les habilitats circenses en primera persona; els mags Piter i Dario Piera; els espectacles de titelles Història de titella i La terra del babaus; lectures teatralitzades amb Mares, pares, fills..., i tot el que això suposa; humor amb Ni ju ni ja; recital de poesia de la mà de Carles Cano i Vicent Camps i els contacontes Llorenç, Vicente Cortés, Almudena Francés i el Gran Jordiet. Pel que fa la música, el projecte ’Cultura als barris’ comptarà amb el recital poeticomusical de Carolina Otero, acompanyada pel músic Daniel Gurrea, i Éncar Reig amb l’acompanyament musical d’Albert Toldrà; l’actuació del quintet de vent Llevant; narració de rondalles i cançons populars amb Arrop i tallaetes; la participació del duo de cello i guitarra format per Antonio Cotolí i Gloria Aleza; l’espectacle del Grup de Cambra Marxant i el programa de música de ball d’Ensemble Col·legno.
’Cultura als barris’ també compta amb una secció dedicada al suport a l’audiovisual valencià amb la projecció del documental 14 d’octubre de 1957: el dia en què parlaren les pedres; del biopic Bruno Lomas, rey y rebelde; el llargmetratge La torre de Babel i el documental Five days to dance. També hi ha un apartat especial a la programació per als curtmetratges, en dos seccions. Per una part, els d’animació per a tots els públics: Corre caballito, Tàntal i Baladi; per l’altra, els d’animació per a majors de 12 anys: Vicenta, Història d’Est, Sr. Drap i Molecular Zombie.
“És un projecte ambiciós que no volem que siga flor d’un dia, sinó que ens agradaria que arrelara i perdurara en el temps, que siga una mena de revolució que pretén fer més lliures els ciutadans i les ciutadanes”. De fet, encara que amb un pressupost de 207.000 euros i 100 activitats, la regidora va qualificar aquesta com una “primera fase”, un projecte que naix amb la voluntat d’arribar a la resta de barris de la ciutat amb un format similar. Oficialment, ‘Cultura als barris’ finalitzarà el proper 19 de novembre, però la intenció de l’Ajuntament de València és que el projecte continue i s’amplie el 2017.
Encara que l’oferta és per a tots els públics, la balança és majoritàriament favorable als més menuts, una decisió presa per tal d’afavorir un hàbit d’assistència a manifestacions culturals i crear nous públics que siguen consumidors i demandants de la cultura. “València és una ciutat de barris i a nosaltres ens pareix que això és una sort. Barris que nodrixen i conformen la nostra idiosincràsia, les nostres relacions i la nostra vida quotidiana”, va afirmar la regidora de Cultura.
Tello s’ha referit a ‘Cultura als barris’ com “un dels projectes més potents que hem dissenyat des que vam arribar a l’equip de govern els qui volem que València siga una ciutat de barris, però no de barris de primera i de segona, sinó que tots puguen gaudir dels servicis necessaris i d’una rica oferta cultural”. Ha afegit que en eixa tasca “queda molt per fer perquè, desgraciadament, molts dels nostres barris han patit el maltractament, la desídia, l’abandó i l’oblit dels governants, i per això és necessari fer un gir de 180 graus a eixa realitat i aconseguir una ciutat més democràtica i una ciutadania no discriminada”.