GRUPO PLAZA

CENTRE SOCIAL LA MISTELERA, DÉNIA

70 mini actuacions sobre una catifa: la XXIV edició de Flexió Verbal es queda sense plaça ni escenari

21/08/2019 - 

DÉNIA. L'art i el llenguatge es construeixen, de vegades, com un únic ens, com un cos amb cor i cervell, integrats en un mateix ésser. Qui és el sentimental i qui actua com el racional en aquest duet, en aquesta relació d'amants? Aquest lligam cultural entre llenguatge i art es presenta de formes diverses, amb la poesia, la narració o el teatre com a clars exemples. Aquestes són algunes de les manifestacions que s'inclouen a Flexió Verbal, un festival dedicat a l'art de la paraula que se celebrarà el divendres 23 i dissabte 24 d'agost i tindrà lloc a Dénia, concretament a La Xara, al Centre Social Associat La Mistelera.

Una ubicació forçada per no poder realitzar-se aquesta XXIV edició a la plaça del Consell, sol·licitada a l'Ajuntament del municipi: "Nosaltres volem actuar en places perquè és l'essència de la Flexió Verbal i ja fa tres anys que no podem actuar-hi ahí. Aquest any, per tercera vegada, hem d'anar-se'n fora de Dénia. L'únic que li demanem a l'Ajuntament és que ens facilite l'escenari i l'equip tècnic, perquè la subvenció que ens donen sols arriba a 2.000 euros, però necessitem un informe tècnic d'un enginyer que val entre 1.200 i 1.500 euros, els quals no tenim", desvela un dels fundadors de Flexió Verbal, Pau Soler.

Una inversió necessària si la iniciativa desitja utilitzar un escenari, el que els deixaria amb un marge de 500 euros de disponibilitat per a poder emprar-los en equip tècnic. Aquesta és la tercera vegada que el festival d'art oral i escènic no s'ubica a Dénia, sinó fora del municipi, una situació que explica el mateix Soler: "Com que no podia portar-se a terme a la plaça del Consell vam pensar a tornar a la plaça del cinema de La Xara, com vam fer l'any passat i l'anterior, però el divendres ja estava ocupada i, per tant, no anava a celebrar-se en llocs distints. És per aquest motiu pel qual vam decidir fer-ho a la Mistelera".

El festival va començar celebrant-se a la plaça Mariana Pineda, al barri de Baix la Mar. Un projecte que inclou música, teatre, performance, cant, poesia, audiovisuals, contacontes i recitals i que enguany compleix 24 anys: "Segons ens han dit, la Flexió Verbal és el segon festival més antic del País Valencià. Agraïm a tots els organitzadors, que són molts, i a tots els artistes, ja que ambdós conjunts fan feina debades. És un esforç prou important després de 24 anys", subratlla el fundador.

Seran un total de 70 actuacions les que actuaran al festival, les quals tenen una duració curta, d'entre els cinc i els 25 minuts. "Per ací passen entre 60 i 80 artistes locals. De la Flexió Verbal han eixit molts joves i molta gent que ara són professionals. És un foment de la cultura, la música, el teatre... I, incomprensiblement, va a celebrar-se sense escenari, a terra i sobre diverses catifes. Què bonic!", comenta sarcàstic Soler.

I afegeix que l'únic que demanen és "una plaça on la gent puga expressar-se. Creem que no costa tant, ja que sempre s'ha fet poesia en les places del poble. Allò que identifica la Flexió Verbal tots els anys és constituir un festival de varietats que intenta aportar la infraestructura necessària perquè la gent puga mostrar la seua creació a la plaça pública, sense importar el nivell o experiència".

A més, enguany el festival homenatjarà a "un mestre, un amic i fundador de la Flexió juntament amb nosaltres", descriu Soler a Vicent Balaguer, qui també "vindrà i recitarà", apunta.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme