cançó d'autor de xàtiva

El festival MiL fa un crit a la igualtat amb un cartell feminista

Les artistes Eva Dénia, Lu Rois, Alidé Sans, Gem i Meritxell Gené posaran la música al festival MiL, juntament amb els cantautors Pau Alabajos, Joan Miquel. Una aposta per la diversitat de gènere i de dialectes que romandrà en Xàtiva del 19 de maig al 9 de juny

5/04/2018 - 

VALÈNCIA. 'Sense les dones no hi ha festivals!' Aquest és el lema de la tercera edició del festival MiL de Xàtiva. Una declaració d'intencions que no sols es queda a la lletra, sinó que també ocupa la música. "Si l'any passat aconseguirem la paritat, aquesta vegada hem trencat el sostre de cristall", manifesta el regidor del Gran Teatre de Xàtiva, Alfred Boluda. Ho fan amb un cartell integrat per les músiques Eva Dénia, Lu Rois, Alidé Sans, Gem i Meritxell Gené, al costat dels també cantautors Pau Alabajos, Joan Miquel Oliver i Alessio Arena. Una aposta per la visibilitat amb la qual el seu director artístic Feliu Ventura- músic i activista cultural- vol "corregir l'escassa presència de les dones a la història".

La tasca va més enllà amb la final del II Certamen de Joves Cantautors i Cantautores MiL Descobreix. I és que en aquesta ocasió, el jurat està integrat en la seua totalitat per cinc dones de la cultura xativina. La periodista Carla González, l'activista Clara Torres, la presidenta de la Societat Musical La Nova de Xàtiva, Andrea Mollá, la poetessa Lorena Cayuela i Amor Badia, membra de la Muixeranga de Xàtiva. Totes seran les encarregades de decidir els guanyadors no editats.

"Estem fartes d'escoltar que no ens contracten per una recerca de major qualitat o per al·legar a un desconeixement de músiques. Estem ocultes, però hi ha moltes dones fent coses interessants. És per això que em sent molt agraïda en Feliu Ventura per sensibilitzar-se amb el nostre treball als escenaris", ha manifestat l'artista Eva Dénia.

Igualment, el festival de Música i Lletra de Xàtiva es formula des de fa tres anys amb un propòsit clar, "impulsar aquest gènere i aconseguir que la música d'autor puga cridar, amb major mesura, l'atenció del públic i dels mitjans". Per assolir-ho, s'ha programat els dissabtes de cada setmana, des del 19 de maig al 9 de juny, nou grans concerts que esclataran després d'una festa de presentació prevista per al dia 12, del mateix mes, i on es faran coneixedors els guanyadors del Mil Descobreix.

Músics de tot l'estat, entre 14 i 35 anys, poden enviar les seues propostes artístiques fins al 20 d'abril. No importa doncs els dialectes o els estils, la finalitat del certamen és servir d'oportunitat perquè jóvens "que comencen a despuntar" tinguen una plataforma amb la qual consolidar "a poc a poc" el seu treball. Amb un total de 2.900 euros a repartir, els aspirants postulen als guardons 'Al vent' a la millor cançó en català, dotat amb 1000 euros; el 'Veles e vents' a la millor cançó en altres llengües, dotat també amb 1000 euros; i els premis a la 'Millor Música', 'Millor Lletra' i el guardó de Votació popular, dotats tots tres amb 300 euros. Cal recordar que per aquest últim, els assistents poden votar en directe els finalistes del MiL per tal d'elegir el guanyador.

L'acte d'inauguració s'ha organitzat, a més, juntament amb la Muixeranga de Xàtiva per tal que coincidisca amb la II Trobada de Muixeranges, degut que "la festa i la tradició van de la mà". Un esdeveniment que es completarà també amb l'actuació gratuïta del grup de rock Diluvi, i la participació del guanyador de l'any passat, el borriolenc Marc Damontagne, qui clourà l'entrega de guardons. Aquest serà l'únic acte dut al carrer, celebrant-se al Jardí de la Pau, "un dels punts més importants de Xàtiva", segons apunta Feliu Ventura. I és que entre les novetats d'aquesta tercera edició es troba la desaparició de les actuacions al carrer, tal com indica el director artístic, s'hi ha "preferit una proposta millor vestida" al Gran Teatre de la localitat.

Posteriorment, l'agenda de concerts comença- el dia 19-amb els recitals d'Alidé Sans, qui presentarà Henerècla; i el cantautor Pau Alabajos amb Ciutat a cau d'orella, un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés. Per a la setmana següent- el 26 de maig- l'italià Alessio Arena pren l'escenari per exposar un recull de cançons escrites en el desert xilé i exposades a Atacama. També, estarà Gem, àlies artístic de Gema Vañó, la qual presentarà el seu primer disc d'estudi Dent de Lleó, un passeig entre les guitarres acústiques i elèctriques. El 2 de juny el torn serà de Meritxell Gené, qui entre el folk nord-americà de protesta i la guitarra acústica, ha publicat el seu primer poemari Després dels esbarzers. A més a més, Eva Dénia mostrarà el seu darrer treball Quan abril era abril, interpretat de la mà de la violoncel·lista de folk, Merxe Martínez. Per últim, els concerts conclouran el dia 9 amb la cantant i pianista Lu Ruis i la seua obra Clarobsur, i Joan Miquel Oliven amb el seu nou disc Atlantis, segona part de la trilogia que uneix al fundador, compositor i guitarrista d'Antònia Font amb el pintor Albert Pinya.

A pesar de comptar amb el que ells defineixen com un "pressupost modest", de vora 36.000 euros, concedit en la seua totalitat per l'Ajuntament de Xàtiva. Feliu Ventura,  veu el festival consolidat: "Garantim condicions laborals dignes, ens impliquen amb diverses associacions i entitats socials del municipi, les quals participen en les tasques del projecte, i estem rebent cada volta més propostes per al certament de jóvens cantautors, augmentant a més les candidatures femenines".

Tant de bo, tots aquests ingredients demanen un "salt a les ajudes supramunicipals", per tal de ser més "útil" per a tot el poble valencià i convertir-se en una cita "fixa i ineludible" per als espectadors. Un major suport institucional que segons la directora adjunta de música de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, es pot resoldre després de superar "els dos anys de vida" com a festival. "Evitem les adjudicacions directes, però esteu més que invitats a presentar les vostres propostes, que pot complir molts dels requisits objectius" ha aclarit.

 

Noticias relacionadas