Hoy es 5 de noviembre
GRUPO PLAZA

PRIMER AVANÇ DEL CARTELL

El Trovam! acarona la música valenciana en una edició que posa el focus en l'audiovisual o l'Spotify

3/07/2019 - 

CASTELLÓ. Passats els primers anys des que s'inicia un projecte cultural, els seus impulsors sempre tendeixen a parlar de consolidació. [Creiem que el festival/cita/fira es consolidarà en la pròxima edició]. I així un any darrere l'altre. Fins que afortunadament moltes cites sí que aconsegueixen afermar-se. És important parlar de consolidació. Ho és degut que aquesta permet dotar de certa autonomia als seus organitzadors i amb això, a aspirar a cartells cada vegada més amplis i personals. En el seu cas, la Fira Valenciana de la Música Trovam- Pro Weekend s'ha anat enfortint indubtablement any rere any. Gràcies al seu anhel per ser el gran aparador de la música valenciana, convidant per a això a artistes autòctons i estatals, així com a programadors, promotors, mànagers i altres membres del sector. Una celebració a la professió musical que com sempre recalquen transcendeix la naturalesa d'un mer festival. 

Però a més, com a novetat, segons ha fet saber Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, la institució ha firmat un conveni amb els impulsors del Trovam! per a consolidar la cita ja sobre el paper. "Li hem donat una forma administrativa a la fira, per a constatar el nostre interés en aquest projecte", assegura. Aquest significatiu pas endavant es suma així a la convicció del seu director, Joan Gregori Maria, d'evidenciar un canvi en la política cultural de la província, més ara que s'enceta una nova legislatura. Precisament, tampoc ha faltat a l'avançament de la programació de la setena edició de la fira, José Martí, qui assistia per primera volta a una roda de premsa com a president de la Diputació de Castelló. Per la seua banda, Martí ha fet saber el seu interés per implicar-se "igual o més" que l'anterior govern. Una afirmació a la qual Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, ha manifestat que fa falta "més". Segons Ruiz, tot i que la Diputació sempre ha col·laborat amb l'activitat, era necessari que "propocionarà un major pressupost". Una mancança que Gregori ha ratificat.

Foto: TROVAM

Amb la música i el seu futur com a eixos vertebradors de la programació, la pròxima edició del Trovam! -que se celebrarà del 7 al 10 de novembre- servirà de nou per a anunciar els noms dels artistes finalistes als Premis Carles Santos de la Música Valenciana, els quals no es celebraran en aquesta ocasió a l'Auditori de Castelló, sinó al Teatre Principal de València, on es donaran a conéixer els guanyadors el 12 de desembre.

Un cartell basat en el talent autòcton i femení

Durant els sis anys en els quals du en marxa el Trovam!, el seu director ha fet notar l'interés per oferir un cartell on predominen els solistes i bandes autòctones. Així de clar ho indicava en la seua intervenció d'ahir en afirmar que la Fira Valenciana de la Música aconsegueix "noms importants i que no costen 50.000 euros de contractar", perquè tal com assegura Gregori, "la idea de la fira no és dur a un Pablo Alborán (posem per cas)". Tal com déiem, la seua naturalesa és tractar de desenvolupar una programació "equilibrada" on tinguen cabuda tots els gèneres, noms consolidats i especialment, eixes novetats i grups emergents que sempre són la "gran sorpresa" de la vetllada.

Seguint doncs aquests manaments com a horitzó, l'organitzador assevera que "Castelló s'ha convertit en la seu espiritual" de la música valenciana. Un punt de trobada que en la tardor acollirà, entre d'altres, un dels concerts de la nova gira d'El Diluvi, que presentaran el seu últim disc Junteu-vos. I juntament amb ells, s'han desvellat les 25 propostes ja confirmades. Una programació on més del 50 per cent del cartell està integrat per vocalistes femenines o bandes que compten amb alguna dona entre els integrants.

Flora Sempere i David Payà demostraran per què el seu mestissatge mediterrani els ha convertit en un dels projectes valencians més reeixits en els últims anys. També, la música tradicional i d'arrel tindrà el seu lloc amb els espectacles de Mara Aranda i Carles Dénia. La primera, acompanyada per quatre instrumentistes, posarà en escena Les corts de l’amor, una revisió del concepte de l’amor a través dels segles i el paper de la dona en la seua concepció, vivència i transmissió. D’altra banda, Carles Dénia interpretarà la seua lectura del Cant espiritual d’Ausiàs March, a colp de jazz, flamenc, cant valencià, música mediterrània i bolero americà, entre altres ritmes. Igualment, Pau Alabajos protagonitzarà un concert especial amb la Banda Municipal de Castelló, dirigida per Marcel Ortega i Martí. 

Pel que fa al jazz més pur, els encarregats de fer-ho sonar seran la cantant Arantxa Domínguez i el pianista Ricardo Belda, que presentaran el projecte Sólidos. Així mateix, Nina Dinamita y la Swing Milicia transportaran el públic a l’època daurada del ‘swing’ gràcies al seu estil i vestuari. Amb una formació en què les dones són majoria, les seues actuacions s’inspiren en grans figures femenines que han superat els rols de gènere imposats.

En el vessant dels ritmes moderns, el festival comptarà amb La Plata, un quintet que ja ha deixat de ser una promesa -pel seu popular senzill 'Un atasco'- per a col·locar-se definitivament en el panorama del pop accelerat gràcies a treballs com 'Desorden' i '01 03 2019'. També, cal destacar la presentació de 'L’eix radical', fusió sonora de la cançó d’autora de l’olivera Clara Andrés; el dream pop atmosfèric de les alcoianes Júlia; les actuacions dels castellonencs Junior MacKenzie, enamorat dels sons d’arrel americana; i de Lula, trio de power pop que celebrarà 15 anys de trajectòria amb un repertori que inclourà temes que no toquen des de fa temps. I de nou, des del ventall més autòcton, hi estarà Prozak Soup i el seu "electrocore", la rapera d’Almussafes (Valencia) Tesa, que arribarà a Castelló amb el seu segon àlbum, Rural; Émbolo, que té arrels africanes i personalitat urbana gràcies a la producció sonora de Carles Biano (Orxata Sound System); el mestissatge energètic d’El Chamuyo, que acaba d'editar La última conexión al sofà (JBC Music, 2019); i La POP (Petita Orquestra Peiotaire), formació que recupera el cançoner tradicional per a tota la família a través de nous arranjaments i adaptacions des d’una perspectiva contemporània i que també té un àlbum molt recent, Vol 2.

Per últim, pel que fa a les propostes artístiques arribades des d'altres punts de l'estat, el Trovam! 2019 comptarà amb León Benavente, grup de ‘rock’ on militen quatre músics veterans (Abraham Boba, Eduardo Baos, Luis Rodríguez i César Verdú), i que presentarà el seu tercer llarga durada, Vamos a volvernos locos; Lisabö, en una de les poques dates dels bascos sobre els escenaris; Baiuca, amb la seua electrònica amb sabor gallec; Cintia Lund, representant del pop nostàlgic i 'retro'; Egosex, que etiqueten la seua música com 'Jungle Trance Blues'; Suu, que transita pels terrenys del pop, el reggae o la rumba; Kids From Mars, duet català emergent d’electrònica; Side Chick, trio de garatge glam d’alt voltatge; i Claim, formació murciana de pop amb lletres i ritmes tropicals.

Tota aquesta eclèctica programació es desenvolupara principalment a l'Auditori de Castelló, on se sumarà un nou escenari al patí. Però també a la Plaça de l'Hort dels Corders, la Plaça Major i al Teatre Principal, on possiblement aquest any es preparen concerts durant els tres dies de fira. 

La part professional mira a l'audiovisual

Una de les altres potes del Trovam- Pro Weekend és la seua proposta vinculada directament a la indústria musical, mitjançant taules de debat, conferències i tallers amb els quals s'aborden aspectes concrets del sector. Entre d'altres, la Fira Valenciana ha servit de nucli per a tractar qüestions legals sobre les contractacions musicals, la comunicació i màrqueting, així com el mateix impacte dels macrofestivals. Pel que fa a la pròxima edició, el seu director ha avançat que Castelló serà seu del congrés nacional que celebra l'Associació Estatal de Sales de Música en Directe (ACCES). A més, ha assenyalat que s'està fent un esforç per a dur a importants professionals de l'audiovisual a la cita, per la tendència a l'alça que s'està creant al voltant dels videoclips. O també, com a repte, està el fet de profunditzar en la distribució musical que es viu a Internet, comptant per a això amb representants de la popular aplicació Spotify.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas