DÉNIA. Amb uns conceptes que el lliguen amb les seues arrels s'origina el Riurau Film Festival, un festival de curts de la Marina Alta que enguany celebra la seua huitena edició. Encara que el gros de les projeccions començarà el pròxim divendres 23 d'agost, aquest esdeveniment audiovisual destapa el suro de la present edició hui, dimarts 13 d'agost, amb cursets pedagògics que busquen l'alfabetització audiovisual en aquesta comarca. Serà un mes replet d'activitats i projeccions de curtmetratges -des del 13 d'agost fins al 14 de setembre- que segueix creixent, any rere any, "posant-li molta força de voluntat", assegura el director del Festival, José Ramon Cardona. Només amb el nom ja s'hi pot situar la provinença del festival, i és que "va nàixer a Dénia, amb un primer certamen d'una escola que es va tancar, motiu pel qual ens vam vindre a Xàbia, on vam muntar el Riurau Film Festival aprofitant el riurau, un element per a conservar i que l'ajuntament del municipi ha volgut culturitzar. Aleshores, com que allò es tractava d'un riurau i, a més, era un element molt característic de la Marina vam decidir posar-li eixe nom", explica el director.
Una evolució que ha anat fent-se notable amb el pas de les edicions i l'afegiment de noves seus: "Després d'eixe segon any -que va ser el primer amb el nom oficial de Riurau-, es va incorporar Jesús Pobre, que és una pedania de Dénia, on es van iniciar dues seccions: la de Films de Dansa, una de les poques que rodaria per tota Espanya a certàmens de curts de dansa, i altra de temàtica lgtbi. I, més tard, també s'hi va sumar, altra vegada, Dénia", compta Cardona. Amb aquests tres municipis -Xàbia, Jesús Pobre i Dénia- "faltava un altre poble per a pegar-li la volta al Montgó, la qual hem completat enguany amb la inclusió de la pedania de La Xara. Podríem dir que el festival s'anomena La volta al Montgó, ja que seria més encertat", comenta divertit.
Encara que les projeccions seleccionades no començaran fins al dia 23, hui i demà s'impartiran cursets "relacionats amb la gravació i els mínims bàsics del llenguatge cinematogràfic, on cadascú dels i les assistents gravarà una història petita, una mini escena, i s'ensenyarà com realitzar el muntatge i ficar-li una música o locució", explica la matèria Isabel Bilbao, responsable de comunicació de l'Escola de Cinema Riurau. Aquestes sessions s'impartiran els dies 13 i 14 al Centre Social 8 de març de Jesús Pobre, i es tornaran a repetir el 10 i 11 de setembre, aquesta vegada en els Artístics de Dénia. Si no teniu molta idea d'art audiovisual, no deserteu tan prompte, ja que no és necessari comptar amb cap classe de coneixement previ: "Està enfocat per a persones des dels 12 anys, que tenen ja una capacitat d'assimilació, fins als 99. És a dir, tot el món és benvingut i, a més, és gratuït. Pot aprofitar-lo la gent que utilitza el seu mòbil per a enviar petits vídeos i, així, aprendre a editar-los d'una manera bàsica", aclareix Bilbao. I concreta que l'objectiu és el "d'anar formant el llenguatge cinematogràfic de la gent comú, el qual utilitzem cada dia".
Aquesta introducció a la pràctica cinematogràfica s'emmarca dins del festival, perquè ambdues iniciatives es troben estretament lligades: "El Riurau Film Festival i l'Escola de Cinema Riurau són dos inseparables. De fet, l'esdeveniment audiovisual es crea per a poder donar visibilitat als curts elaborats pels i les alumnes de l'Escola i, d'aquesta manera, posar-los en paral·lel amb els curts que es presenten al festival. És a dir, naix amb la intenció d'animar a l'alumnat", menciona la responsable de comunicació. És per això que en mig de les projeccions arribades a concurs hi ha un lloc per a les de segell d'aquesta Escola de l'alta comarca, que es mostren tant en Dénia com en Xàbia.
En aquesta huitena edició són 460 els curts que s'han presentat al Festival, els quals provenen de 21 països distints. D'aquesta xifra, solament 45 d'ells han sigut seleccionats per a projectar-se durant aquest mes de festival: 26 de Ficció General, 8 de Valencià, 4 d'lgtbi, 3 de temàtica social, 2 de Films de Dansa i 2 de Medi ambient i la mar, un apartat patrocinat per l'Oceanogràfic de València on s'inclou "una projecció a càrrec del cineasta Marc Pedrós i dos curts, un de Posidònia i altre de plàstics, produït per Tapis Xàbia", comenta Cardona. Amb totes aquestes categories compostes (més 8 treballs audiovisuals de l'Escola de Cinema, que sumen un total de 53 curtmetratges) s'han configurat les projeccions al llarg dels dies en les quatre seus. Tots aquests treballs han hagut de passar un procés de selecció que no ha resultat fàcil per a les persones a càrrec, on es fixaven unes primeres bases de "no admetre formats com el documental o l'animació", exemplifica el director. "Després avaluem els que tenen més qualitat i menys errors i es realitza una tria en comú puntuant cada curt. Sempre se'n queden moltíssims fora que resulten interessants però no els podem triar tots. Intentem que les normes i ensenyances que donem a l'Escola també es valoren a l'hora de triar els curts", comenta els principis de la formadora de cinema.
Encara que les projeccions conformen el centre del festival, també queda temps per a altres activitats, que no es limiten només als cursets. El Riurau Express és un concurs que busca l'immediatesa audiovisual, l'elaboració d'un curt ràpid. Com el defineix el director, es tracta d'un "experiment, un projecte que vam començar l'any passat a Jesús Pobre, i que consisteix a elaborar un curt ràpid, gravat en dos dies, entre el 24 i el 25 d'agost. La plica s'obrirà el mateix dissabte 24, moment en què les persones inscrites sabran les bases, els elements que han d'aparéixer al seu curt exprés. Els treballs guanyadors es projectaran el dia 30 en Jesús Pobre".