GRUPO PLAZA

23 i 24 d'agost

'Jazzdarra', el Festival de Jazz d'Ondara que barreja estils i col·loca a la dona com a protagonista

23/08/2019 - 

ONDARA. Què fa un poble amb la cultura? Intenta abraçar-la. La programació cultural diluvia als llocs més cosmopolites com Madrid o Barcelona, plou a les ciutats no tan grans -València, per exemple- i tot just goteja als municipis que baixen dels 20.000 habitants. Què succeeix, doncs, amb l'art i la cultura als pobles on es registren 7.000 habitants? L'oferta es redueix al grup de danses del poble i a les bandes municipals, tan vàlides com qualsevol altra proposta. Però no es pot negar que resulta necessari introduir altres fórmules per a reviure els auditoris, cases de cultura o places dels pobles. La iniciativa Jazzdara, el Festival de Jazz d'Ondara, tracta d'oferir a la ciutadania un estil distint, no tan comercial, amb la finalitat de "donar a conéixer als grups de jazz de La Marina, de València i del territori valencià", apunta Raquel Mengual, regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Ondara, qui impulsa aquest projecte juntament amb Albert Llobell, músic, director del festival i membre del Col·lectiu Jazzdara.

Per tant, la iniciativa, a més d'aportar la diferència cultural, també pretén servir de "suport i de trampolí per als artistes de per ací, perquè comencen a conéixer-los en altres parts d'Espanya", aclareix l'edil. Són quatre els grups que actuaran a la Plaça Major d'Ondara, en un esdeveniment amb entrada gratuïta: Peter Gun & The Paper Hast (20:30 h) i Nina Dinamita y La Swing Milicia (23:30 h), el divendres 23; Eva Olivencia & Marina Big Band (20:30 h) i Eva Romero y Esther Andújar (23:30 h), el dissabte 24.

Un programa jazzístic on es pot apreciar el protagonisme femení: "La veritat és que ha sortit així. És bon senyal perquè les dones estem empoderant-nos i fent-nos més visibles a tots els nivells, ja siga en arts plàstiques, en música o en literatura. Aquest protagonisme femení no ha sigut buscat, però quan se'ns va presentar la situació vam pensar que estaria bé agafar a la resta de grups amb les dones com a principals. Es busca que la dona siga protagonista, però que ambdós sexes tinguen el mateix reconeixement", explica Mengual.

Enmig dels dos concerts diaris hi haurà un descans perquè els i les assistents puguen sopar de cabasset. Un públic del qui s'espera que òmpliga la plaça, "com tots els anys, amb unes 300 o 400 persones. Per a un poble com Ondara, que és més menut que Xàbia o Dénia -llocs que estan més consagrats en aquest estil-, suposa una alegria per estar creixent cada vegada més", expressa. I és que la regidora confessa que "al principi va costar un poc que la gent acollira el festival, perquè el jazz és un estil de minories, però estem intentant, a base de pedagogia, que la gent gaudisca d'aquests concerts".

Una de les fórmules emprades per a convertir aquesta iniciativa en un atractiu és la selecció del repertori, "de la classe de música que toquen, perquè la gent comence a introduir-se en aquest món, on s'inclouen, per exemple, el swing o un jazz que no siga molt pur. Intentem fer una barreja dins del mateix repertori", menciona. Aquesta fusió és la que provoca que "cada vegada tinguem més adeptes, sobretot estrangers, i la gent està més pendent de quan es celebra el festival. Estem aconseguint-ho, però està costant", assegura la regidora.

Aquesta iniciativa, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ondara, l’Associació Terra Cultura i el Col·lectiu Jazzdara la Marina Alta, amb el patrocini de l’Ajuntament d’Ondara, arriba enguany a la 5a edició, a la qual precedeix l'Off Festival, un projecte dins del mateix Jazzdara, que consisteix en concerts que tenen lloc tots els dijous al restaurant de la plaça de bous fins que aplega el festival. El que es celebrarà aquest cap de setmana va nàixer d'una proposta "d'un músic del poble, qui està molt vinculat amb eixe món, perquè ell feia jazz en El Cendra, un bar d'Ondara, i com estava anant molt bé em va proposar apropar més l'estil a la gent, a l'aire lliure i provar d'impulsar un festival", recorda Mengual.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme