VALÈNCIA. Un, dos, tres...i fins a trenta minuts. La dansa de xicotet format pren la localitat de Vila-real aquest divendres gràcies a la setena edició del Festival de Dansa Breu. Durant tres dies els carrers, però també els auditoris o per primera volta els patis d'institut, es nodriran d'una programació que compta amb companyies nacionals i internacionals, amb tallers, tertúlies o presentacions de projectes professionals. Dansa de dia i de nit, i formulada juntament amb altres disciplines. L'objectiu de la seua directora artística Pepa Cases és, principalment, donar a conéixer els diferents punts de vista que habiten dintre de la dansa contemporània, un estil "menys hermètic" que el clàssic i que per tant "requereix breus per tal de mostrar la seua diversitat i gaudir plenament d'ell".
L'esdeveniment, patrocinat per l'IVC i pel mateix Ajuntament de Vila-real, segueix en part l'estil d'altres festivals de la ciutat com el Fit Carrer, dedicat en aquest cas al teatre. Eixir al carrer és convenient, una vegada més, per atraure noves mires. Especialment en Vila-real on, segons Cases, "pareix que no s'aconseguisca fer cultura sense anar-se'n de les sales". Tant de bo, aquest no és cap problema per a la dansa, la qual aconsegueix "tindre cabuda" en tots els espais escènics per la seua "polivalència". L'ingredient que falta és més prompte la confiança i la disposició de la seua gent: "El públic sol ser més escèptic a la dansa, pareix que fa por i és molt més difícil apropar-se a ella que a altres treballs, especialment si ens comparem amb el teatre, ja que la paraula sempre ha estat més a l'abast", manifesta Pepa Cases.
Amb tot aquest ventall de desitjos i propostes, toca conéixer quines són les representacions i activitats que conformen del 8 al 10 de juny el Festival de Dansa Breu de Vila-real. Tota una oportunitat per gaudir de "l'únic esdeveniment d'aquestes característiques al País Valencià", segons indica Cases, qui afegeix que "tot aquell que va, torna i no s'apiada".
Tallers per a conèixer i formar-se
Apropar la dansa contemporània al públic més jove era una de les tasques que Dansa Breu tenia pendent per a futures edicions. És per això que la part formativa es converteix en un "dels plats forts" de la seua programació. La fórmula escollida han sigut els workshops i exhibicions que han ocupat des d'aquest dimecres els instituts de la ciutat, a més de l'Escola Municipal de Dansa Contemporània de Vila-real (EMD). Una genial oportunitat de "treballar colse a colse" amb professionals. Igualment, el públic general també pot participar amb les cites que Adrián Castelló i Kernel Dance Theatre impartirán el dissabte 9 en l'Ermita de la Mare de Déu de Gràcia.
Dansa al carrer
Com s'ha dit abans, una de les claus de visibilitzar bona part de les disciplines d'art és eixir al carrer... Per a encontrar espectadors desconeguts o per a aprofitar, així mateix, els recursos que brinda un espai obert. El festival ocuparà la plaça de la Vila amb l'espectacle Give me protein de la cia. Kernel Dance Theatre (dissabte, 19:30h). Una reflexió en clau d'humor sobre els estereotips que hi ha entorn del gimnàs i l'esport, l'obsessió per la imatge i la idealització de l'estètica. També, la Zuc. Performing Arts interpretarà Y Park (diumenge, 19:00h) amb la ballarina Itsaso A. Cano al capdavant.
Jornades de dansa breu
Un dels plats forts indiscutibles de la programació són les jornades de dansa breu que Vila-real oferirà en l'Auditori Municipal amb la intervenció de set artistes o companyies que exhibiran les seues creacions en uns trenta minuts, o inclòs menys temps. La primera de les cites tindrà lloc el dissabte, a les 20:00 hores, amb la peça Soy fauno (6') de la companyia Elirale i guanyadora del Certamen Coreogràfic de Madrid en 2017. Tot seguit, actuarà Mikel Arostegui (13') amb In between I, Siberia (20') amb La Piel Vacía, i Paloma Huertado (20') amb Dakini.
Pel que fa al diumenge, l'acte arrancarà a les 19:30 hores amb el breu de Natalia Fernandez (12') interpretant This is not mine. Posteriorment serà el torn d'Adrian Castelló (20') amb Inme i la companyia Fil d'Arena (30') amb Salt.
Nit de tertúlia
El divendres a la nit (23:00 hores) la Casa dels Mundina de Vila-real es convertirà en un lloc obert al debat per a tothom, tota una "xarxa" per a alumnes, professionals i visitants que encontraran en el festival "una oportunitat" per parlar de dansa, saber què està passant en la disciplina o conéixer tot el que hi ha darrere d'una companyia: com es creen els balls, com són els assajos i com són les gires. Però a més, es presentaran diferents projectes relacionats amb la dansa; entre ells, Simbosis, un projecte que uneix l'art català amb el valencià; i Danzad Danzad Malditos, festival multidisciplinària de Pamplona.
La nit serà, igualment, espai per a la mateixa dansa amb la representació de Puppets de Dimprodance Company, un breu de quinze minuts que s'escenificarà el dissabte a les 23:30 hores.
Dansa en família
El Festival de Dansa Breu també vol ser espai per a les famílies i per això ha programat un espectacle-taller que tindrà lloc en l'Auditori de Vila-real, el diumenge a les 12:00 hores, i estarà protagonitzat per Yolanda Peña. Mis brazos, mis codos, mis pies y mi boca és un espectacle al qual donen forma quatre poesies que segueixen la dansa com a fil conductor. Juntament amb aquesta obra, hi haurà un taller en moviment que l'artista realitzarà juntament amb els xiquets i xiquetes, d'entre 3 a 7 anys.