VALÈNCIA. El contrabaixista Ales Cesarini i el vocalista Payoh Soul Rebel han tornat a fondre els seus respectius talents (ja ho van fer abans en l'àlbum Nyabinghi) per a registrar Dandelion, un disc que navega entre els càlids ambients del Carib de l'illa de Jamaica i la solemnitat de la música impressionista francesa, amanit amb puntuals picades d'ullet a gèneres com el jazz o els ritmes tribals africans. Una portentosa suma d'estils que aquest divendres, dia 29 de novembre, es podrà degustar en viu a la Sala SGAE Centre Cultural de València (Blanqueries, 6). El concert, amb entrada gratuïta, començarà a les 19 hores, i es presenta en el marc del cicle de música en directe Indrets Sonors, organitzat per la Fundació SGAE per a donar suport als compositors i intèrprets de la Comunitat Valenciana.
En la seua ja setena edició, el programa d’Indrets Sonors, dissenyat pel Consell Territorial de la SGAE de la Comunitat Valenciana, ha comptat des de maig de 2019 amb les actuacions dels grups i artistes Xiomara Abello, Lochlainn, Eva Olivencia & Túmbate Jazz, Mailers, Jonathan Pocoví, Pleasant Dreams i AA Mama. Després del concert d’Ales Cesarini 4et, la mostra conclourà el pròxim 13 de desembre amb el jazz de Pau Viguer Trio.
Música sense etiquetes
Ales Cesarini va nàixer a Roma (Itàlia), però resideix des de fa anys a València, on ha desenvolupat una ja llarga i interessant carrera musical vinculada a estils de diversa procedència, com el jazz, la música africana, el reggae o l'electrònica. Ha col·laborat, a més, amb artistes com Bitty McLean, Perico Sambeat, Greg Hopkins, Thaïs Morell o Dave Barker. El seu desig ha sigut des del començament bastir ponts entre estils per a arribar a una música pròpia que no sàpia de prejudicis ni etiquetes. Amb aquesta voluntat va sumar al seu projecte el madrileny, però també establit a València, Payoh Soul Rebel (nom artístic de Sergio León), vocalista lligat al soul i al reggae que ha treballat amb grans noms jamaicans com Stephen Wright, Earl Appleton i Winston Francis, així com amb referències locals del gènere com Alberto Tarín o Jah Macetas.
Amb el saxofonista i productor Javier Vercher als comandaments, Cesarini i Payoh Soul Rebel van compondre i van registrar el disc Nyabinghi (2016), amb el suport d'altres intèrprets com Pere Munuera (bateria), David Gadea (percussió) o Baptiste Bailly (piano). El resultat el van descriure els músics d'aquesta manera: “Nyabinghi és ritme, és música, és groove, és l'obsessió pel loop, l'hipnòtic i l'inclassificable”. Poc més es pot afegir.
En una línia similar, enguany Ales Cesarini va publicar Dandelion, en el qual va repetir amb Payoh Soul Rebel com a cantant i fil conductor del treball. Van tornar també als estudis Pannonica Vintage de Vercher i, una vegada més, van afinar la punteria per a aconseguir aqueix so inconfusible i eclèctic que no és un altre que la suma de les molt diferents maneres d'entendre la música del propi contrabaixista italià, ja siga apel·lant a la seua experiència en disciplines com la world music i el reggae, com dirigint la mirada al jazz o la música contemporània. I això, a més, fos amb les referències personals de cadascun dels seus col·laboradors.
En formació de quartet (Ales Cesarini, Payoh Soul Rebel, David Gadea i Baptiste Bailly), la formació presentarà el disc Dandelion a la Sala SGAE Centre Cultural de València. Una cita inexcusable per a qualsevol afeccionat a la música més elegant i heterogènia, sense cotilles ni data de caducitat.