El festival lliurarà el seu premi Lluna de València al director portugués Miguel Gomes. Després de la gala es veuràn dos llargmetratges
VALÈNCIA. El Festival Internacional Cinema Jove emprén aquest divendres la 34a edició amb una gala d’obertura que començarà a les 19 hores al Teatre Principal de València i que se centrarà en el concepte d’“el festival com a punt de trobada”.
Cinema Jove lliurarà el seu premi Lluna de València 2019 al màxim exponent del cinema portuguès actual, el director Miguel Gomes (1972, Lisboa). “Gomes és una de les veus més personals, inquietes i trencadores del cinema contemporani. La seua presència en el festival aporta una gran dosi de qualitat a la programació, perquè les seues pel·lícules transcendeixen el producte narratiu per a esdevindre obres d’art”, va apreciar el director del festival, Carlos Madrid.
Durant la celebració del festival es podrà veure a La Filmoteca un complet cicle que constarà dels sis llargs dirigits fins hui pel director i dos curts que han sigut seleccionats pel mateix Gomes.
La gala, dirigida per María José Soler, comptarà amb la música en directe de Panchi Vivó, que és també el director musical i compositor d’aquesta, i de Víctor Lucas. El disseny de l’espai escènic és obra de Luís Crespo.
Els actors Alejandro Portaz i María Zamora seràn els conductors de l’esdeveniment, en el qual amb el seu personal sentit de l’humor desgranaran tots els aspectes d’aquesta nova edició de Cinema Jove. “Una gala dinàmica que alterna continguts del festival amb projeccions, música en directe i moviment d’una manera original i àgil”, conta María José Soler.
Durant la gala, es projectarà el curtmetratge 16 de diciembre, guanyador del premi projecte curt de Movistar Plus en la passada edició del festival. La cinta la presentarà el seu director Álvaro Gago, que, amb el seu curtmetratge anterior, Matria, va guanyar el premi al millor curt en el festival de Sundance.
També s’ha programat, per a tancar la inauguració, el llargmetratge hongarés Bad Poems, que presentarà el seu director, Gábor Reisz. La seua òpera prima, For Some Inexplicable Reason, es va alçar amb els premis del jurat, l’audiència i guió en el Festival de Torí i el de millor pel·lícula en el Festival de Montecarlo. Fa quatre anys va començar a escriure el guió d’aquest nou llargmetratge que va desenvolupar en la residència a Cinéfondation del Festival de Cannes.
Bad Poems és, segons l’autor, una història fictícia encara que estiga inspirada en els seus records: “La memòria sempre és una ficció: canvies els detalls, a vegades abandones algunes coses, a vegades en magnifiques d’altres.”
La pel·lícula relata la ruptura sentimental del protagonista i els seus viatges al passat per a tractar de comprendre el present, per a la qual cosa alterna diferents formats, blanc i negre i imatges amb molt de gra: “Crec que en Bad Poems hi ha dues històries: una que transcorre en la realitat i sembla una pel·lícula documental, i una altra que està al cap del protagonista, Tamás, i està formada d’imaginacions, somnis i records. Necessitava el contrast i em sembla que així és més emocionant.”