VALÈNCIA. El festival Dansa València activa un pla de descentralització creativa amb residències artístiques per a impulsar artistes i companyies valencianes més enllà del mes d’abril i de la ciutat de València. El festival ofereix estades de creació, mediació i residències tècniques en diferents municipis dins del pla anual de suport descentralitzat a les arts del moviment, Impuls a la Dansa, desenvolupat amb la complicitat del Circuit Cultural Valencià (CCV), la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló, els ajuntaments d’Aldaia, el Puig de Santa Maria, Silla, Tavernes de la Valldigna i Villena i el suport i la implicació dels gestors i gestores culturals d’aquests municipis.
Els sis projectes finalment seleccionats es desenvolupen des d’aquest mes de juliol i fins a finals d’any i comptaran amb el suport d’una mediadora que connecte els artistes amb la comunitat local. La primera d’aquestes estades té lloc aquests dies al Puig de Santa Maria: es tracta dels assajos del nou espectacle de la companyia Dunatacà, una peça que reflexiona sobre les eines artificials que diàriament utilitzem amb l’objectiu de no frenar la nostra productivitat. Ja està en marxa també la segona estada, en aquest cas una residència tècnica al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, en la qual la creadora Paula Serrano realitza una evolució tècnica de l’espectacle ‘Sexy Suggestion’, una oportunitat per a explorar i revisitar tots els vessants del seu muntatge escènic estrenat el passat mes de maig a la ciutat de València.
A l’agost, Villena acollirà la companyia Federica Fasano, que aprofitarà aquesta estada de creació per a la investigació del projecte ‘Fugant’, en el qual busca reflexionar sobre la sensació corpòria del tacte i la pausa des de l’òptica de la dansa contemporània, comptant amb la participació de professionals locals com Alicia Reig i Esther Mondéjar.
Si, durant l’estiu, els projectes seleccionats se centren en la investigació i l’assaig, a la tardor es desenvoluparan tres estades de mediació vinculades a col·lectius municipals. A Silla, la companyia Hort-Art durà a terme el projecte ‘Un poble que dansa’, amb el grup de dansa tradicional Els Porrots, per a, des de l’anàlisi dels patrons coreogràfics i la identitat específica, acostar el folklore a la contemporaneïtat. A Tavernes de la Valldigna, la companyia EnAmbarDanza de Cristina Gómez, amb la col·laboració d’Helena Gómez, realitzaran el taller ‘La dansa és la teua heroïna’, amb la participació del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes.
Enfocat a l’alumnat de dansa, la companyia Eyas Dance Project proposa ‘Improvisació sensorial’, una mediació didàctica destinada a l’Escola Municipal de Dansa d’Aldaia mitjançant la qual compartirà la seua metodologia de creació amb els joves ballarins i ballarines locals.
Amb aproximadament 40 projectes rebuts, cal destacar la bona acollida de la iniciativa, que valida els objectius del pla Impuls a la Dansa: estimular la presència de la dansa a tota la Comunitat Valenciana, generar una relació entre artistes i territori i fer més accessibles als ciutadans les arts del moviment.
A més dels projectes seleccionats, s’han revisat propostes d’Ana Gascó Francés, Andrea Ríos, Ángela Verdugo, Batega Danza, Bernat Macià, Carla Moll Montalvà, Carlos Peñalver, Carmela García, Cia Hastaqueacabe, Cia Migro Danza, Cia Silvia Batet, Cristina Cabo, Inka Romani, Instituto Dansaeducocreativa (IDES), Jacob Gómez, Javier Hedrosa, Juana Varela, Julia Irango, Ladyfunta, Laura Sánchez, M. Jesús Oporto, Manoamano Danza, María Tamarit, Miguel Angel Barreto, Noelia Arcos, Marta García, Noelia Sánchez, Paula Sebastián, Pilar Andújar, Sotobosque, Ángeles Císcar, Sybaila i Yelin Zhang.