GRUPO PLAZA

El cicle s'inicia el 11 de gener

Del kinetoscopi al telèfon intel·ligent: la Filmoteca repassa l'evolució tecnològica del cine

10/01/2018 - 

VALÈNCIA. L'Institut Valencià de Cultura presenta a la Filmoteca una nova temporada del cicle 'Bàsics Filmoteca', que en la seua 8ª edició se centra en l'evolució tecnològica del cinema des dels seus inicis fins a l'actualitat. 

Entre l'11 de gener i el 10 de juny, Bàsics Filmoteca. Del kinetoscopi a l'smartphone: cinema i tecnologia presentarà una vintena de pel·lícules significatives de la història del cinema distribuïdes en blocs temàtics en els quals s'abordaran aspectes de l'evolució tecnològica del cinema, com les primeres càmeres i projectors, el so, el color, els formats i pantalles, la càmera en moviment, els efectes especials, la il·luminació, l'òptica cinematogràfica, el cinema d'animació o l'adveniment de l'era digital. 

El cicle s'inicia el dijous 11 de gener, a les 19:00 hores, a la sala Berlanga de la Filmoteca, amb la projecció del documental francés Lumière! Comienza la aventura (Thierry Frémaux, 2016), que aborda els orígens del cinema a partir de la invenció del cinematògraf dels Germans Lumière en 1895. Abans del documental, es projectarà una selecció de quatre minuts de pel·lícules molt breus filmades entre 1894 i 1896 per a ser vistes amb el kinetoscopi d'Edison. 

La sessió comptarà amb la presentació i col·loqui posterior del cap de programació de la Filmoteca, José Antonio Hurtado. Aquest programa doble, amb el qual s'inaugura el cicle i el bloc temàtic 'El cinema: Una nova tecnologia', podrà tornar a veure's el divendres 12 de gener, a les 18 hores. El primer bloc temàtic es completa amb dos clàssics del cinema primitiu: el curtmetratge La confianza de la muchacha (D. W. Griffith, 1912) i El cameraman (Buster Keaton, 1928), que es projectaran conjuntament el divendres 12 de gener, a les 20 hores, i el dimarts 14 de gener, a les 18 hores.

A partir del 25 de gener i fins a la culminació del cicle la segona setmana de juny, la relació dels blocs temàtics amb les seues respectives pel·lícules és la següent: El so: El cantor de jazz (Alan Crosland, 1927), Cleo de 5 a 7 (Agnès Varda, 1961), Castigo de Dios (Hipolito Negre, 1925). El color: Viaje a la Luna (Georges Méliès, 1902), Narciso negro (Michael Powell i Emeric Pressburger, 1947), El desierto rojo (Michelangelo Antonioni, 1964). Formats i pantalles: La diligencia (John Ford, 1939), Hasta que llegó su hora (Sergio Leone, 1968). Llums, càmera, acció!: El cuarto mandamiento (Orson Welles, 1942), Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975). La càmera en moviment: El último (F. W. Murnau, 1924), Esta tierra es mi tierra (Hal Ashby, 1976). El cinema d'animació: Selecció de curts. Efectes especials: King Kong (Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, 1933), Wonder Woman (Patty Jenkins, 2017). L'era digital 1: Corazonada (Francis Ford Coppola, 1982), Enemigos públicos (Michael Mann, 2009). L'era digital 2: La cueva de los sueños olvidados (Werner Herzog, 2010), No Home Movie (Chantal Akerman, 2015).

Aquesta selecció permet revisar alguns moments clau i etapes de la història tecnològica del cinema: l'arribada d'una nova tecnologia (1894-96), l'aparició del cinema sonor (1927), la revolució del color amb el Technicolor (1932), l'ampliació de la imatge amb el Cinemascope (1953) o la imparable irrupció de la tecnologia digital als anys noranta, el diferent ús de la qual dóna lloc a propostes radicalment divergents, des de les grans produccions que posen en escena mons virtuals creats íntegrament per ordinador fins a la intimitat dels diaris fílmics, possibles gràcies a la lleugeresa i assequibilitat de les càmeres digitals domèstiques o semiprofessionals. 

Les sessions del cicle 'Bàsics Filmoteca' se celebren els dijous a partir de les 19:00 hores, estan centrades en la revisió de la història del cinema, són d'un marcat caràcter reflexiu i pedagògic, ja que compten amb una presentació i un col·loqui a càrrec d'un especialista cinematogràfic. Igual que en les anteriors edicions, algunes de les pel·lícules seran presentades per crítics de la revista Caimán Cuardernos de Cine, col·laboradora del projecte. L'entrada de les sessions dels dijous és gratuïta amb la presentació del carnet d'estudiant.

En anteriors edicions, 'Bàsics Filmoteca' ha revisat la història general del cinema (2010-2011), les pel·lícules "essencials" de la primera dècada del segle XXI (2011-2012), els gèneres cinematogràfics (2012-2013), el cinema espanyol (2013-2014), el cinema d'autor (2014-2015), el cinema documental (2016) i els diàlegs i filiacions entre clàssics del cinema (2017).

 

Noticias relacionadas

Foto: MARTA FERNÁNDEZ/EP
Foto: MARTA FERNÁNDEZ/EP
la nave de los locos

La imparable decadencia de Almodóvar

Qué triste es asistir al declive de un gran artista como Pedro Almodóvar. Poco queda del director irreverente de ‘¿Qué he hecho yo para merecer esto?’ y ‘La ley del deseo’. Su última película ‘Madres paralelas’ se entrega a lo políticamente correcto. Es una cinta menor, aburrida y lastrada por la ideología

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email