Hoy es 22 de diciembre
GRUPO PLAZA

'XALAR AL MAESTRAT'

D'espectadors a gestors culturals: així és un festival d'arts escèniques creat per jóvens

4/05/2023 - 

CASTELLÓ. Imagina poder decidir qui actua al teu poble i qui no. Veure en primícia els teasers d'aquells espectacles que busquen ser representats. Desenes de companyies de circ, comèdia, teatre, dansa que fan propostes singulars. Formar part de la creació d'un festival des dels seus inicis sembla estimulant, però també és tota una responsabilitat. Dotze jóvens de Castelló s'han encarregat de dissenyar i gestionar la programació de 'Xalar al Maestrat', un dels primers festivals d'arts escèniques professionals participat, és a dir, coordinat per gent no professional, en aquest cas, jóvens de 14 a 30 anys que han hagut de decidir que propostes eren les més atractives per al seu poble.

"No hi ha res millor com que la participació ciutadana siga verdadera, que no es quede en una cosa estètica. En 'Xalar al Maestrat' s'ha notat molt qui ha triat la programació. No els hem consultat res, han sigut els jóvens qui han escollit tot", compta Pedro Granero, gestor cultural i responsable del projecte. Fou un artista amb qui treballa qui li va descobrir aquest tipus de projectes, molt freqüents a Itàlia. De fet, en Roma hi ha un festival participat des de fa 20 anys. "M'ho va comentar i vaig pensar que seria una bona idea instaurar-ho ací", assenyala Granero. Més concretament, 'Xalar al Maestrat' es desenvoluparà del 12 al 14 de maig en tres municipis afectats pel risc de despoblament com són Culla, Albocàsser i Benassal.

Com funciona un festival participat?

El primer pas, com a tot festival, va ser buscar finançament. En aquest cas, 'Xalar al Maestrat' ho va tenir tot de cara, ja que va agradar a l'àrea jove de la Diputació de Castelló i també als ajuntaments on se celebra. L'únic inconvenient fou que, per coincidir en any electoral, s'havia de gestionar molt més ràpid de l'habitual. "En temps rècord", apunta Granero.

No obstant això, la resposta fou molt bona. Tant la convocatòria que es va obrir per a companyies professionals - s'apuntaren quasi cent nacionals i estrangeres- com pel que fa a la recerca de jóvens interessats a participar. Un detall important, com assenyala Granero, és que "es garantia el catxe de les companyies i això va fer que s'apuntara molta gent". Moltes, en efecte, per a una edició zero.

A partir d'aquí, va començar un dels processos més interessants. Els jóvens van haver de visionar tots els teasers i llegir les sinopsis dels espectacles per a posteriorment escollir, tenint en compte el pressupost, què obres programar. Sols deus van passar la primera ronda, però encara feia falta reduir un poc més el cartell, ja que no es podien permetre llogar un equip tècnic per a totes les actuacions. "Van ser els mateixos jóvens, qui debatent sobre què programar i quins criteris seguir, van anar encaixat la programació". Finalment foren cinc els espectacles seleccionats.

Una programació pensada per a tothom

"No va haver-hi grans discrepàncies", conta Ruth Garcia, una de les jóvens participants. Com a professora de valencià i castellà, tenia la castellonenca certa experiència en organitzar actes, però res a veure en la creació d'un festival. No obstant això, assegura que tots coincidiren en el mateix punt: es volia crear un festival que agradara a tot el poble. "Seria tirar pedres sobre la nostra teulada, no fer-ho", esmenta la jove, qui ressalta que s'han programat espectacles per a tots els públics i alguna proposta que pot semblar "més controvertida", però que no hauria de ser-ho, com el monòleg on Vidda Priego empra l'humor per a fer pedagogia sobre el no-binarisme. "Forma part de la normalitat i no hauria de ser digne de menció, però desafortunadament encara ho és. El seu show pretén fer riure com també ho fan altres còmics", assenyala Garcia. Altre aspecte que es va tenir en compte fou, per exemple, que hi haguera obres en valencià.

Ha sigut una tasca complicada, reconeix Marina Restoy. Era la primera volta que aquesta jove de 20 anys s'enfrontava a l'organització d'un projecte cultural. Fer-ho li ha fet canviar "la perspectiva" del que suposa tirar endavant un festival. "Quan veus un cartell d'un festival sempre penses que ja podrien haver dut a altres artistes, però ara he vist que és un esforç immens. I mira que el nostre ha sigut petit, però havíem d'escollir i hi havia tantes companyies de nivell, que ens haguera agradat acceptar a més". Amb tot, té clar Marina que li agradaria repetir l'experiència.

També Pedro Granero voldria repetir, especialment perquè amb més temps el procés haguera sigut més ric. "S'ha fet ràpidament i de manera molt intuïtiva, encara estan aplegant ara les reflexions". Una conclusió molt evident a la que el professional ha aplegat: "Es menysprea la capacitat d'organització dels jóvens, però a mi per exemple em costa molt el tema del transport i aquesta gent està super acostumada a gestionar autobusos per a anar a altres festes. Tenen una gran capacitat organitzativa; més que la de molts adults i també que la de molts jóvens de la ciutat".

I és que, a part de la selecció de companyies, 'Xalar al Maestrat' es va obrir a col·lectius que també volien participar en la realització del festival. En aquest sentit, es va anar encaixant al 'puzle' les propostes locals que s'anaven sumant, com la Fira Artesanal o la Xocolatada. "Quan tot acabe estaria bé fer una avaluació i publicar, juntament amb l'UJI, una memòria, perquè creiem que tot l'aprés pot servir d'exemple per a les polítiques públiques. Podria ser una experiència pilot de participació ciutadana en la gestió cultural", opina el seu impulsor.

La programació detallada

La Ravalera On Tour

Com siga, la programació de la primera edició de 'Xalar al Maestrat s'inaugurarà el divendres a les 20:30 en Albocàsser donant pas a un sopar de pa i porta i dues hores després la còmica Vidda Priego compartirà el seu monòleg. L'endemà, també en Albocàsser tindrà lloc una fira artesanal, a més de tallers de teles aèries, slackline i acroyoga, i es representarà l'espectacle familiar Pluff de JM Gestión Teatral. A la vesprada l'activitat viatjarà a Benassal on la companyia local La Ravalera farà vàries demostracions de teatre breu. Seguidament hi haurà un espectacle de màgia a càrrec de La Bella Maga, un campionat de "xinos" i actuaran La Finestra Nou Circ. Per a tancar, en Culla, a més de la fira artesanal, la companyia Teatre de Caixó representarà l'obra Com quedem?.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas