GRUPO PLAZA

quarta edició del festival d'oralitat

El caliu de les paraules torna al Museu Valencià d’Etnologia

29/01/2020 - 

VALÈNCIA. Al caliu de les paraules (Festival d’Oralitat) va nàixer al voltant de la festa de Sant Antoni per a reivindicar la importància de la paraula i la necessitat d’escoltar-la de viva veu, ja que la gent està necessitada, sense saber-ho, de retrobar-se amb la veu en viu i en directe.  

“El Museu Valencià d’Etnologia, atent a aquesta necessitat, recupera l’oralitat tradicional amb una trobada al voltant del foc, on, com es feia antigament, es contaven històries, dites i acudits” explica el diputat de Cultura, Xavier Rius. El fet de contar històries esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs tan populars en les televisions i els teatres. Des de sempre al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també ho han fet entre adults.

Són històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics o "chascarrillos" quasi sempre pegats a la vida diària del món rural, que servien per a congregar els veïns als carrers dels pobles al voltant d'una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, sobretot a les zones de muntanya i secà.

Després de tres edicions, el festival s’amplia i incorpora dos noves activitats: una conferència i una sessió de contes de Cuba per adults, el que permet acostar-se a la tradició oral d’altres parts del món. El festival es compón de tres actes que es realitzaran l’1 de febrer de 2020. 

Contes d’ací i d’allà (19:00) és una xarrada-col·loqui per Rafael Beltrán (catedràtic de Literatura Espanyola. Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València). Beltrán és autor de Rondalles populars valencianes. Antologia, catàleg i estudi, dins la tradició del folklore universal. L’autor comentarà el seu treball de recopilació i indexació dels contes del món i parlarà dels blocs temàtics que les diferents cultures inclouen en les seues tradicions orals. 

Coralia Rodríguez (20:00) presentarà contes tradicionals cubans on es mesclen la tradició, les ironies i els somnis de la societat cubana. Rodríguez és una reconeguda actriu i un gran exponent de la narrativa oral cubana. És instructora de teatre i diplomada en narració oral. Desenvolupa la seua activitat en l’àmbit teatral i realitza espectacles de contes i tallers sobre narrativa oral relacionada amb l’etnologia i tradicions cubanes. Ha estat guardonada amb el Premio Juglar Afropalabra por la UNEAC y la Casa de África de La Habana (2017), Premi Bon Conteur de Beirut (Líbano, 2014). Premio Iberoamericano Chaman (Madrid. 2010). 

A les 22:00, una nova edició de Paraulasses. Contades simultànies en tres fogueres diferents situades als patis. Contades simultànies a càrrec de tres dones: Ana Ballester, Almudena Francés i Paula Carbonell . Anna Ballester és mestra, professora de Cicles Formatius de Grau Superior d'Intervenció Sociocomunitària, pedagoga teatral i experta en oralització literària de contes. Desenvolupa el seu treball com a docent i realitza tallers d’animació lectora. Anna Ballester és autora de llibres com Maleïda Poma o Per sis granets de magrana on acosta la mitología grega al xiquets.  La narradora Almudena Francés començà la seua activitat en l’any 2004. Des de llavors, ha contat les seues històries i contes en escoles i biblioteques, hospitals i centres de majors. A més de contista, Almudena Francés ha col·laborat en la posada en marxa de festivals d'oralitat en nombroses comarques valencianes com la Safor, el Comtat i l'Alcoià, i col·labora en la Trobada de Contacontes de Penàguila, en homenatge a Enric Valor. És autora del llibre La rabosa malfaenera i coautora del llibre Escriu-em. L´art de narrar dirigit a públic juvenil. Paula Carbonell és llicenciada de Humanitats i Máster en Promoció Lectora. Al llarg d’una llarga trajectòria com a contista iniciada en 1997, ha impartit tallers i sessions de contes en l’àmbit nacional i internacional. En estos anys també ha desenvolupat la seua faceta d’autora de llibres per xiquets i joves la qual cosa l’ha permés obtenir diversos premis i guardons. Amb la seua publicació Gallito Pelón fou inclosa en el llistat White Ravens 2014 (guardò a les millors publicacions infantils i juvenils, Münich) i el seu llibre El más rápido fou premi Fundación Cuatrogatos 2017. Així mateix ha rebut el tercer premi en la Feria de Ilustración de Emiratos Árabes 2017.

Vicente Cortes, coordinador del festival, vividor del cuento des dels anys 80 del segle passat, ha treballat en teatres, cafés biblioteques i festivals. Ha actuat en festivals d’Espanya, Europa i Sud-Amèrica. Fou en creador del Festival Al calor de las palabras dels Serrans. A més de continuar treballant com a contacontes, també organitza festivals relacionats amb l’oralitat. 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas