VALÈNCIA. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) projecta durant el mes d’agost el cicle de Cinema d’Estiu, Embriagats d’Humor, al Centre del Carme de Cultura Contemporània.
Així, des del dijous 1 fins al dissabte 31 d’agost, cada nit a les 22.00 hores, a excepció dels dilluns, el claustre del Centre del Carme es convertirà en un cine d’estiu excepcional d’entrada gratuïta.
El cicle reunix 27 pel·lícules de nou països del continent americà (el Perú, Cuba, l’Argentina, Xile, el Brasil, Colòmbia, Mèxic, el Canadà i els Estats Units), en 5 idiomes (castellà, quítxua, francés, anglés i portugués) i en versió original subtitulada, si no són en castellà.
Les pel·lícules del cicle Embriagats d’Humor giren entorn de l’humor com a llenguatge universal, que busca fer riure a costa de les fragilitats i obsessions humanes, els accidents de la vida, els desacords amorosos, les injustícies socials, els somnis impossibles o el desequilibri en el món.
El crític de cine, Daniel Gascó, autor d’esta selecció de pel·lícules, ha assegurat que tots els humans “som iguals, com deia Billy Wilder. Podem riure i plorar junts i acabarem decidint-nos per més d’una via errònia”.
Com ocorre amb Tomás en Solo con tu pareja (1991), que acull un ritual matiner insostenible com a camí cap a l’èxit; o Virginia en La tarea (1991) que se sotmet a l’ull implacable de la càmera com un mode entendre i alliberar el seu cos, o John Henderson en Mother (1996), que pretén resoldre al revés el seu fracàs amb les dones, tornant a casa de mamà.
Cinema de qualitat allunyat de Hollywood
El cicle arreplega tota la riquesa i diversitat cultural d’Amèrica, i deixa de costat la meca del cine, Hollywood. “L’Acadèmia mai s’ha distingit per premiar este gènere”, ha assegurat Gascó.
“Entre tots els títols programats, només n’han sigut nominats quatre als Oscar, a excepció del que va obtindre Art Carney com a millor actor principal en Harry and Tonto (1974). En canvi, la majoria d’estos ha circulat pels grans festivals de cine com Canes, Berlín, Sundance, Sant Sebastià, Biarritz, Deauville, Karlovy Vari o Mar de Plata”, ha explicat.
Principi i fi del cicle de cine
El cicle s’obri el dijous 1 d’agost, amb la projecció de Mi obra maestra (2018), una comèdia irònica que se centra en el món de l’art, destapant tot el que hi és pitjor: els seus enganys, les mentides i les estafes.
Renzo, el protagonista d’este film argentí, és un pintor caduc que passa les seues hores més baixes amb la complicitat constant del seu agent sofridor, un marxant d’art l’amistat del qual mai abandonarà.
Per la seua banda, Shiva Baby (2020) serà la pel·lícula que clausurarà esta cita cinematogràfica el 31 d’agost, una astuta comèdia sobre els models jueus realitzada a Nova York per una cineasta de 26 anys, Emma Seligman. Es desenvolupa al llarg d’un dia i pràcticament en un sol lloc, mantenint viu l’interés de l’espectador gràcies a la tensió que imprimix.
La cineasta connecta amb la generació mil·lennista atemptant contra una generació contraposada, la dels majors, que no s’esforça a entendre tota una nova generació que han deixat sense opcions.