GRUPO PLAZA

'Actes de comunicació'

El Centre del Carme presenta l'art transgressor de Pablo Bellot

6/10/2017 - 

VALÈNCIA. El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat per l'artista Pablo Bellot ha presentat l'exposició 'Actes de comunicació' en el Centre del Carme Cultura Contemporània. L'artista alacantí presenta per a esta exposició unes quantes instal•lacions que giren entorn de la incapacitat de comunicar de l'individu contemporani. L'exposició és la segona mostra de les seleccionades dins de la primera convocatòria Escletxes de producció i suport a la investigació.

Segons el director del Centre del Carme “l'art com a catalitzador de sentiments també pot expressar ràbia, inconformisme o lluita. Pablo Bellot ens presenta una mostra en què a més d'alertar sobre el problema de la desinformació, davant de l'excés de missatges a què estem sotmesos diàriament, la seua exposició és un intent per fer-se sentir, una lluita per la llibertat d'expressió”. En este sentit Pérez Pont ha matisat que “el Centre del Carme a més de recolzar al sector artístic amb les 13 convocatòries que hem llançat fins a la data, la nostra filosofia inclou donar veu a la ciutadania i a les seues inquietuds amb exposicions com València Capital Animal”.

Segons Pablo Bellot “quan es creix escoltant música punk dels anys 80 com 'Agotados de esperar el fin' dels Ilegales la teua visió del món és molt diferent”. L'artista reconeix que gràcies a Escletxes ha fet per fi l'exposició que volia. Després de 15 anys de trajectòria professional en què ha obtingut distints premis i exposat en diferents ciutats espanyoles, el pintor Pablo Bellot abandona el llenç i ho substituïx per un cotxe cremat i el pinzell per una pedra “de la fi del món”. Per a l'artista la comunicació en el món contemporani s'ha trencat i el missatge ha sigut substituït per “actes de comunicació” per a fer-se sentir. L'individu contemporani, que viu immers en l'era de la comunicació i la informació, paradoxalment és incapaç de comunicar a l'estar sotmés a un estat d'impossibilitat de ser, de queixa, de reivindicació, d'alleujament, de desig. El missatge es diluïx entre la velocitat actual i la saturació que impedix viure el present, existint en un etern passat des del que no s'albira futur.

L'individu està abocat a utilitzar l'acte com a missatge, només queda el crit i la punyada en la taula com a mitjà d'expressió. L'acte des d'un punt de vista punk i subversiu que declare les seues intencions, sentiments i pors en una societat inestable i impossible de pressentir. Llavors només hi ha un últim acte de comunicació desesperat quan el diàleg ja no és efectiu i només es pretén advertir per a poder continuar, per un pensament lliure i una comunicació real. Codificar i descodificar el mig amb què enviar un missatge és una constant, comunicacions desesperades, alterades, agressives i incompletes que mostren i satiritzen el fracàs del propi procés de comunicació. Senyals de fum, el so d'una pedra, vibracions, el morse lumínic o el fum de salvament marítim…

Pablo Bellot porta 4 anys treballant en esta investigació de què han sorgit ja 22 “actes de comunicació”. D'ells el Centre del Carme exhibix els 8 últims i entre ells l'artista reconeix que “per fi he reunit els recursos necessaris per a exhibir ‘Senyals de fum' com a instal•lació”. Al fil de l'exposició el pròxim 8 de desembre el Centre del Carme acollirà un concert del grup valencià de post-punk, Alfa Estil.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email